4 / 5

Mai putin de jumatate din proiectele cu livrare in 2009, vor fi lansate la timp

Prezenti de asemenea la MAPIC, consultantii DTZ Echinox spun ca acum se resimte din ce in ce mai pronuntat circumspectia retailerilor cu privire la proiectele pentru care nu au obtinut inca finantarea sau la care nu au inceput constructia.

„Sansele ca acestea sa livreze la timp sunt mult mai slabe in ochii viitorilor chiriasi. La fel si perspectiva dezvoltatorilor de a obtine contracte de pre-inchiriere in perioada imediat urmatoare. Practic, dintre proiectele anuntate spre livrare in 2009, mai putin de jumatate vor fi lansate la timp”, explica Oana Iliescu (foto), Head of Retail Department al DTZ Echinox.

Iliescu afirma ca pentru marii retaileri internationali, Romania este in continuare o piata interesanta, desi vanzarile lor la nivel global au inregistrat scaderi in ultimele doua trimestre. Retailerii internationali isi vor continua expansiunea in Romania, insa mai selectiv, punand o tot mai mare presiune asupra dezvoltatorilor pentru a obtine conditii comerciale care sa le permita sa isi minimizeze riscurile.

„Anul 2009 va fi unul de grea incercare pentru retailerii locali. Lipsa de lichiditati, accesul din ce in ce mai dificil la finantarea bancara, scumpirea creditelor de investitii si dezvoltare ii vor determina pe acestia sa se gandeasca de doua ori inainte sa semneze contracte pentru locatii noi”, sustine reprezentantul DTZ Echinox, adaugand ca multi dintre ei au livrat deja depozite sau scrisori de garantie bancara pentru spatii ce vor fi date in folosinta in anii 2010- 2011, imobilizand astfel cantitati semnificative de cash.

"Tot dificultatile din fluxul de numerar ii vor determina pe acestia sa-si reconsidere si contractele pentru unele dintre locatiile deja deschise. Practic, orice dezvoltator care are un portofoliu de produse finalizate, ia in calcul perspectiva vanzarii pentru a-si finanta dezvoltarea proiectelor in curs”, a mai spus Oana Iliescu.

In ceea ce priveste posibile tranzactii, investitorii manifesta inca retinere cu privire la ofertele curente, asteptand ca anul 2009 sa aduca o reasezare a preturilor, iar reprezentantii DTZ Echinox nu se asteapta la tranzactii mari la sfarsitul acestui an.

„Sunt slabe sanse ca ele sa apara si la inceputul anului viitor. Cat suntem de departe de incheierea acestei perioade de expectativa depinde atat de flexibilitatea dezvoltatorilor, cat si de masura in care investitorii vor fi convinsi ca li se ofera perspectiva unei afaceri in conditii exceptionale”, a explicat Mihaela Sandu, consultant in cadrul departamentului de investitii al DTZ Echinox, adaugand ca, pentru moment, interesul investitorilor se manifesta exclusiv asupra produselor finalizate, cu precadere proiecte de birouri sau de uz mixt situate in locatii premium, cu venituri garantate pe termen lung.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri