Baltazar: Opinia Moodys trebuie luata in vedere

Analistul agentiei de rating Moody's Kenneth Orchard declara, ieri, ca Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala.

Definitia tehnica a unei recesiuni, utilizata de majoritatea economistilor, este o situatie de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa a PIB.

“Opinia Moody’s mi se pare o ipoteza de calcul, trebuie luata in vedere, dar nu cred ca este cea mai probabila. O recesiune inseamna cel putin 2 trimestre succesive de scadere a produsului intern brut, ori eu nu cred ca se va intampla asa ceva”, a declarat, pentru Wall-Street, analistul financiar Bogdan Baltazar.

El atrage atentia ca evolutia economiei va depinde foarte mult de planul de guvernare al noului executiv.

“Sigur ca foarte multe depind de intelepciunea viitorului guvern, in sensul inghetarii in ce priveste bugetarii a cheltuielilor cu salariile, a inghetarii salariilor nu a cresterii acestora de pana la 30%. Depinde de asemenea de initierea unor programe bugetate, a unor proiecte de lucrari publice de infrasturctura, care nu se realizeaza datorita coruptiei si incompetentei”, comenteaza Baltazar.

Moody's estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va scadea cu 0,3% in 2009, insa "exista volatilitate in privinta estimarilor", din cauza incertitudinilor legate de conditiile economice la nivel mondial.

“In privinta cresterii economiei romanesti cred ca ar fi intr-un scenariu optimist o crestere de 4%, iar intr-o varianta probabila cresterea va fi de 1,5-2%. Nu va fi o presiune pe deficitul de cont curent pentru ca vor scadea, din pacate, importurile”, enunta Bogdan Baltazar.

Cabat: Opinia este realista

Cabat: Opinia este realistaAnalistul Moody's a spus ca un declin brusc al economiei va afecta salariile bugetarilor, iar acesta este principalul factor ce ar forta noul guvern sa renunte la punerea in practica a promisiunilor pre-electorale cu privire la cheltuielile sociale.

"Noul guvern va realiza ca se confrunta cu o scadere reala a veniturilor si nu va avea de ales. Chiar daca reduc cheltuielile, nu isi pot permite un deficit bugetar de 10% din PIB", a spus el.

Luand in considerare inasprirea conditiilor fiscale, Orchard estimeaza pentru 2009 un deficit bugetar de 4,9% din PIB.

Orchard a mai precizat ca Romania, ca si cea mai mare parte a tarilor Uniunii Europene, trebuie sa inceapa sa se concentreze mai putin pe temperarea inflatiei si mai mult pe cresterea economica, ceea ce va determina banca centrala sa reduca, in cele din urma, dobanda cheie.

“Eu cred ca este foarte realista opinia. Crestere economica a Romaniei va fi la anul de 2% si o sa fie foarte mari probleme pe bugetul de stat din cauza cresterilor de pensii si salariale si a propunerilor de majorari salariale. Apoi vor fi probleme si din cauza politicii restricitve a politicii BNR, din cauza faptului ca remiterile romanilor din strainatate vor fi foarte reduse in 2009, pentru ca acestia au fost dati afara si chiar sunta steptati sa se intoarca o mare parte din ei, ceea ce va pune o mare prsiune pe finantarea deficitului bugetar si a deficitului de cont curent”, a declarat, pentru Wall-Street, Dragos Cabat, consultant financiar in cadrul firmei Financial View si fost bancher.

Potrivit acestuia, o crestere economica va fi posibil sa fie sustinuta numai de programele guvernamentale si eventual de fondurile de la UE, dar acestea au nevoie si de cofinantari.

Anghel, BCR: 'Un scenariu extrem de dur'

Anghel, BCR: 'Un scenariu extrem de dur'Scenariul Moody's are in vedere o aterizare a economiei mult prea fortata, potrivit specialistilor din bancile locale.

"Cred ca nu este plauzibil ca Romania sa intre in recesiune in 2009, din contra, "cu un dram de intelepciune", cum spunea si guvernatorul, cred ca putem avea o crestere a produsului intern brut de 4-5% anul viitor. Estimarea noastra este de 4,4% pentru 2009", a declarat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de NewsIn.
El a adaugat, insa, ca o estimare realista va putea fi facuta abia dupa ce noul executiv isi va prezenta planul de guvernare.

Cresterea economiei poate sa vina din consum sau investitii, iar Lucian Anghel mizeaza, in continuare pe cresterea acestora. El sustine ca nu ar trebui sa fie foarte afectat consumul daca volumul creditelor va creste cu 15-20%, asa cum anticipa si Banca Mondiala.

In plus, banca centrala poate asigura un "buffer" prin noi reduceri ale ratei rezervelor minime obligatorii, reduceri graduale ale ratei dobanzii de politica monetara si chiar interventii directe prin injectii de lichiditate in piata interbancara.

"Un deficit de aproape 8%, cum prevad datele Moody's mi se pare ca apartine unui scenariu extrem de dur, mult prea pesimist", a adaugat Anghel.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca estimarile Moody's sunt foarte pesimiste.

"Noi avem in vedere o crestere a economiei cu 4% in 2009, dar sigur ca depinde foarte mult de masurile pe care le va lua noul guvern", a declarat Ionut Dumitru.

