Disparitia cursei aeriene MH370 ramane un mister

Disparitia cursei aeriene MH370 ramane un mister

In lipsa unor raspunsuri, familiile victimelor, majoritatea chineze, au marcat luni cu tristete si furie cele sase luni de la disparitia ramasa neexplicata a cursei aeriene MH370, a companiei Malaysia Airlines. Cursa MH370 intre Kuala Lumpur si Beijing a disparut la 8 martie. La scurt timp dupa decolare, avionul a schimbat radical planul de zbor, virand spre vest, apoi spre sud, in directia Oceanului Indian, unde s-ar fi prabusit, din lipsa de carburant.

Traiectoria sa a fost reconstituita cu ajutorul satelitilor, dar locul prabusirii ramane necunoscut si nici o urma nu a fost gasita, in pofida vastelor cautari aeriene si submarine efectuate in largul coastelor occidentale ale Australiei. Elemente la fel de dure ca metalul au fost identificate pe fundul Oceanului Indian, pe traiectoria presupusa a aparatului, dar ca ar fi vorba cel mai probabil de minerale. Sonarele pot identifica diferite grade de duritate, dar nu pot face distinctia intre metalul dur al unui avion sau roca dura de pe fundul oceanului. Cautarile cu sonarul au ca scop pregatirea terenului pentru urmatoarea etapa a cautarilor submarine, care ar urma sa demareze in septembrie, pe un vast perimetru de 60.000 de kilometri patrati.

Mai multe ipoteze au fost evocate pentru a explica disparitia cursei MH370, de la o criza de nebunie a pilotului sau a copilotului, la o deturnare sau un grav accident mecanic. Explicatia cea mai credibila, potrivit responsabililor cu ancheta, este ca o scadere brusca a nivelului de oxigen de la bord a lasat echipajul si pasagerii inconstienti. Avionul ar fi continuat sa zboare pe pilot automat, pana la caderea in mare, din lipsa de carburant.

Conflictul dintre Israel si Hamas

Conflictul dintre Israel si Hamas

Razboiul dintre Israel si gruparile armate palestiniene, desfasurat in perioada 8 iulie-26 august in Fasia Gaza, s-a soldat cu 2.143 de morti de partea palestiniana si 71 de cea israeliana. In timpul acestui razboi crunt de 50 de zile, pe retelele de socializare Facebook si Twitter a existat o abundenta de imagini infioratoare despre suferinta civililor palestinieni, care au dus greul acestui conflict, soldat in final cu peste 500 de copii printre victime.

In prezent, bombardamentele asupra Fasiei Gaza au incetat dupa ce ambele parti implicate in conflict au convenit la un armistitiu pe termen lung. Fasia Gaza, un teritoriu ingust de pamant, aflat intre Israel si Egipt, reprezinta de cateva decenii sursa unui focar de conflicte intre israelieni si palestinieni. Israel a ocupat Fasia Gaza in 1967 dupa Razboiul din Orientul Mijlociu si si-a retras colonistii si trupele militare, abia dupa 38 de ani, in 2005.

Israel a considerat aceasta miscare sfarsitul ocupatiei, dar a continuat sa exercite un control drastic asupra granitelor Fasiei Gaza, aupra surselor de apa potabila, precum si asupra spatiului aerian. La randul sau, Egiptul controleaza granita de sud a Fasiei Gaza, preponderent inchisa. Israel a impus, de asemenea, restrictii severe asupra circulatiei bunurilor si a persoanelorcatre si dinspre Fasia Gaza, masuri despre care israelienii spun ca sunt necesare pentru propria securitate nationala. Ca urmare, palestinienii se simt limitati si sufera dificultati socio-economice. Hamas si alte grupuri militante palestiniene considera ca aceste restrictii sunt intolerabile.

Conflictul ruso-ucrainean, la granitele Romaniei

Conflictul ruso-ucrainean, la granitele Romaniei

Fortele guvernamentale si separatistii din estul Ucrainei au incheiat recent un armistitiu care a intrat in vigoare vineri, dar sambata s-au acuzat reciproc de incalcarea lui. Cu toate acestea, presedintele ucrainean Petro Porosenko si omologul sau rus Vladimir Putin au constatat in cursul unei convorbiri telefonice ca armistitiul este "in general respectat".

Conflictul din estul Ucrainei a tinut prima pagina a ziarelor in special dupa 17 iulie, moment in care un avion de tip Boeing al companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a explodat in zbor, probabil lovit de o racheta in timp ce survola estul Ucrainei. Aparatul de zbor transporta 298 de persoane, dintre care 193 de cetateni olandezi. Kievul si occidentalii ii considera pe separatistii prorusi responsabili de producerea tragediei, in timp ce Moscova si insurgentii acuza Kievul.

