Datele si cifrele ofertei

Datele si cifrele oferteiOferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile Petrom va incepe luni, va dura pana pe 22 iulie si va avea un pret maxim de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotatia de la bursa.

Pretul de referinta – cel minim admis - ar putea fi anuntat in timpul ofertei, urmand sa fie calculat pe baza cotatiilor propuse de investitori in ordinele de subscriere.

"Oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data inchiderii sale, au fost subscrise in mod valabil minimum 80% din actiunile oferite, la un pret de oferta determinat conform prospectului", se arata in anuntul de vanzare, publicat pe BVB.

Actiunile vor fi alocate in doua transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si alta de 15% pentru micii investitori. In ambele transe se va folosi aceeasi metoda de alocare, primand pretul de subscriere si, ulterior, fiind luat in calcul si ordinea in care s-au introdus ordinele.

Subscrierile valide vor fi aranjate in ordinea descrescatoare a preturilor prezentate de investitori, iar ordinele care au acelasi pret vor fi aranjate in functie de momentul introducerii ordinelor.

In cazul in care oferta este subscrisa in intregime inainte de expirarea perioadei de derulare, intermediarii si Ministerul Economiei pot decide inchiderea anticipata, dar nu mai devreme de cinci zile lucratoare de la debutul ofertei.

Pachetul minim pe care un investitor il poate subscrie este de 3000 de actiuni. Subscrierile se pot face la sediul intermediarilor din sindicatul de intermediere si din grupul de distributie.

Oferta este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities.

Comisionul intermediarilor este de 0,325% din pretul tuturor actiunilor oferite vandute in cadrul ofertei. Acest comision include taxa BVB pentru tranzactionarea actiunilor la sectiunea de oferte publice - 0,135% din valoarea vanzarilor, precum si comisionul Depozitarului Central de 0,008%, conform prospectului.

Pretul minim acceptat - cel mai important indicator

Pretul minim acceptat - cel mai important indicatorConform prospectului de ofert, vanzatorul isi rezerva dreptul, dar nu este obligat, sa publice la orice moment pe durata perioadei derularii ofertei, dar nu mai tarziu de doua zile anterioare inchiderii, un prag minim sub care nu va vinde niciun actiune – pretul de referinta.

“Dupa publicarea acestuia, toti investitorii ce au subscris au dreptul sa isi mentina sau sa isi ajustee subscrierile o singura data, exclusiv in sensul cresterii pretului, la un pret mai mare sau egla cu cel de referinta, cu conditia ca produsul dintre noul pret de subscriere si noul numar de actiuni subscrise sa nu depaseasca valoarile subscrierilor initiale, nete de orice comisioane”, se mai arata in prospect.

Pretul de oferta pentru fiecare transa va fi pretul cel mai mic la care actiunile oferite sunt subscrise in totalitate sau in parte, in cazul in care nu sunt subscrise toate titlurile, dar "cel mult egal cu pretul maxim si nu mai mic decat pretul de referinta, in situatia in care acesta a fost declarat de vanzator".

Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, spune ca pretul de referinta este cel mai important indicator din aceasta oferta – si singurul necunoscut pana acum.

“Cred ca se va face o medie a cotatiilor la bursa din ultimele 12 luni, dar nu cred ca va fi mai mic de 0,36 lei. Acum depinde si cat de importanta e vanzarea completa dar conteaza foarte mult si ca imagine: este cea mai mare oferta din istoria bursei, toata lumea vrea sa fie un succes”, a explicat brokerul.

Astfel, la un pret minim mai mare sau egal cu 0,36 lei, Simionescu se asteapta la o subscriere totala a ofertei, care va fi una competitiva, tinand cont dupa metoda de alocare. Cele mai importante criterii dupa care se va face alocarea sunt pretul cel mai bun si timpul cel mai bun.

“Sunt sigur ca s-a decis aceasta forma la recomandarile intermediarilor, este o idee buna, dar nu inteleg de ce au pus pret maxim dca tot s-a dorit o oferta competitiva si nu s-a ales alocarea pro-rata”, a mai spus Simionescu.

Cristian Tudorescu, director general Explore Asset Management, considera ca pretul maxim de 0,46 lei si pretul de referinta dau consortiului de intermediere posibilitatea de a gestiona optim aceasta operatiune, in sensul unei maximizari a veniturilor pentru statul roman.

“In conditii normale, o oferta de 500 – 600 milioane euro are efecte in general pozitive pentru statul roman, pentru investitorii care au o perspectiva pe termen lung pentru actiunile SNP, precum si pentru Bursa de Valori Bucuresti in sensul unei lichiditati viitoare in crestere.Daca privim intervalul de pret 0.4 lei, reprezentat de nivelul curent din piata, pana la cel maxim de 0.46 lei, putem spune ca oriunde se va situa pretul final in acest interval va fi unul reprezentativ pentru ambele parti implicate in tranzactie”, a explicat Tudorescu.

Astfel, directorul Explore considera ca sunt sanse mari ca oferta sa se incheie cu succes, pentru ca exista si varianta ca pretul final sa intalneasca cererea la un nivel usor inferior cotatiilor actuale de piata.

“Pretul de referinta este un indicator foarte important. In functie de acesta, se vor face foarte multe subscrieri inca din primele zile ale ofertei. Ma astept ca acesta sa nu fie mai mic de 0,35 lei. Cu cat diferenta intre pretul minim si cel maxim este mai mica se va face o presiune mare”, a explicat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.


Posibile minusuri si riscuri ale ofertei

Posibile minusuri si riscuri ale oferteiIn scenariul aparent favorabil statului roman in care ar obtine pretul maxim, este posibil ca vanzatorul sa nu fii evaluat corect sau acceptat toate implicatiile.

“Conform prospectului, teoretic putem avea situatia in care in prima secunda a zilei de oferta 11 iulie, un investitor important sa plaseze un ordin la 0.46 lei pentru intreaga transa a institutionalilor, iar astfel si-ar asigura o pozitie de 8,36% in actionariatul SNP. Acel investitor, daca va dori, ar putea ajunge semnificativ in viitor prin achizitii din piata. Desi criteriul de piata si de pret maxim este indeplinit iar statul incaseaza maximul de pret, o posibila intrare a unui actionar important este un element de luat in considerare. De asemenea, nu s-ar atinge in acest caz obiectivele de dispersie a ofertei si de lichiditate ulterioara”, a explicat Cristian Tudorescu.

Practic, pe langa pret, care va fi clar delimitat, timpul este un factor important al succesului ofertei. Daca presiunea va fi mare, este posibil sa existe discutii, scandaluri legate de timpul de subscriere.

“Tinand cont ca timpul trecut pe formular nu este cel de la completare, ci cel de la depunere, este posibil sa vedem coincidente sau diferente de ordinul secundelor la mai multe ordine. De aceea, este posibil sa vedem scandaluri pe aceasta tema”, sustine Marcel Murgoci.

In final, faptul ca oferta incepe luni este un pas important, care arata ca statul a reusit sa faca ceva pentru bursa, dupa mult timp.

Brokerul Estinvest nu crede ca exista riscuri legate de perioada aleasa sau de concedii. “Este evident ca statul nu se bazeaza pe retail, ci pe institutionali, iar acestia nu sunt in concediu. S-a facut multa valva pe aceasta tema, in ultimul an, deci cei interesati si-au facut temele si stau cu ochii pe oferta”, a mai spus Murgoci.