Tadeusz Kuropatwinski, XTB Romania: Provocarile vor curata piata de institutiile care nu tin pasul cu noile standarde

Tadeusz Kuropatwinski, XTB Romania: Provocarile vor curata piata de institutiile care nu tin pasul cu noile standardeJucatorii de pe pietele financiare ar trebui sa-si regandeasca modul in care actioneaza si sa fie mai responsabili atunci cand iau decizii pentru ca, in caz contrat, ne vom confrunta cu o criza profunda de incredere, considera Tadeusz Kuropatwinski, General Manager XTB Romania.

“Organismele de reglementare si jucatorii de pe piata ar trebui sa obtina o perspectiva pe termen lung. Provocarile vor curata piata de institutiile care nu pot tine pasul cu noile standarde. Este nevoie de aceste schimbari si speram sa le vedem implementate in anul 2013. Aparent, nu prea s-au tras invataminte in urma lectiei din anul 2008 care nu a fost numai o calamitate financiara, ci si un dezastru etic major”, considera seful XTB Romania.

Kuropatwinski vede o amenintare in lipsa reformelor si in faptul ca se evita niste decizii care mai devreme sau mai tarziu vor trebui luate. “Anul 2013 este un an bun pentru a infrunta problemele cu mult curaj. Daca facem asta, ne vom intoarce pe o pista de crestere rapida in 2014 si 2015”.

In opinia sa, 2013 va fi un an volatil in contextul economiei globale, unde se vad imbunatatiri notabile care ar trebui sa le readuca pe calea cresterii rapide dupa 2015.

“Inca nu putem asigura unitatea Zonei Euro. Grecia ar putea, in continuare, sa iasa din uniunea monetara si, mai mult, nu putem trece cu vederea faptul ca si alte tari, in afara Greciei, pot parasi Zona Euro. Este foarte posibil ca acest lucru sa se intample in cazul in care tari precum Marea Britanie nu decid macar virtual sa sustina uniunea. Acest scenariu are sanse de 50% sa se adevereasca, fapt care pune o presiune negativa asupra cresterii economice a Zonei Euro si asupra pietelor financiare”, considera managerul XTB.

Mai mult, Tadeusz Kuropatwinski este de parere ca Romania va avea de castigat, la fel ca celelalte tari din Europa Centrala si de Est (si ca toate tarile emergente), deoarece avem un sistem fiscal relativ sanatos.

“Exista perspectiva unui scenariu optimist pentru un an bun in Romania, in comparatie cu alte tari din Europa. Totusi, bugetele locale trebuie implementate respectand obiectivele stabilite, deoarece cheltuielile publice extinse ar putea agrava deficitul fiscal si ar putea provoca o tendinta de regresie. Daca reformele structurale vor fi implementate, Romania va beneficia de o crestere semnificativa pe termen lung care va contribui la dezvoltarea pietei financiare locale”, considera managerul XTB.






Victor Safta, Noble Securities: UE is va continua baletul economic si financiar

Victor Safta, Noble Securities: UE is va continua baletul economic si financiar"Anul viitor, cel mai probabil, UE isi va continua baletul economic si financiar, in absenta unui fenomen care sa o zguduie serios si sa o forteze sa ia masuri drastice, structurale si obligatorii pentru cei vizati. Criza s-a dovedit a fi profunda si de durata si, orice masuri ar lua oficialii din Zona Euro, situatia nu se poate rezolva definitiv in 1-2 ani; este insa foarte important sa vedem ca sunt sanse si ca sunt facuti primii pasi pentru a atinge acest obiectiv”, considera Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala Romania.

Perspectivele FMI si UE privind economia din Zona Euro s-au inrautatit continuu iar Safta nu are motive sa creada ca se vor opri aici, ci dimpotriva.

Mai mult, seful Noble Securities nu vede niciun pas facut de Romania in sensul de “ a se ajuta singura” sa treaca peste influentele pe care le aduce criza din Zona Euro.

„Anul 2012 va fi mai dificil decat ne asteptam in urma cu cateva luni, daca in continuare nu se vor gasi bani pentru investitii in infrastructura, daca situatia fondurilor europene ramane la fel de delicata si inghetata, daca nu sunt deschise sau extinse pietele de export alternative fata de UE etc. Iar una dintre cauzele de fond se rezuma la faptul ca, de peste 20 de ani, guvernantii care se succed nu reusesc sa dezvolte si sa implementeze o strategie de dezvoltare pe termen lung, de 5- 10 ani, prin care sa “exploatam” mai mult industriile competitive, sa avem un plan de rezerva etc”, mai spune Safta.

Pe de alta parte, in evolutia Romaniei intervine si factorul surpriza – evenimentele politice cu largi ecouri asupra cotatiei monedei sau investitiilor.

Safta se asteapta la o volatilitate ridicata a monedei nationale in raport cu euro si crede ca este posibil ca tintele actuale pentru deficit si inflatie sa nu fie atinse.

„Industria financiara trece de 5 ani prin momente de cumpana si va avea mai mult de 7 ani “negri”, in ansamblul sau. M-as referi insa la situatia din Romania in special si, daca vorbim de piete financiare si de burse, trebuie spus ca atentia va ramane indreptata catre CNVM si parghiile sale de reglementare a pietei. Si, cum din fiecare situatie neplacuta lumea trebuie sa invete cate ceva, sper ca vor fi din ce in ce mai putini investitorii care se vor orienta spre case de brokeraj neautorizate de CNVM si vor intelege ca daca apeleaza la serviciile unei firme off-shore nu trebuie sa se mire apoi daca administratorul acesteia decide brusc sa-si schimbe viata si sa dispara intr-o tara mai mult sau mai putin exotica…”, constata Safta.

In opinia sa, piata romaneasca in sine e o provocare, prin potentialul neexploatat inca la nivelul pe care il merita in ceea ce priveste tranzactionarea pe pietele financiare.

„Cat despre Bursa de la Bucuresti - ce putem spune in afara faptului ca isi asteapta inca investitorii? Si, desigur, si aici avem inca nevoie de componenta de educare, la fel ca pentru piata forex; sper insa ca anii care au trecut sa fi constituit acumulari cantitative care sa conduca la salturi calitative in 2013 in ceea ce priveste tranzactionarea pe pietele financiare internationale si locale”, conchide managerul Noble Securities.