A aflat despre problemele bancii de la televizor

A aflat despre problemele bancii de la televizorPauza dintre prezentari il prinde pe Stelian Dragan, vicepresedinte la Bear Stearns pe partea de investment banking, in fata unui televizor unde erau difuzate stirile postului de televiziune CNBS. Pe burtiera ecranului rula cu litere mari declaratia lui Alan Schwartz, presedintele Bear Stearns si unul dintre sefii lui Dragan: ”JPMorgan va cumpara compania noastra pentru o suma de doar doi dolari pe actiune, aflata in centrul crizei creditelor”. “Nu voi uita niciodata acea clipa. Am ramas incremenit de surprindere, chiar daca anticipam ca urmeaza o schimbare in viata companiei. Era clar ca traiam cel mai urat cosmar profesional”, isi aminteste Dragan.

Surpriza era mare si pentru angajatii Bear Stearns, chiar daca analistii prezentau constant rapoarte prin care aratau ca fondurile de investitii si alte companii financiare private ar putea prelua banca de investitii pentru a beneficia de un activ foarte cunoscut pe piata.

In martie 2009, la un an de la colapsul Bear Stearns, finantistul roman conduce operatiunile de investitii ale unuia dintre cele mai puternice fonduri de private equity din regiune, dintr-un birou cel putin la fel de modern ca cel de pe Wall Street, situat undeva in apropierea Pietei Presei Libere din Bucuresti. Fondul de investitii Global Finance, unul dintre primele de pe piata locala, l-a recrutat recent in pozitia de investment director pe Stelian Dragan, printre atributiile sale numarandu-se identificarea de noi oportunitati de investitii, structurarea si negocierea tranzactiilor, precum si monitorizarea portofoliului existent de companii.

Un an de la povestea Bear Stearns

Un an de la povestea Bear StearnsLa un an de la momentul in care JPMorgan Chase cumpara banca de investitii Bear Stearns, Stelian Dragan, 37 de ani si cu o experienta de peste 8 ani pe piata financiara internationala, are o voce relaxata si usor nostalgica atunci cand discuta despre momentele din urma cu un an, cand piata era in soc, iar creditele default swaps iesisera din grafice. “Bear Stearns nu era o companie formata in ultimii ani ca efect al unei piete foarte bune, ci era o banca traditionala, cu istorie. Lucram intr-o institutie cu foarte mare greutate, cu renume, fiind foarte greu sa te obisnuiesti cu gandul ca asa ceva ar putea sa cada”, spune Dragan.

Preluarea, care a beneficiat de sustinerea Federal Reserve, a sistemului american de banci centrale si a Ministerului de Finante, arata atunci lumii intregi riscurile cu care se confrunta bancile si companiile financiare americane, intr-o perioada in care criza ipotecara americana se adanceste.

Perceptia investitorilor fata de faptul ca Bear Stearns a fost prima banca afectata era simpla, crede astazi Dragan. “Pur si simplu s-a intamplat, a fost o lebada neagra si va trece, astfel era descrisa situatia de catre specialisti. Piata s-a ridicat apoi, ceea ce a surprins o parte dintre investitori. Pentru noi, Lehman Brothers era sub lupa, toata lumea stia ca are probleme. Daca in cazul Bear Stearns toata lumea a fost foarte surprinsa, destinul Lehman era previzibil intrucat ei aveau nevoie sa acceseze piata de capital mai devreme sau mai tarziu. Ne asteptam ca si Lehman Brothers sa aiba destinul companiei noastre, sa fie salvat de Guvern”, declara Dragan, descriind cum finantistii de pe Wall Street anticipau falimentul Lehman Brother produs in luna septembrie a anului trecut.

Cautarea alternativelor

Cautarea alternativelorPentru Dragan, anuntul prin care JPMorgan confirma preluarea rivalului Bear Stearns pentru o suma de doar doi dolari pe actiune nu reprezinta doar o clipa de referinta din istoria pandemiei financiare din Statele Unite, ci momentul in care finantistul a inceput sa isi analizeze alternativele profesionale. “Imi dorisem mai demult sa vin in Romania, chiar daca intr-o conjunctura mai tentanta pentru mine. Consideram acest pas ca o extensie a ceea ce am facut pana atunci, unde as fi utilizat caracterul meu antreprenorial. Industria de private equity reprezinta cel mai bun model pentru a-l pune in practica si de a-l combina cu expertiza financiara”, spune Stelian Dragan.

In vara anului trecut, finantistul roman a purtat discutii atat cu cei de la Global Finance, care cautau un inlocuitor pentru Stefan Bucataru, fost director de investitii la compania elena de administrare a investitiilor, cat si cu o banca de investitii din California. “Iulie-august a fost pentru mine o perioada de cautare a sufletului, insa in cele din urma am decis ca, din punctul de vedere al carierei, dar si personal, cea mai buna alternativa ar fi sa ma intorc acasa, dupa treisprezece ani”, spune Dagan.

Inainte de a bate palma cu grecii de la Global Finance pentru jobul de investment director, Dragan a mai purtat doua discutii cu head-hunteri din Romania, dar nu a ajuns la nimic concret. ”In vara mai exista posibilitatea sa lucrez in diferite banci de investitii din Romania. Era o perioada nebuna, cu un influx de talent ce venea inspre Romania”, isi aminteste Dragan.

Networkingul trebuie incorporat in strategia oricarui angajat – spune un sfat recomandat de specialistii in executive research - iar experienta lui Stelian Dragan confirma avantajul acestui tip de interactiune sociala. “Mai demult l-am intalnit in New York pe unul dintre partenerii Global Finance, care lucra pe atunci la JP Morgan pe partea de healthcare. Stiam ca el se intorsese in Grecia si am tinut legatura”, spune Dragan.

Astfel, in momentul in care a decis sa plece de la Bear Stearns, fostul manager de la JP Morgan, devenit executiv in cadrul Global Finance, l-a invitat pe Stelian Dragan la o discutie alimentata de un posibil interes din partea romanului de a activa in industria de private equity din regiune: ”Vino sa ne intalnim cu ceilalti parteneri si vedem daca putem gasi puncte comune pe care sa le concretizam”, asa a sunat invitatia elenilor, imediat dupa colapsul Bear Stearns.

In aparenta, decizia lui Dragan era greu de luat: tentante la jobul din Statele Unite erau “zona frumoasa, soarele, plaja”, iar sarcinile sale se bazau mai multe pe finantarea proiectelor de utilitati, construirea de hidrocentrale, adica ceea ce a facut mai demult tot pe piata americana. “Nu era o oportunitate care sa ma motiveze pe termen lung. Am primit oferta bancii din California cu sentimente mixte, insa astazi stiu ca un raspuns pozitiv nu m-ar fi facut fericit din punct de vedere profesional”, spune Stelian Dragan.

Din punctul de vedere al carierei si al provocarii profesionale oferta grecilor de la Global Finance a contat mai mult si avut mai multa greutate. “Faptul ca stai in America sau in Romania ramane o chestiune de geografie. Sunt diferente, dar conteaza foarte mult ceea ce faci si daca te duci cu placere la birou si iti poti dezvolta spiritul antreprenorial. E mai placut decat sa fii o alta piesa a unui mecanism”, argumenteza directorul de investitii de la Global Finance.

Avantajul Bear Stearns vs Lehman

Avantajul Bear Stearns vs LehmanStelian Dragan spune ca a fost implicat in tranzactii de peste 10 miliarde de dolari pe piata de capital si de peste 5 miliarde de dolari pe partea de advisory, in piata de fuziuni si achizitii. Inainte de experienta Bear Stearns, finantistul a lucrat in cadrul Deutsche Bank Securities ca bancher pe piete de capital.

