Ce palate poti alege in Bucuresti

Ce palate poti alege in BucurestiToate elementele esentiale ale unei nunti, de la rochie, pana la covorul rosu, primirea cu sampanie, ii duc pe tineri cu gandul la printi si printese.

"Desi nunta la palat este probabil cea mai visata, nu este neaparat si cea mai des pusa in practica. Motivul este unul de ordin financiar, care are si o explicatie logica: orice cladire de o asemenea valoare, cu o arhitectura fara termen de comparatie, nu are cum sa nu necesite cheltuieli mari de intretinere, lucru care se reflecta in pretul catre client", explica Simona Garleanu, manager al agentiei de organizare de nunti I Do Weddings.

In Bucuresti si in apropierea Capitalei exista cateva palate unde pot fi organizate nunti – Palatul Ghyka, Bragadiru, Snagov, Mogosoaia sau Stirbey. Din cauza crizei economice, cuplurile prefera sa aleaga spatii din oras pentru nunta, intrucat organizarea unui astfel de eveniment in afara Bucurestiului ar atrage costuri suplimentare, cum ar fi cele de transport, sustine Alin Caraman, managerul agentiei Bon Mariage.

Inainte de intrarea in recesiune, unul dintre palatele preferate era cel de la Snagov. In momentul de fata insa, Palatul Ghyka (foto) atrage tot mai multi clienti, datorita locului in care este amplasat, dar si pentru preturile accesibile; conform lui Caraman, acest palat are printre cele mai mici preturi.

Anual, intre 120 si 140 de cupluri isi organizeaza nunta la palat, potrivit Bon Mariage.

Profilul cuplului care se casatoreste la palat

Profilul cuplului care se casatoreste la palatAnca Geanta (foto), managerul agentiei de organizare de nunti Casa Anke, afirma ca foarte putini romani aleg sa isi faca nunta la palat. Daca in anii trecuti aceste spatii nu duceau lipsa de clienti, in prezent se observa tot mai mult prezenta acestora la targurile de nunti.

"O situatie speciala este in cazul nuntilor care au loc in corturi foarte elegante, in cadrul parcurilor de care beneficiaza anumite palate, cum ar fi Palatul Ghika sau Palatul Stirbey. Acestea sunt o combinatie intre nuntile la palat si cele in aer liber. In coditiile in care sunt mii de metri patrati de gazon de intretinut, este clar ca vorbim de costuri mai mari", adauga Garleanu.

In principiu, cei care isi fac nunta la palat sunt fie oamenii cu bani si gusturi rafinate, fie cei care nu au neaparat posibilitati financiare, dar sunt snobi, considera Anca Geanta.

De alta parere este Alin Caraman, care spune ca orice cuplu cu venituri medii isi poate permite sa faca nunta la palat. "Daca in anii anteriori, dinainte de criza, vedetele erau cele care isi organizau nuntile in astfel de locuri, in prezent, am observat ca sunt foarte multi angajati din multinationale care aleg palatele", mentioneaza el.

Dupa cum arata managerul Casa Anke, palatele au inceput sa renunte la chiriile percepute in anii trecuti, drept pentru care nuntile in aer liber costa mai mult decat cele organizate la palate.

Totusi, event managerul I Do Weddings este de parere ca atat nuntile la palat, cat si cele in aer liber necesita costuri mai mari.

"Situatia este aceeasi ca la orice alt produs. Daca se vrea ceva unic, de o calitate superioara, acel ceva va costa mai mult. Depinde cu ce faci comparatie. Pentru ca si restaurantele au si ele preturi diferite, depinzand mult de conditiile pe care ofera."

Cat te costa nunta intr-o cladire cu istorie

Cat te costa nunta intr-o cladire cu istorieOrganizatorii evenimentelor la palat si in aer liber fac eforturi de a tine costurile in frau. Daca cele la palat se adreseaza unui segment de populatie cu venituri medii inspre high, cele in aer liber merg ceva mai jos, continua Simona Garleanu.

Pe patura de restaurante, in schimb, se gasesc variante de incadrare in orice buget, insa, bineinteles, depinde foarte mult si de conditiile oferite.

Caraman arata ca pretul unui meniu (care include mancare si bautura) de nunta la palat incepe de la 60 euro si poate ajunge si la 200. Ofertele sunt variate; cei care rezerva localul cu mult timp inainte – un an si jumatate – beneficiaza de preturi mai bune, la fel si cei care vin in ultimul moment.

Conform analizei interne a Construct Finance Consulting (CFC), compania de real estate care administreaza Palatul Bragadiru, cererea pentru organizarea unei nunti in 2010 a manifestat o crestere fata de anul precedent, iar pentru anul 2011 firma estimeaza ca aceasta tendinta isi va continua trendul ascendent.

Portile Palatului Bragadiru (foto) sunt deschise oricarui tip de public, fie ca se doreste organizarea unui eveniment privat, petreceri corporate, lansare de produs, prezentare de moda etc. Tarifele pentru inchirierea salii variaza in functie de perioada.

"Implicarea noastra in organizarea unui eveniment se rezuma doar la inchirierea Salii Colosseum si a terasei adiacente, costul acestora variind intre 13.000 lei si 20.000 lei, plus TVA (intre 3.000 si circa 5.000 euro), in functie de tipul evenimentului, numarul de persoane, numarul de zile si negocierile intre parti", explica Ioana Popescu, asistent marketing CFC.

Clientii pot contracta o firma de organizari evenimente, recomandata sau nu de catre compania de real estate, iar pachetele oferite de catre acestia variaza de asemenea, in functie de dorintele si posibilitatile financiare ale fiecaruia.