Este nevoie de personal calificat

In perioadele de glorie ale bursei romanesti, se castigau bani foarte usor si toata lumea era multumita. Criza financiara si scaderile dramatice ale Bursei au schimbat insa sistemul de valori si toti oamenii obisnuiti sa castige au vazut portofolii cu multe zerouri pe minus.

De acum, toata lumea arunca vina pe cineva pentru toate lipsurile bursei, desi pana in 2007, nu se plangea mai nimeni de lipsa emitentilor sau a instrumentelor.

Adrian Simionescu crede ca este tipic romanesc sa gasim vinovati, fara sa venim insa cu solutii concrete.

“Eu cred ca avem nevoie de personal calificat, de oameni competenti in randul intermediarilor. Cred ca de aici pleaca toate problemele sistemului si se perpetueaza. Daca aici, unde se face productia sistemului bursier nu avem oameni profesionisti, totul se translateaza la nivelul bursei si CNVM”, explica Simionescu (foto).

El spune ca la nivelul Bursei sunt oameni competenti, dar care se subordoneaza unui consiliu de administratie care stabileste strategiile, mersul companiei, traseaza liniile si propun proiecte.

“Acest consiliu este format din reprezentanti ai membrilor bursei si nu reusesc sa aiba o viziune despre ce ar trebui sa fie piata romaneasca. De aici, vin toate remarcile de natura criticilor si nimic altceva”, a mai spus managerul Vienna Investment.

In opinia sa, a da vina pe Bursa si CNVM este gresit, cata vreme nici intermediarii nu isi fac treaba cum trebuie. Practic, cei care port promova un emitent la Bursa sunt SSIF-urile, cu sprijinul institutiilor pietei. Din pacate, se intampla exact invers.

“Este foarte greu pentru un intermediar sa promoveze un emitent, pentru ca au sprijinul colegilor. De exemplu, fondul OTP Wise distribuit de Intercapital Invest. Este un fond garantat, unde nu se puteau pierde banii, lucru extrem de important pentru investitori in acest moment. Dar au trebuit sa depuna eforturi duble sa convinga investitorii, pentru ca ceilalti brokeri, de invidie, au lovit in aceasta oferta”, spune Simionescu, invocand vechea zicala romaneasca “Sa moara si capra vecinului”.

Un alt caz similar este Broker Cluj, care dupa ce a devenit emitent, a fost permanent bombardat de restul intermediarilor.

“Dupa problemele care au aparut in ultimele luni, toata lumea a uitat cate lucruri bune a facut BRK pentru piata de capital, inclusiv exemplul personal de a se lista cand toata lumea se plangea de emitenti. Nu cred ca in ultimii doi ani, un emitent cu capul pe umeri ar fi incercat o listare la BVB, pentru ca indiferent de rezultate, evolutia a fost aceeasi”, a mai spus Simionescu.

Din pacate insa, este o problema de mentalitate, care nu se va schimba foarte usor.


Standardele de calitate ar trebui ridicate

Standardele de calitate ar trebui ridicateAdrian Simionescu este de parere ca Bursa ar trebui sa ridice standardele de calitate si sa modifice conditiile.

Studiile medii, varsta minima de 18 ani, lipsa cazierului si autorizatia acordata de CNVM sunt conditiile minime pentru a deveni broker care introduce doar ordine si nu ofera consultanta. Aceasta autorizatie se obtine in urma promovarii unui examen organizat de catre CNVM.

“Nu cred ca un copil de 18 ani, cu studiii medii, poate merge la un investitor care a facut economii si bani, sa il convinga sa investeasca la bursa. Nicaieri in lume nu este posibil asa ceva. Au fost aceste conditii la inceput pentru ca se dorea dezvoltarea pietei, dar ar trebui crescute standardele. In afara de o suprareglementare a CNVM pe alte domenii, nu s-a facut nimic in specializarea personalului”, sustine el.

4 zile de training si examen de doua ore in a cincea zi nu sunt suficiente pentru a fi un broker bun. Simionescu crede ca studiile ar trebui sa se faca mult mai aprofundat, in asociere cu o institutie de invatamant sau un organism international.