In momentul in care a inceput criza toti cei de la Bear Stearns au inceput sa caute oportunitati in mediul financiar din intreaga lume. “Pentru mine acesta a fost un moment de inflexiune destul de important. Am avut un mare avantaj: am fost fortat sa ma gandesc la alternative intr-o faza incipienta a crizei. Multi dintre prietenii mei romani, care au lucrat la Lehman sau la Merril Lynch, au avut posibilitati limitate”, spune Dragan.

Primul semn al crizei semnalat de Dragan s-a petrecut in vara anului 2007, cand doua fonduri de hedging ale Bear Stearns au inceput sa aiba probleme. “A fost doar un mic semnal de alarma, iar piata l-a lasat sa treaca neconsiderandu-l foarte serios. Apoi au aparut din nou semnale la jumatatea lui februarie anul trecut”, isi aminteste bancherul.

El estimeaza ca peste 15-20 ani un grup de bancheri va aparea din nou, in mod natural, si vor forma o companie construita dupa profilul Bear Stearns, cu un spirit mult diferit de cel al bancilor mari. “In fond, foarte multi dintre bancherii de la Bear au activat inainte la Lehman, au lucrat pentru ogranizatiile mari si au vazut care sunt deficientele si cultura unei astfel de entitati”, spune Dragan.

Finantistul declara ca acestia au ales Bear Stearns ca angajator intrucat organizatia era plata, toti angajatii erau egali, individul era apreciat si incurajat sa dezvolte un spirit antreprenorial, sa genereze tranzactii. “Nu gaseai pe cineva la trei scaune distanta care sa iti dea ordine. “Daca aveai o idee, erai incurajat sa perseverezi. La Bear Stearns gaseai un spirit mult diferit fata de cel intalnit in bancile mari, tocmai de aceea veneau bancheri de la bancile mari care voiau sa evite cultura unor giganti. Cu exceptia Goldman Sachs, nu cred ca mai exista astfel de firme pe Wall Street, care sa promoveze spiritul antreprenorial”, adauga Dragan.

Bancherul recunoaste ca a existat multa vina pe Wall Street, insa personal nu crede ca a fost nici macar aproape de deciziile ce pot fi contestate.”Am fost strain de partea de restructurare cu instrumente toxice, CDO-uri, CLO - collateralized loan obligation, CDS- credit default swap. Fara a arata cu degetul, o parte din culpa provine din partea instrumentelor periculoase si din zona managementului”, spune finantistul roman.

Profil de dealmaker: Stelian Dragan

Profil de dealmaker: Stelian DraganLectii invatate din criza si de pe Wall Street de actualul director de investitii al Global Finance:
  • cand lucrezi pe Wall Street stii ca totul este relativ, nimic nu este permanent si trebuie foarte mult sa inveti, sa fii oportunist, sa capitalizezi pe moment: “sunt momente pe care nu le mai poti intalni”;
  • Wall Street te invata etica muncii: “ajunsesem sa lucrez 100 de ore pe saptamana, locul acela te invata sa apreciezi munca; acum nu mai lucrez atat de mult”;

Cititi mai multe despre strategia lui Stelian Dragan pe pozitia de investment director la Global Finance.


Planurile si comentariile unui dealmaker in M&A-ul romanesc:
  • poarta negocieri de achizitii cu 5-6 companii de pe piata romaneasca;
  • viseaza la o tranzactie de peste 100 mil. euro;
  • tinta pentru urmatorul an: 2-3 tranzactii in Romania;
  • cauta un IRR (rata interna de rentabilitate, n.red.) de 35-40%;
  • il intereseaza foarte mult serviciile medicale (unul dintre cele mai ravnite domenii pentru fondurile de private equity);
  • vede oportunitati de achizitii in industria de retail;
  • “asteptarile vanzatorilor sunt inca inalte in comparatie cu cele ale cumparatorilor”;
  • evaluarile companiilor romanesti au suferit o corectie de peste 25% in ultimele sase luni;
  • vede deblocarea pietei de M&A din Romania in trimestrul patru din 2009;