Intre timp, Uniunea Europeana (UE) este "pregatita sa revina" asupra sanctiunilor pe care intentioneaza sa le impuna Rusiei, daca armistitiul din estul Ucrainei este "durabil" si/sau daca negocierile de pace incep. Aceasta noua serie de sanctiuni, finalizata vineri de catre ambasadorii UE, include atat masuri consolidate privind accesul pe piete de capitaluri, aparare, bunuri cu dublu uz civil si militar si tehnologii sensibile, cat si o noua lista cu nume de persoane vizate de o blocare a averii si interdictia de a le fi emise vize europene.

Totodata, Guvernul rus nu exclude posibilitatea ca Rusia sa-si inchida spatiul aerian ca raspuns la noi sanctiuni sectoriale occidentale. Acest lucru ar putea sa conduca la falimentul multor companii aeriene care se clatina la marginea prapastiei in lupta pentru supravietuire.

Peste 1.900 de morti din 3.500 de cazuri confirmate de Ebola

Peste 1.900 de morti din 3.500 de cazuri confirmate de Ebola

Epidemia de Ebola, care a lovit Africa de Vest, mai precis Guineea, Sierra Leone si Liberia, s-a soldat pana in prezent cu peste 1.900 de morti din 3.500 de cazuri confirmate. Aceasta cifra indica o accelerare puternica a mortalitatii, avand in vedere ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat, saptamana trecuta, 1.552 decese din 3.069 cazuri confirmate.

Numarul de morti din cauza acestei epidemii fara precedent de la aparitia virusului in 1976 depaseste astfel totalitatea deceselor tuturor flagelurilor de acest tip izbucnite in trecut. OMS spera totusi ca raspandirea Ebola ar putea fi oprita in urmatoarele sase pana la noua luni, datorita reactiei la nivel mondial. Foaia de parcurs a OMS dezvaluita saptamana trecuta pentru a combate epidemia, arata ca in cele trei tari unde flagelul Ebola este cel mai grav (Guineea, Liberia si Sierra Leone), organizatia internationala vrea sa inverseze tendinta in urmatoarele trei luni.

In ceea ce priveste Senegalul si Republica Democrata Congo, care inregistreaza cazuri izolate de Ebola, OMS doreste sa opreasca aceasta raspandire localizata in opt saptamani. Aceste cazuri nu au nicio legatura cu epidemia care face ravagii in cele trei tari din Africa de Vest si intr-o masura mai mica in Nigeria. In total, 11 persoane din cele 18 care au contractat virusul in Nigeria sunt in viata. Noua dintre ele au fost vindecate, in timp ce celelalte doua se afla in carantina.

Statul Islamic a executat peste 500 prizonieri in Irak

Statul Islamic a executat peste 500 prizonieri in Irak

Daca era vreo speranta ca vara lui 2014 nu putea deveni mai "groaznica", ivirea in Orientul Mijlociu a asa-zisului Stat Islamic, tocmai a facut-o. Organizatia terorista Statul Islamic (ISIS, ISIL sau simplu IS) a cucerit teritorii vaste din Iraq si Siria, a ucis cu brutalitate soldati si jurnalisti si a emis valuri propagandiste pentru a recruta noi adepti, fiind destul de clar ca este una dintre cele mai periculoase grupari teroriste din lume.

Cuvantul Islamic ar trebui sa fie pozitionat intre ghilimele, pentru ca ISIS sacrifica, de fapt, musulmani mai mult decat o face oricine altcineva. ISIS nu este islamic, ci barbar. In presa au fost relatate dovezi si evenimente despre uciderea fara motiv a mii de musulmani, crestini, kurzi si pe oricine altcineva care ar intentiona sa le stea in cale.

Jihadistii din cadrul gruparii ultraradicale Statul Islamic au executat peste 500 de prizonieri in Irak, de la inceputul ofensivei fulgeratoare pe care au lansat-o in aceasta tara in iunie. Aproximativ 1.700 de membri ai fortelor irakiene de securitate s-au predat SI in iunie, in timp ce jihadistii cucereau al doilea oras ca marime din Irak, Mosul, si inaintau in directia Bagdad, in fata unei armate irakiene in deruta. Ulterior, SI a publicat fotografii ce pareau sa prezinte executarea, intr-o zona de desert, a zeci de barbati imbracati in civil si a afirmat ca a ucis, in total, sute de prizonieri.