Lichiditatea, principala problema

Lichiditatea, principala problemaLa inceput de mandat, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Anca Dumitru, nu ezita sa vorbeasca deschis despre lipsurile si problemele pietei, dar si despre ce solutii se intrevad in acest sens.

Prima parte a discursului ei rezuma extrem de bine cea mai importanta dificultate a bursei si sugereaza motivatia esentiala a succesului sau in cariera: pasiunea pentru acest domeniu.

“Frumusetea pietelor bursiere este ca desi sunt “organisme” relativ complicate, evaluarea performantelor lor se poate face intr-o maniera destul de simpla (deloc simplista), apeland la un singur criteriu: lichiditatea”, spune Dumitru.

Toate celelalte elemente care contribuie la functionarea unei burse, cum ar fi transparenta, guvernanta corporativa, sistemele electronice de tranzactionare, tipurile de ordine subsumeaza obiectivului general al oricarui operator de piata: sa creeze conditiile optime pentru libera manifestare a cererii si ofertei pentru instrumentele financiare listate, premisa a unei lichiditati ridicate.

“Privind lucrurile din aceasta perspectiva, principala problema a pietei bursiere autohtone este simplu de identificat: lichiditatea insuficienta. Si de aici deriva si solutia la problemele punctuale pe care trebuie sa le rezolve o bursa: trebuie sa creasca lichiditatea”, explica directorul Bursei.

Astfel, acesta trebuie sa fie obiectivul principal si masurile sa varieze de la emitenti mai multi si cu free-float mai mare, investitori mai multi si mai variati (de la investitori strategici, care investesc pe termen mediu si lung, pana la investitori speculatori, “day-traders”, care urmaresc obtinerea de profituri zilnic, din variatiile relative ale preturilor si au un mare aport la asigurarea lichiditatii).

“Trebuie sa crestem vizibilitatea bursei, atat pe plan intern, dar si extern, importanta investitorilor straini, dar si a brokerilor si custozilor mari, cu expunere internationala, fiind extrem de mare. Trebuie sa crestem accesibilitatea la piata romaneasca, participantii sa gaseasca si pe piata noastra aceleasi standarde de acces, aceleasi reguli si aceleasi produse ca pe pietele cu care sunt deja obisnuiti. Foarte importanta este prezenta market-makerilor”, considera Anca Dumitru.

Afla ce instrumente financiare lipsesc de la BVB

Trebuie sa mentinem activitatile de promovare

Intr-un articol precedent, specialistii in branding consultati de Wall-Street spuneau ca bursa are o imagine speculativa, adresandu-se celor initati. Anca Dumitru urmeaza aceeasi ipoteza, desi spune ca problema BVB nu este chiar de imagine.

“Este vorba de o problema in a ne face cunoscuti la nivelul populatiei si chiar al potentialilor investitori. Imi amintesc ca la inceputul perioadei de tranzitie unul dintre primii consultanti financiari veniti in Romania declara intr-un interviu ca o sa fie dificil pentru toate tarile foste comuniste sa realizeze tranzitia la economia de piata, pentru ca principalele elemente cu care majoritatea populatiei asociaza capitalismul sunt Coca Cola si bursele. Din pacate, in ceea ce priveste bursele cred ca se insela. Si tot din pacate, din lipsa de cunoastere, Bursa este adesea asociata si astazi cu un club accesibil numai unor initiati, in care regulile si informatiile nu sunt pentru toata lumea”.

Printre activitatile de promovare initiate de bursa in ultima perioada, se numara “Personalitati deschid Bursa” si “Ziua Portilor Deschise”

“Acum este perioada de vacante, dar in prima parte a anului, in fiecare miercuri si uneori inca o zi din saptamana, au beneficiat de acest program multi studenti, elevi si investitori, care si-au exprimat interesul de a ne vizita”, spune directorul bursei.

Dumitru face apel la toti cei interesati de piata de capital, spunand ca orice sugestii si pareri sunt binevenite.

“Ar fi foarte util pentru noi sa primim sugestii de la participanti si de la orice persoana interesata de Bursa, care sa ne ajute sa identificam problemele cu care se confrunta si impreuna sa gasim si solutia. Brokerii care cunosc bine mecanismele de pe pietele dezvoltate ne-ar putea ajuta foarte mult sa aducem si piata noastra la standardele internationale”.

In plus, admite ca relatia cu intermediarii trebuie sa fie imbunatatita. “In epoca in care traim, in care suntem bombardati zilnic cu sute de mesaje si solicitari, se mai intampla ca unele sa treaca neobservate sau sa ramana fara raspuns. Cred ca BVB se achita onorabil de responsabilitatile ce-i revin din punctul de vedere al informarii participantilor la piata, dar in sens invers, comunicarea este destul de redusa. Cred ca trebuie sa initiem mai multe consultari, pentru a afla care sunt nevoile, nemultumirile si care sunt propunerile”, a continuat Dumitru.