Basescu: Perspectiva Moody's, cea mai corecta

Basescu: Perspectiva Moody's, cea mai corectaPresedintele Traian Basescu este de parere ca prognoza Moody's, potrivit careia Romania ar urma sa intre in 2009 in recesiune economica, "este cea mai corecta", seful statului precizand ca prognoza nu coincide si cu o scadere a ratingului de tara.

Seful statului a aratat, intr-o conferinta de presa pe care a sustinut-o la Palatul Cotroceni, ca prognoza prezentata de Moody's pentru Romania in cursul anului viitor ar insemna scaderea productiei, a incasarilor la bugetul de stat, dar nu a coincis cu scaderea ratingului de tara.

Cu alte cuvinte, a aratat presedintele Basescu, Moody's a avertizat ca, in cursul anului viitor, daca statul mentine cheltuielile publice la nivelul celor din cursul anului 2008, exista riscul adancirii deficitului care, alaturi de scaderea productiei determina intrarea in recesiune a tarii.

Traian Basescu a mai spus ca perspectivele Romaniei in traversarea crizei economice nu sunt sumbre cata vreme deficitul bugetar in cursul anului viitor ar putea fi mentinut la 3%.

Recent, Basescu, alaturi de alti politicieni si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au criticat alte doua companii de rating, Standard&Poors si Fitch, care au declasat tara noastra la evaluarea de tara, de companii, de banci si de perspectiva a investitiilor. In acest rastimp, Moody's a fost agentia de rating care a pastrat o perspectiva optimista pentru Romania.

Tariceanu contesta estimarea Moody's

Tariceanu contesta estimarea Moody'sMoody's are o problema legata de insuficienta cunoastere a economiei romanesti, a declarat premierul Tariceanu, in replica la estimarea agentiei de rating, potrivit careia economia romanesca va intra in recesiune in 2009, si s-a aratat convins ca economia Romaniei va creste in continuare.

"Nu o sa putem pune toata lumea la unison. Unii sunt pesimisti, altii sunt obiectivi. Eu as spune ca Moody's are o problema legata de insuficienta cunoastere a realitatilor economiei romanesti si cred ca este mult mai normal si mai obiectiv sa ma refer la aprecierile Comisiei Europene, care estimeaza pentru Romania o crestere economica de 4,9% in 2009", a declarat Tariceanu.

El a precizat ca Romania nu poate sa nu fie afectata de criza economica internationala, prin urmare cresterea PIB-ului va fi mai redusa decat cea inregistrata in 2008.

"Eu insa am convingerea ca Romania va cunoaste in continuare o crestere economica cu mult peste ceea ce se va intampla cu precadere in Europa Occidentata sau in alte tari dezvoltate", a adaugat seful Executivului.

ING vede o crestere economica de 1,7% in 2009

ING vede o crestere economica de 1,7% in 2009Analistii ING si-au revizuit in scadere estimarile de crestere a economiei Romaniei in 2009, la 1,7% de la 4%, din cauza recesiunii din zona euro si a cresterii tot mai mici a creditarii.

"Intotdeauna am vazut anul 2009 ca pe un an de ajustari, dar acum ne revizuim in scadere accentuata previziunile de crestere economica a Romaniei la aproape 2% de la 4% cat anticipam inainte, din cauza ca zona euro se confrunta cu o scadere a economiei, iar cresterea creditarii ne asteptam sa se tempereze la mai putin de 5% pana la finalul lui 2009", se arata in raportul ING.

Toate acestea implica si cresteri mai temperate ale profiturilor si salariilor, deteriorand consumul si afacerile, ceea ce le-ar putea distrage atrentia guvernantilor de la inflatie spre economia reala, sustin analistii ING.

Analistii ING vad, totusi, o crestere a economiei romanesti in 2009, mult diminuata, insa, fata de cea din prima parte a acestui an, cand a atins un varf de 9,3% in trimestrul II. Astfel, produsul intern brut al Romaniei ar putea inregistra o crestere anuala reala de 2,5% in primul trimestru din 2009, respectiv de numai 1,6% in trimestrul II al anului viitor, pentru ca pe tot anul sa se situeze la numai 1,7%, potrivit estimarilor analistilor ING.

Inflatia s-ar putea tempera la 7% la final de 2009


Cresterea mai lenta a economiei ar putea tempera inflatia la 7% pana la finalul anului viitor, potrivit estimarilor ING, care anticipeaza ca preturile de consum vor inregistra o crestere anuala de 7,9% la finalul acestui an, cu mult peste tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 3,8% plus/minus un punct procentual.

"In timp ce inflatia ar trebui sa se tempereze, conditiile dificile de creditare externa ar putea pune presiuni pe moneda nationala, ceea ce ar putea impinge inflatia peste tinta de la finalul lui 2009 (de 3,5% plus/minus un punct procentual n.r.), la care se adauga si politicile laxe fiscale si de venituri la buget", se mai arata in raportul ING.

Analistii ING vad o inflatie de 7% la finalul acestui an, care ar urma sa se tempereze treptat in lunile urmatoare, la 6,6% la finalul primului trimestru din 2009, respectiv la 6,1% la finalul primei jumatati a anului viitor.

Aspectul pozitiv din toata situatia ar fi ca scaderea abrupta a cererii interne ar trebui sa duca la o ajustare rapida a deficitului extern, la mai putin de 9% din PIB in 2009, de la 14% din PIB in 2007 si un nivel estimat de 14,1% din PIB in acest an, mai arata datele ING.