10. Bank of Taiwan

10. Bank of TaiwanTara: Taiwan

Active totale:
129,8 miliarde dolari

Bank of Taiwan a fost infiintata in 1946 ca banca de stat in urma retrocedarii insulei catre China in 1945.

In primii sai ani, Bank of Taiwan a exercitat mai multe functii ale unei banci centrale, cum ar fi emiterea de moneda, pana cand Banca Centrala a Chinei a fost reinfiintata in Taiwan in 1961.

La finele anului 2011, activele bancii au totalizat 131 miliarde dolari, insa la in noiembrie 2012 au scazut la 130 miliarde dolari. Cu toate acestea, institutia financiara este cea mai mare banca din tara in functie de active.

Bank of Taiwan este evaluate de catre Standard & Poor's cu ratingul “A” si cu “Aa3” de catre Moody's si are cel mai mare rating de credit dintre toate cele mai mari banci din tara.

9. BancoEstado

9. BancoEstadoTara: Chile

Active totale: 40 miliarde dolari

BancoEstado este singura banca din America Latina care a prins top 10 cele mai sigure banci din tarile emergente.

Banca este detinuta de stat. De asemenea, este a treia institutie a tarii pe partea de creditare, retea de sucursale si prima in functie de depozite, potrivit Fitch.

BancoEstado a primit ratingul “A” de la Fitch si S&P si “Aa3” de la Moody's. Legatura puternica a bancii cu guvernul si cu obiectivele sociale ale acestuia pentru a spori accesul populatiei la serviciile bancare ii ofera acesteia o perspectiva stabila pe fondul economiei in curs de dezvoltare din Chile, arata S&P.

Toate agentiile de rating au spus ca exista o mare probabilitate ca guvernul chilian sa intervenina si sa ofere sprijin bancii in caz de dificultati financiare.

Chile estimeaza ca a inregistrat anul trecut o crestere economica de 5,5%, in timp ce pentru 2013 avansul este prognozat intre 4,25% si 5,25%, astfel ca BancoEstado va profita de evolutia pozitiva a clasei de mijloc din tara.

Venitul bancii a crescut cu aproape 13% in ultimul an.

8. Samba Financial Group

8. Samba Financial GroupTara: Arabia Saudita

Active totale: 51,4 miliarde dolari

Samba Financial Group este cea de-a doua banca ca valoare de piata din Arabia Saudita.

Fondata in 1980, dupa o preluare a sucursalelor Citibank din orasele arabe Jeddah si Riyadh, banca a fost anterior cunoscuta sub numele de Saudi American Bank pana in 2003.

Banca are acum aproape 70 de sucursale, inclusiv locatii internationale la Londra, Qatar si Dubai, impreuna cu o prezenta in Pakistan prin intermediul unei filiale.

Samba Financial Group este evaluata de catre Fitch si S&P cu „A” si cu „Aa3” de Moody's. Guvernul detine peste 50% din banca prin intermediul a trei agentii publice.


7. Qatar National Bank

7. Qatar National BankTara: Qatar

Active totale: 82,9 miliarde dolari

Qatar National Bank nu este doar cea mai sigura banca a tarii, ci si cea mai mare, cu mai mult de 50% din activele sistemului bancar si depozite.

Fondata in 1964, este prima banca din tara detinuta de stat. Jumatate din institutia de credit se afla in proprietatea Qatar Investment Authority, fondul suveran din Qatar. Banca are participatii la institutii bancare din Indonezia, Iordania, Tunisia si Emiratele Arabe Unite, iar in prezent vrea sa cumpere pachetul majoritar de la o banca din Turcia si de la filiala egipteana a Societe Generale.

Qatar National Bank este evaluata cu “A” de catre S&P si Fitch si cu “AA3” de Moody's. S&P subliniaza ca punctele forte ale bancii sunt pozitia sa dominanta pe piata interna, capitalizarea si veniturile. Profitul net a urcat in ultimul an cu 11%, la 2,2 miliarde dolari.

6. Korea Finance Corp

6. Korea Finance CorpKorea Finance Corp, institutie detinuta de stat, este una dintre cele nou banci din Coreea de Sud care a intrat in top 50 cele mai sigure banci din pietele emergente.

Banca a fost creata din cesiunea de active de la Banca de Dezvoltare a Coreei, cu scopul de a directiona cheltuielile guvernamentale pentru a sprijini cresterea in economie.

Banca este evaluata la “AA-“ de Fitch, “A” de catre S&P si cu “Aa3” de Moody's. S&P si-a motivat ratingul pe fondul perspectivei stabile a Coreei de Sud, dar si datorita legaturii puternice intre guvern si banca, care ii ofera injectii de capital si garantii.
In octombrie, institutia a demarat primul sau plan de finantare pentru a credita constructorii navali.

5. Industrial Bank of Korea

5. Industrial Bank of KoreaTara: Coreea de Sud

Active totale: 161 miliarde dolari

Industrial Bank of Korea (IBK) este a treia banca din tara ca marime dupa active - 161 miliarde dolari.

IBK are o pozitie puternica pe piata intreprinderilor mici si mijlocii de creditare (IMM), detinand mai mult de o cincime din cota de piata.

Pana la sfarsitul primului semestru al anului 2012, circa 78% din creditele IBK au fost pentru IMM-uri si aproximativ 20% pentru gospodarii. Banca este evaluata cu “AA-“ de Fitch, “A” de S&P, si cu “Aa3” de Moody.

4. National Bank of Kuwait

4. National Bank of KuwaitTara: Kuweit

Active totale: 48,9 miliarde dolari

National Bank of Kuweit este cea mai mare banca din Kuweit si una dintre cele patru institutii de credit din Orientul Mijlociu care fac parte din top 10.

Banca a fost fondata in 1952 si acum deruleaza operatiuni in 16 tari. Institutia financiara a primit rating “A” de la S&P, “AA-“ de la Fitch si “Aa3” de la Moody's.

Rezultatele financiare prezentate in ianuarie arata ca National Bank of Kuwait a inregistrat in al patrulea trimestru din 2012 un profit net de 271 milioane dolari, in conditiile in care analistii estimau un castig de 220 milioane dolari.

3. National Bank of Abu Dhabi

3. National Bank of Abu DhabiTara: Emiratele Arabe Unite

Active totale: 69,6 miliarde dolari

Guvernul detine mai mult de 70% din National Bank of Abu Dhabi, fiind cea de-a doua banca ca marime dupa active din Emiratele Arabe Unite. Banca are o prezenta in 14 tari.

Institutia de credit este evaluata cu “Aa3” de Moody's, “A” de S&P si “AA-“ de Fitch. National Bank of Abu Dhabi este apreciata intrucat are legaturi puternice cu guvernul, o buna profitabilitate si active de calitate care ii ofera o perspectiva stabila.

In octombrie, banca a anuntat ca intentioneaza sa-si tripleze contributia la sistemul bancar islamic prin introducerea unor servicii in Egipt, Oman, si Malaezia. Aceasta are ca scop obtinerea pana la 10% din venitul de operare de la sistemul bancar islamic pana in 2020, in urcare de la 3% in prezent, potrivit directorul executiv Michael Tomlin.


2. Agricultural Development Bank of China

2. Agricultural Development Bank of ChinaTara: China

Active totale: 310 miliarde dolari

Agricultural Development Bank of China (ADBC) este una dintre cele trei banci de importanta sistemica din China, fiind infiintata in 1994. Banca este responsabila pentru finantarea dezvoltarii rurale si agriculturii din tara.

Institutia este evaluata de Fitch cu “A”, de S&P cu “AA-“ si de Moody's cu “Aa3”.

S&P a spus ca ratingul bancii reflecta “aproape sigur” probabilitatea ca guvernul sa acorde sprijin bancii, in caz de dificultati financiare.

Fitch, intre timp, afirma ca perspectiva stabila pentru banca reflecta statutul sau cvasi-suveran si ca evaluarile se vor misca in tandem cu modificarile aduse ratingului suveran al Chinei.

ADBC a anuntat ca profitul pentru anul 2012 a crescut cu peste 16%, la 7,79 miliarde dolari.


1. China Development Bank

1. China Development BankTara: China

Active totale: 992 miliarde dolari

China Development Bank (CDB) este considerata cea mai sigura banca de pe pietele emergente in acest an.

Fondata in 1994, este una dintre bancile sistemice ale Chinei. CDB se afla sub controlul direct al guvernului si este cel mai mare creditor din tara. Datoriile emise de CDB sunt garantate de catre guvernul central al Chinei, iar banca a fost implicat in finantarea proiectelor mari de infrastructura.

Cu active totale de 992 miliarde dolari, valoarea institutiei este mai mult decat tripla fata de concurentul sau cel mai apropiat - Agricultural Development Bank of China.

Banca are rating de “Aa3” de la Moody's, “AA-“ de la S&P si “A” de la Fitch.