2 / 5

Standuri si participari platite pe bugete facute in 2007

Andrei Panculescu (foto), directorul companiei de investitii si dezvoltare imobiliara Westhill Development, descrie MAPIC 2008 ca fiind o intalnire de networking intre dezvoltatori si retaileri, cu standuri si participari platite pe bugete facute in 2007, petreceri modeste la standuri fara foarte mari pretentii, plus proiecte si machete ale unor dezvoltari care, in marea lor majoritate, sunt pentru moment inghetate .

In opinia sa, partea buna este ca inca mai sunt dezvoltatori si fonduri de investitii care vor incepe din anul 2009 achizitii pe diverse piete. In plus, exista un numar important de noi branduri care au anuntat ca piata romaneasca intra in sfera lor de interes incepand de anul viitor.

“Pe de alta parte, ar trebui sa notam ca la aceasta editie nu a participat nicio banca importanta de investitii. Din discutiile avute, anul acesta nu se vor acorda credite de dezvoltare, asteptandu-se o relaxare a pietei si asezarea preturilor pe niste baze normale, atat la terenuri, cat si la constructii”, ne-a explicat Andrei Panculescu.

Panculescu afirma ca, in conditiile in care chiriile scad si chiriasi cer “fit-out contributions”, dezvoltatorii nu vor putea plati un pret mai mare de 80-90 euro pe metru patrat de teren, iar pe constructie, un pret maxim de 650 euro pe metru patrat finisat.

“Proprietarii de teren trebuie sa inteleaga acest calcul foarte simplu si sa reduca preturile de vanzare. Yieldul de vanzare pentru retail a ajuns in Romania la un nivel de 11-13% si probabil va mai creste cu unu-trei puncte in 2009”, ne-a mai spus seful Westhill Romania, adaugand ca piata de retail din Europa si, implicit cea din Romania, se va reaseza dupa noi principii si noi indicatori pe care astazi nu ii putem inca estima foarte exact.

“Am citit de curand ca sunt investitori care vor plati 20 de centi la 1 euro, dar acest lucru trebuie studiat de la caz la caz, in functie de indicatorii urbanistici si de amplasare, insa probabil ca vom ajunge si la acest tip de tranzactii”, a incheiat Andrei Panculescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri