Criza duce la inasprirea normelor de creditare

Criza duce la inasprirea normelor de creditareVolksbank Romania, subsidiara romaneasca a grupului financiar austriac Volksbank, a anuntat ca renunta la acordarea creditelor in franci elvetieni, pe fondul noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si a crizei financiare internationale.

Piraeus Bank a oprit, de asemenea, creditarea in franci elvetieni, dar a refuzat sa comenteze motivele pentru care a recurs la aceasta masura. Nici Credit Europe Bank Romania si Banca Romaneasca nu au dorit sa dea detalii despre masurile similare.

Millennium Bank Romania si-a sistat, de asemenea, oferta de credite in franci elvetieni, pe motiv ca "in contextul actual, creditele in CHF ofera aproape aceleasi conditii de creditare ca imprumuturile in moneda europeana si atunci nu se justifica sa ai doua produse similare in portofoliu", potrivit declaratiilor reprezentantilor bancii.

Ponderea creditelor in franci elvetieni acordate prin brokerii bancari s-a majorat semnificativ in primele sase luni din 2008, pana la 53% din volumul total, de la 31% in prima jumatate a anului trecut, conform unui studiu al Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC).

Spre comparatie, volumul total al creditelor in moneda europeana a scazut, in primul semestru, pana la 38% din volumul total de credite intermediate, fata de o pondere de 59% la sfarsitul lui iunie 2007.

Dupa aplicarea noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cea mai mare suma ce va putea fi contractata de populatie printr-un credit ipotecar va fi tot in franci elvetieni, ca si in prezent, arata un studiu publicat in luna septebrie de brokerul de credite Kiwi Finance.

Raiffeisen, OTP, GarantiBank si Bancpost mai dau credite in CHF

Raiffeisen, OTP, GarantiBank si Bancpost mai dau credite in CHFIn schimb, reprezentantii Raiffeisen Bank Romania au declarat ca nu au stopat creditele in franci elvetieni, "dar costurile cu astfel de credite au ajuns sa le egaleze pe cele in euro, si atunci e normal ca oamenii sa se indrepte spre cele in euro sau lei". "si noi ii indreptam spre imprumuturile in moneda nationala sau euro", au spus reprezentantii Raiffeisen Bank.

Joi, Raiffeisen International - banca mama a Raiffeisen Bank Romania - a anuntat ca a inceput sa-i indrepte pe clienti spre credite in moneda locala in Ungaria, Romania si Ucraina si ca ramane "selectiva" in acordarea de credite in valuta companiilor.

"OTP Bank Romania - prima banca din Romania care a introdus creditul in CHF in 2005 - nu a renuntat la creditarea in franci elvetieni, insa, pe fondul crizei financiare internationale, este necesara o aliniere a dobanzilor aferente creditelor in CHF la conditiile actuale ale pietei, ceea ce conduce inevitabil la scumpirea acestor credite", a declarat, citat de NewsIn, directorul general adjunct al OTP Bank Romania, Adrian Chichita.

El a explicat ca, "practic, nivelul dobanzilor aferente creditelor in CHF vor fi comparabile cu cele in EUR, ceea ce va face (cel putin temporar) mult mai putin atractiva creditarea in aceasta moneda".

GarantiBank si Bancpost
si-au mentinut oferta de credite in franci elvetieni.

Unele banci din regiune au renuntat la creditele in valute 'cu probleme'

Unele banci din regiune au renuntat la creditele in valute 'cu probleme'Decizia bancilor din Romania vine dupa o masura similara anuntata, saptamana trecuta, de Volksbank din Ungaria, care preciza ca a limitat creditarea in dolari si in franci elvetieni pe piata ungara.

Tot saptamana trecuta, Raiffeisen Bank din Ungaria, subsidiara a Raiffeisen International, a anuntat ca a impus restrictii la creditele acordate in moneda straina, iar joi, divizia din Ungaria a grupului belgian KBC, al treilea jucator de pe piata dupa active, a suspendat acordarea a doua tipuri de credite imobiliare.

Luni, banca ungara MKB, actionarul majoritar al MKB Romexterra din Romania, anunta ca a suspendat acordarea de credite in valuta pentru a proteja clientii de fluctuatiile valutare.

In Polonia, Millennium si PKO BP, doi dintre cei mai mari creditori din tara, au anuntat, marti, ca vor inaspri normele de creditare ipotecara din cauza costurilor mai mari ale finantarii si a temerilor ca ritmul de crestere economica va fi afectat de criza financiara.

De asemenea, subsidiara din Ungaria a grupului financiar belgian KBC, al treilea jucator de pe piata dupa active, a suspendat acordarea a doua tipuri de credite imobiliare, la care avansul solicitat clientilor era de doar 5%, a anuntat banca.