2 / 3

Creditarea se va relua cand contextul macroeconomic se va stabiliza

Presedintele sucursalei Citibank din tara noastra sustine ca incetinirea activitatii de creditare este o consecinta a modificarilor care au intervenit in cerere si oferta.

“In prezent, populatia este mult mai atenta la consum si la gradul de indatorare pe care il are. A devenit mult mai precauta. De asemenea, si bancile sunt mai atente la portofoliile de credite pe care le au, motiv pentru care incetinirea activitatii de creditare este o consecinta a mai multor factori si a modificarilor ce s-au produs atat de partea ofertei, cat si a cererii”, explica Khaliq, adaugand ca si companiile au devenit mai precaute in a contracta credite si se vede o scadere a cererii pentru imprumuturi si din partea lor.

Astfel, pana cand contextul macroeconomic global si cel din Romania nu se va restabiliza, oamenii nu vor incepe sa se imprumute din nou, in conditiile in care si rata somajului este in urcare.

Citibank Romania are un portofoliu de credite format in proportie de 85% din credite acordate sectorului corporate, iar pe aceasta parte de business nu intampina probleme cu creditele neperformante, a mai explicat seful institutiei.

Totusi, “pe partea de credite de consum s-a vazut o deteriorare ca urmare a contextului economic deficil si a somajului in crestere, dar aceasta situatie nu este specifica Romaniei, se intampla peste tot in lume”, a declarat Shahmir Khaliq, mentionand ca a inceput sa restructureze creditele neperformante de la sfarsitul primului trimestru din acest an.

“Am restructurat creditele a aproximativ 4-5% din baza totala de clienti a CitiFinancial, iar, acum, majoritatea clientilor restructurati isi pot achita ratele”, sustine seful sucursalei.

De asemenea, sucursala Citibank din Romania are un nivel bun al lichiditatilor, un raport credite/depozite de 65% si o rata a solvabilitatii de aproximativ 16-17%.

Citi a intrat pe piata din Romania in 1996 si furnizeaza produse si servicii financiar-bancare companiilor nationale si internationale, intreprinderilor mici si mijlocii, sectorului public, organizatiilor non-profit si persoanelor fizice.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri