Ce s-a intamplat in piata de software, anul trecut

Ce s-a intamplat in piata de software, anul trecutIn 2010, companiile mici si mijlocii au intrat intr-un blocaj complet, cauzat de scaderea puterii de cumparare. Firmele de dimensiuni medii au amanat deciziile de investitii, iar jucatorii mari au optat cu precadere pentru solutii adresate segmentului de mid-market, renuntand la implementarile costisitoare si de lunga durata. Iar majoritatea furnizorilor de solutii software s-au adaptat noilor conditii si au anuntat solutii in regim SaaS (Software as a Service), infrastructuri in cloud sau plata in rate a solutiilor, potrivit lui Daniel Ionescu (foto), director de marketing si strategie la TotalSoft.

Desi piata locala a solutiilor software s-a aflat, anul trecut. Intr-un declin, totusi, acesta a fost relativ mai lent, raportat la 2009, dupa cum arata Zemy Apfelbaum, managing director al Wizrom Software. Totodata, a persistat tendinta de diminuare a investitiilor in aplicatiile software din partea companiilor existe in Romania.

Insa, chiar daca piata locala de software a scazut, fie si mai putin abrupt decat in urma cu doi ani, din cauza factorilor economici si politici, conform lui Valentin Tomsa, directorul general SAP, compania craioveana IT Six a observat o crestere a cererii pe piata americana, cat si o tendinta de repornire a proiectelor amanate pe piata vest europeana sau in Scadinavia.

“Pana acum, din cauza incertitudinii climatului economic, multe cereri au fost puse in asteptare de catre managementul companiilor. Piata din Romania nu este de interes pentru noi”, afirma Dan Tusaliu, directorul de dezvoltare al IT Six.

Pe de alta parte, Daniel Toma, director general Senior Software, sustine ca 2010 a fost, in piata locala de software, anul Business Intelligence. Un numar impresionant de companii au solicitat astfel de instrumente de management.

Am asistat, anul trecut, la o schimbare a comportamentului de achizitie a sistemelor informatice integrate – tot mai multe companii au dorit implementarea de sisteme complete, de la un singur furnizor, lucru care a fost posibil prin atragerea de fonduri europene.

Totodata, piata ERP din Romania a continuat sa scada, dar cu o panta mai putin abrupta decat in 2009, ceea ce a dus la o crestere a competitiei si, implicit, la o marire a flexibilitatii comerciale a furnizorilor, arata studii realizate de companii specializate, citate de Emil Bobocea, director regional de vanzari la Epicor.

Jucatorii din industrie nu au avut surprize la nivelul afacerilor

Jucatorii din industrie nu au avut surprize la nivelul afacerilorWizrom Software, unul dintre principalii jucatori pe piata solutiilor de business, estima, anul trecut, ca va ajunge la o cifra de afaceri de aproximativ 6 milioane euro. La noua luni, compania inregistra afaceri de 4,8 milioane euro. “Rezultatele noastre financiare s-au situat la nivelul estimarilor initiale. Am remarcat insa o crestere a verticalei financiare, precum si a segmentului serviciilor IT&C, considerat cel mai rentabil economic si eficient”, a declarat Zemy Apfelbaum.

Daca in urma cu un an TotalSoft, unul din principalii producatori de software de business de pe plan local, planuia ca in 2010 sa-si creasca vanzarile cu aproximativ 20%, in prezent, compania se asteapta la o crestere de circa 15% a cifrei de afaceri anul precedent fata de 2009 si la o usoara scadere a profitului, cauzata de procesul de internationalizare si a mutarii intr-un spatiu nou, de clasa A, printr-o investitie de jumatate de milion de euro. (Vedeti aici cum arata sediul celor de la TotalSoft)

Pe fondul proiectelor noi din 2010, Epicor intrevede posibilitatea sa fi fost pe crestere, chiar peste estimarile initiale. Si SAP si-a indeplinit obiectivele financiare propuse pentru anul trecut, insa acestea nu poti fi dezvaluite momentan.

Pentru Senior Software, rezultatele pe 2010 sunt conforme cu asteptarile initiale. “Am obtinut o crestere cu 20% a numarului de clienti noi fata de anul precedent si o crestere cu 16% a cifrei de afaceri. Rezultatele sunt bune, daca luam in calcul faptul ca anul trecut piata ERP a coborat cu 4%, iar conturile existente au fost alimentate in proportie de 60% de fonduri europene”, a spus Daniel Toma (foto).

Cifra de afaceri estimata de catre managementul IT Six pentru anul anterior este de aproximativ 2,5 milioane dolari, in crestere comparativ cu 2009.

Cat de promitator pare 2011 la inceput de an

Cat de promitator pare 2011 la inceput de anPentru TotalSoft, prima saptamana a acestui an a fost una extrem de fructuoasa, dat fiind ca producatorul de software deja a incheiat doua contracte importante, dintre care unul pe o piata complet noua. Compania isi propune un avans de 20% a afacerilor si de minim 25% a profitului in 2011, iar orientarea va fi spre segmentul superior de piata (companii medii spre mari).

“Primele semne imbucuratoare au aparut deja, intrucat avem contracte in derulare aduse de subsidiarele externe in Qatar si in Bulgaria”, afirma Daniel Ionescu.

Si Valentin Tomsa (foto) observa o relativa dezmortire a cererii pentru solutii informatice care sa creasca nivelul de eficienta si control asupra businessului. Acesta isi propune, pentru 2011, majorarea afacerilor si conservarea profitului. Din punct de vedere al pietei locale de software, el crede ca vom asista, in continuare, la o revenire lenta, mai ales deoarece acest segment are un potential mai crescut, intrucat a fost prea putin exploatat.

Anul 2011 a inceput in tonul sfarsitului de an 2010, piata fiind tot mai deschisa si existand din ce in ce mai multe cereri din tarile nordice, dar si din Europa, potrivit lui Dan Tusaliu.

Senior Software mizeaza pe un avans cu 20% a cifrei de afaceri si a numarului de clienti noi, insa Epicor si Wizrom Software sunt rezervate din punct de vedere al modului in care va arata 2011.

Chiar daca putem asista la o usoara crestere in 2011, in conditiile in care economia va da semne de revigorare, bugetele sunt inca reduse semnificativ. Emil Bobocea se asteapta la un interes inca rezervat al companiilor romanesti in a investi in solutii de tip ERP, in prima parte a anului.

“Nu sunt convins nici ca o oferta de tip SaaS ar putea impulsiona aceasta piata, asa cum spun unii analisti; eu am constatat inca o oarecare reticenta, aparent surprinzatoare, mai ales din partea companiilor mai mici, in a avea solutii hostate, in timp ce companiile mari par mai curand interesate de astfel de solutii. Dar, desi la nivel international se vede o astfel de crestere a interesului companiilor, in Romania apare un decalaj de timp”, opineaza acesta.

Conform previziunilor specialistilor in domeniu, industria produselor si serviciilor IT se va situa, in 2011, in cel mai optimist caz, la nivelul anului trecut, potrivit oficialului Wizrom. Piata va continua sa se indrepte tot mai mult catre externalizarea serviciilor IT, insa per total, si acest an va fi dominat de o incertitudine economica.

De asemenea, TotalSoft se asteapta la o contributie sporita a pietelor externe in totalul cifrei de afaceri in acest an. “Daca in 2010 piata interna a adus putin peste 70% din venituri, in 2011 speram sa scada la 60-65%. Obiectivul pe termen mediu este sa echilibram in trei ani veniturile pietei romanesti cu ale celei externe. Vizam o crestere externa mai agresiva, prin achizitii de companii cu tehnologii complementare”, explica directorul de marketing al producatorului de software.

Pe cand iesirea din criza?

Pe cand iesirea din criza?Subiectul criza economica ramane unul controversat. Pentru anumiti jucatori din piata romaneasca de software, in 2011 se intrevede “sfarsitul” crizei insa, pentru altii, momentul respectiv este inca departe.

Va asteptati ca 2011 sa marcheze inceputul iesirii din criza? Vezi ce au raspuns managerii romani:

Emil Bobocea, Epicor – “Este posibil. La nivelul conducerii Epicor exista un interes foarte mare pentru Romania si tarile limitrofe, unde operam. Romania este privita ca o zona in care sunt asteptari de crestere si suntem spriijiniti sa aducem clientilor de aici solutiile noastre cele mai noi. Ne asteptam deci la cresteri, intr-o revenire economica posibila.”

Dan Tusaliu (foto), IT Six – “2011 poate sa consemneze in sfarsit iesirea Romaniei din criza, daca dam dovada de o constanta in deciziile luate. In acest moment, Romania are un raport calitate-pret foarte bun, deci este inca loc de crestere.”

Valentin Tomsa, SAP – “Da, vom asista la o usoara revenire a economiei romanesti.”

Daniel Toma, Senior Software – “Dincolo de criza, cred ca fenomenul predominant in 2011 va fi adancirea decalajelor intre jucatori din aceeasi piata. In fiecare industrie vor ramane cele mai flexibile si mai adaptabile companii, care vor pune bazele relansarii economice. Cele mai competitive companii vor folosi infrastructura tehnologica pentru a castiga viteza de reactie, cei mai buni clienti in piata si nu in ultimul rand stabilitate financiara.”

Daniel Ionescu, TotalSoft – “E greu de spus. Este adevarat ca am asistat la o contractie de piata de 4% fata de 2009, in conditiile in care 2009 a avut o cadere de 17% fata de 2008. Chiar daca 2011 va insemna o revenire a pietei, va fi o crestere fata de ultimii doi ani extrem de slabi. Cel putin in zona solutiilor de tip ERP in care activam, analizele indica ca abia in 2013 piata va depasi nivelul din 2008.”

Zemy Apfelbaum, Wizrom Software – “Desi am dori sa ramanem optimisti, apreciem ca anul 2011 va fi dominat de o incertitudine economica si nu credem ca va reprezenta momentul iesirii din criza.”