Intercapital numarul clientilor a crescut cu 7%

Wall-Street a consultat trei dintre cele mai importante firme de brokeraj romanesti cu privire la evolutia numarului de clienti de la inceputul anului. Raspunsurile au fost asemanatoare: numarul de investitori nu este vizibil mai mare, ci in crestere sau stagnare.

Intercapital Invest, liderul tranzactiilor de la BVB din luna iunie, a inregistrat o crestere usoara a numarului de clienti, de 7,4%, de la de la 3.422 la sfarsitul lunii decembrie 2007, la 3.675 la sfarsitul lunii iunie 2008, conform datelor furnizate de Razvan Pasol, directorul SSIF-ului.

Comparativ, in prima jumatate a anului 2007 numarul de clienti a crescut de la 2.451 la 2.795 (344 clienti noi, +14,0%).

“Diferentele nu sunt mari de la 2007 la 2008, datorita strategiilor aplicate de noi pentru cresterea bazei de clienti. Totusi, observam o reducere a numarului de investitori noi. Aceasta reducere este normala - in contextul scaderii pietei si a stirilor negative legate de aceasta, potentialii investitori noi la bursa sunt mai prudenti”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol.

In asteptarea minimelor, investitorii sunt reticenti

In asteptarea minimelor, investitorii sunt reticentiChiar daca preturile au scazut destul de mult, mai ramane o variabila ce are un rol foarte important in luarea deciziei investitionale: cat va mai dura scaderea? Ce ne facem daca preturile vor fi si mai mici in viitor, iar actiunile vor fi chiar si mai ieftine? “In asteptarea raspunsurilor la aceste intrebari, investitorii sunt foarte prudenti la cumparare si probabil vor ramane asa un timp”, a mai spus Pasol.

SSIF Prime Transaction a inregistrrat o stagnare a numarului de clienti de la inceputul acestui an. “Investitorii inca astepta sa vada daca minimele au fost atinse. In Romania experienta de pana acum ne-a demonstrat ca doar cresterea pietei bursiere poate accelera numarul investitorilor prezenti pe piata. Actuala perioada nu face exceptie”, a declarat Alin Brendea, directorul SSIF-ului.

KD clienti noi pana in aprilie

Reprezentantii KD Capital Management ne-au explicat ca numarul clientilor SSIF-ului a cunoscut o crestere de aproximativ 20 de procente de la inceputul anului. Dupa acest moment, din cauza conditiilor pietei de capital, a suferit o stagnare.

„Nu se poate vorbi de o crestere masiva deoarece educatia investitorului din Romania este la un nivel inca destul de scazut. Totusi exista persoane care si-au facut o strategie de cumparare pe scadere, au intrat in piata si acumuleaza la preturi care speram noi ca sunt bune in perspectiva unei redresari viitoare a pietei de capital din Romania”, a explicat Marcel Marcu, Executive Manager la KD Capital Management.

Lipsa culturii financiare determina aceasta dinamica a investitorilor

Lipsa culturii financiare determina aceasta dinamica a investitorilorMarcu a explicat ca daca investitorii ar fi avut o educatie economica bine
Fundamentata, daca ar fi beneficiat de instrumente de protectie functionale iar conditiile economice externe nu ar fi fost atat de tulburi am fi vazut mult mai multe persoane active pe piata de capital romaneasca.

“Din pacate, psihologia (de a castiga cat mai mult in termen cat mai scurt) combinata si cu factori birocratici face ca multi investitori sa intre pe piata in perioade de crestere, deci pe preturi maxime si nu in perioade in care piata este scazuta cand sunt oportunitati de acumulare la preturi mici si deci de castiguri importante pe termen mediu si lung”, a mai declarat acesta.