Cred in potentialul pietei de capital romanesti

Dupa 6 luni de interimat, la inceput de mandat definitiv, Anca Dumitru promite ca va face tot ce ii sta in putere pentru a contribui la cresterea lichiditatii pietei bursiere si la dezvoltarea regulilor, mecanismelor si produselor bursiere cel putin la nivelul pietelor dezvoltate din regiune.

“Cred in potentialul pietei de capital din Romania, cred in rolul sau de finantare a economiei si de crestere a randamentului economiilor investite, dar si in rolul nu destul de mult folosit, de a oferi statului posibilitatea de a obtine lichiditate prin vanzarea prin Bursa a unei parti din participatiile la companiile pe care le detine”, a mai spus ea.

Concret, directorul bursei prezinta cateva din directiile pe care le au in plan, in procesul de crestere si dezvoltare:

• Activitati destinate atragerii de noi emitenti pe piata reglementata (de stat, societati promovate de pe Piata RASDAQ, alte companii private), cresterii free-float – promovarea finantarii prin emisiuni de obligatiuni.

• Activitati destinate promovarii pietei de capital, a mecanismelor bursiere pentru toate categoriile de investitori.

• Dezvoltarea in cadrul BVB, impreuna cu participanti interesati, de noi produse financiare, adaptarea corespunzatoare a Codului BVB si actiuni de promovare a produselor impreuna cu participantii implicati.

• Infiintarea unui sistem alternativ de tranzactionare / clarificarea statutului Pietei RASDAQ impreuna cu CNVM si crearea, astfel, a unui cadru de tranzactionare si pentru emitentii care nu indeplinesc conditiile de listare pe o piata reglementata, dar care ar putea beneficia in acest mod de accesul la finantare prin emisiune de actiuni sau obligatiuni.

• Dezvoltarea, impreuna cu Depozitarul Central, a unor mecanisme destinate aducerii pe piata bursiera a unor actiuni listate pe piete reglementate din alte tari.

• Derularea, impreuna cu CNVM a unor actiuni de promovare si dezvoltare a pietei de capital: facilitati fiscale pentru companiile listate pe piata reglementata, continuarea politicii de neimpozitare a castigurilor din transferul titlurilor de valoare si cele de mai sus.

“Implicarea CNVM este foarte importanta in toate aspectele privind piata de capital: reglementare, supraveghere, control, dezvoltare. Responsabilitatea este foarte mare, la fel si volumul de lucru. Toate noutatile se reflecta in modificari de regulamente, a caror respectare trebuie urmarita si nerespectarea sanctionata”, explica Dumitru.

Directorul admite ca si bursa are rolul sau in acest proces, avand in plan realizarea unui soft de supraveghere, ale carui principii ar trebui sa fie formulate cu consultarea colegilor din departamentele specializate din CNVM, care au multa experienta.


Cand vom vedea o bursa matura la Bucuresti?

Cand vom vedea o bursa matura la Bucuresti?Pentru a continetiza mai bine notiunea de amturitate, este important sa avem in minte exemple precum bursa din Polonia sau cea din Varsovia. Drumul este lung, dar premisele exista,

“Din punct de vedere al diversificarii instrumentelor financiare prezente pe piata, sunt convinsa ca ne vom apropia foarte mult de piata poloneza intr-un timp foarte scurt”, estimeaza Anca Dumitru.

Ca si la Bursa din Varsovia, astazi la BVB nu se mai tranzactioneaza doar actiuni, ci investitorii pot realiza operatiuni cu obligatiuni municipale si corporative, cu titluri de stat, cu instrumente financiare derivate.

“In viitorul foarte apropiat vor fi disponibile la BVB si instrumente ceva mai sofisticate, cum ar fi unitatile de fond legate de index sau produsele financiare structurate”, promite directorul BVB.

In ce priveste nivelul lichiditatii, este mai greu de prevazut. “Trebuie sa recunoastem ca bursa din Varsovia a cunoscut un ritm accelerat de dezvoltare si pentru ca economia poloneza este mai performanta, pentru ca statul a sustinut dezvoltarea pietei de capital, pentru ca nivelul mediu al veniturilor si rata economisirii in Polonia sunt mai ridicate decat in Romania, pentru ca reforma sistemului de pensii s-a realizat inca din anii 90 si cred ca enumerarea ar putea continua”, explica Dumitru.

De aceea, poate fi mai dificil de atins aceste performante pe termen mediu sau scurt, dar Dumitru crede ca decalajul din acest moment va fi redus simtitor in anii urmatorii.

Practic, o solutie miraculoasa nu exista pentru cresterea pietei. Dar sunt foarte multe lucruri de facut, care impreuna, vor grabi acest proces
“Cred ca Bursa a inceput sa se maturizeze si cred ca si sprijinul presei specializate contribuie foarte mult”, a conchis directorul BVB.

Citeste toate articolele din campania "Investitor roman, caut bursa matura", proiect sustinut de Intercapital Invest.