Majorarea impozitelor indirecte

Majorarea impozitelor indirecteDin cauza crizei si a deficitelor bugetare in exces, un numar considerabil de state membre UE au majorat impozitele indirecte, in special taxa pe valoarea adaugata (TVA).

Romania nu s-a disociat de aceasta tendinta si a crescut cota TVA de la 19% la 24%, in iulie 2010. Romania are printre cele mai mari cote TVA din UE, dupa Danemarca si Suedia, cu 25%, si Ungaria, care a urcat cota la 27% incepand cu 1 ianuarie 2012.

"Nu cred ca ne mai putem astepta la majorari pe aceasta zona a taxarii indirecte", a spus Angela Rosca, managing partner la TaxHouse.

Multe dintre statele din Uniunea Europeana au decis, in schimb, sa majoreze TVA treptat, in doze mai mici si mai suportabile de catre consumatori.

Surse foto: Freedigitalphotos.net

Diminuarea impozitelor directe pentru companii

Diminuarea impozitelor directe pentru companiiPotrivit managing partner-ului TaxHouse, aceasta tendinta s-a imprimat in UE in ciuda crizei, intrucat "nimeni nu s-a oprit din atragerea de investitori sau macar din mentinerea celor existenti".

Totusi, la nivelul anilor 2010-2011 aceasta tendinta este mai putin evidentiata, majoritatea statelor mentinandu-si constante cotele de impozit pe profit, adica "s-a ajuns la capatul sacului", dupa cum spune Angela Rosca.

Astfel, ritmul scaderii cotelor de impozit pe profit a incetinit fata de perioada pre-criza, cand tarile erau intr-o competitie mai accentuata in privinta oferirii unui mediu invetitional atractiv pe considerente pur fiscale.

Cu toate acestea, state precum Cehia, Ungaria, Lituania, Marea Britanie si Grecia au redus cotele de impozit pe profit.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Impozite mai mari pentru bogati

Impozite mai mari pentru bogatiCriza financiara inceputa in 2008 a accentuat inechitatea sociala si a dat nastere la o tendinta de a impozita mai puternic bogatii, atat din dorinta de a gasii capi ispasitori pentru excesele sistemului financiar, dar si in ideea de a echilibra si prin aceasta parghie bugetele.

State precum Franta, Luxemburg, Portugalia, Marea Britanie au luat masuri in sensul majorarii cotelor de
impozit pe venit pentru persoanele cu venituri ridicate.

Romania are in prezent un sistem fiscal cu o cota unica, de 16%, aplicata teoretic tuturor contribuabililor, indiferent de venit.

Potrivit programului de guvernare al noului Cabinet, condus de Mihai-Razvan Ungureanu, taxarea marilor averi ar putea fi introdusa si in Romania, la solicitarea UNPR. In acest an vor fi "analizate" modalitatile de introducere a unui astfel de sistem, fara insa sa existe si promisiuni clare de adoptare efectiva a unei legi in acest sens.

Masuri de imbunatatire a administrarii fiscale

Masuri de imbunatatire a administrarii fiscalePotrivit specialistului TaxHouse, la nivelul Uniunii Europene s-a conturat o tendinta de imbunatatire a zonei de colectare si de reducere a evaziunii fiscale.

Bulgaria, Cipru, Grecia, Letonia, Italia si Slovenia au luat masuri in sensul asigurarii unei mai bune colectari a taxelor.

De asemenea, s-au intensificat inspectiile fiscale, iar Romania nu a facut exceptie, s-au efectuat audituri incrucisate intre statele membre, au fost semnate acorduri de schimb de informati si au fost luate masuri de combatere a evaziunii fiscale.

Romania este codasa in Europa in ceea ce priveste gradul de colectare a veniturilor la buget.