“Cand vom reusi sa punem la punct participantii la piata, putem solicita produse si emitenti noi. Momentan, noi nu stim sa le tranzactionam nici pe cele pe care le avem. De exemplu, sunt atatea produse derivate la SIBEX si se tranzactioneaza decat doua. Avem sisteme functionale, avem platforme, dar nu avem oameni”, afirma el.

Simionescu afirma ca CNVM ar trebui sa nu mai suprarglementeze piata si sa vina cu solutii concrete.

“Am inceput cu o piata putin reglementata si am ajuns la una suprareglementata, care sufoca intermediarul, cand in realitate, nu avem despre ce vorbi. Avem o institutie recunoscuta pe plan international, platofma, legi, dar nu avem piata. Pentru ce am facut toate astea?”, se intreaba el.




Criza va rezolva o parte din probleme

Criza va rezolva o parte din problemeCriza va rezolva o parte din problemele pietei de capital. Simionescu se astepta la o triere a personalului SSIF-urilor, emitentilor si operatorilor, la o schimbare a mentalitatii si o educare a investitorilor.

”Competetia pe ce a mai ramas si calitatea sa va ridica standardele. Ma astept ca foarte multi jucatori sa vina cu o calitate imbunatatita, pentru ca in perioada de criza s-au reasezat afacerile, s-au regandit proiectele. La terminarea crizei, cei ce vom supravietui vom iesi mai puternici si mai buni. Ceilalti vor disparea.”

Si in criza din 1998-1999 a existat o astfel de triere. Din cei peste intermediari prezenti pe piata, au ramas mai putin de 100, majoritarea ecistand si astazi.

Simionescu nu accepta teoria conforma careia piata este prea mica pentru atatia jucatori. “Cata vreme permite, este loc pentru toti. Avem multe de facut, inca 30 de ani de acum inainte, ca sa facem totul cum trebuie. Nu e nimeni in plus, cata vreme isi inteleg rostul si meseria”.

In opinia sa, piata inca nu si-a indeplinit rolul de baza: acela de a oferi finantari rapide si ieftine pentru companii. “Pana nu vom intelege ca acesta este rolul ei de baza, nu vom reusi sa atragem alti emitenti. Noi le cerem sa fie transparenti. Pentru ce? Pentru niste speculatori?”.

Managerul Vienna Investment spune ca a adoptat intodeauna strategia lui Warren Buffet: a devenit partener cu compania, prin plasamente pe termen lung, daca are incredere in management si sunt transparenti si echidistanti.

“Din acest unghi, intermediarii ar trebui sa educe managementul companiei, pentru ca la romani, cultura financiara este redusa. Nici statul nu s-a implicat in dezvoltarea unor programe de imbunatatire a acesteia. Vrem piata matura, dar nu facem nimic in aceasta directie”, sustine el.


In 3 ani, piata se va apropia de media din regiune

In 3 ani, piata se va apropia de media din regiuneSimionescu prognozeaza ca in urmatorii trei ani, piata de capital din Romania va ajunge aproape de media tarilor est-europene ca maturitate, ca urmare a crizei.

“Cel mai mare castig al bursei va fi ca aceasta criza ne-a facut sa ne gandim foarte bine la ce am gresit. Singura mea teama este ca, odata cu reinstalarea optimismului si a cresterilor, vom uita foarte repede prin ce am trecut si vom merge mai departe fara sa contruim ceva mai solid. Este tipic romanesc”, afirma seful Vienna Investment.

Educarea investitorilor actuali si potentiali, a emitentilor si chiar a oamenilor din presa este esentiala, mai ales ca multi vorbesc de “jocul la bursa”.

Simionescu mai spune ca aceste este motivul pentru care multi au pierdut bani, pentru ca s-au jucat pe piata de capital. “Investitia nu este o joaca, ci o stiinta. Trebuie sa citim, sa analizam, sa ne uitam. Cine vrea sa faca investitii trebuie sa aloce si o doza de timp, pentru rezultate bune”.

El ramane optimist, spune ca suntem pe drumul cel bun si ca tot criza ne va determina sa trecem spre acele standarde ridicate de calitate.