Cea mai mare reducere - 6,5 mil. euro

Cea mai mare reducere - 6,5 mil. euroO vila cu 17 camere, din apropiere de Piata Romana, construita in anul 1931, costa in urma cu un an 10 milioane de euro, potrivit anuntului postat pe portalul imobiliare.ro. O luna mai tarziu, in februarie 2009, aceeasi proprietate era scoasa la vanzare la pretul de 7 milioane de euro, pentru ca la sfarsitul anului trecut pretul sa scada la 3,5 milioane de euro, suma ceruta si astazi de proprietar.

Nu numai in Capitala au fost scaderi masive de preturi, ci si in marile orase ale tarii, in special cele cu destinatie turistica. Astfel, o casa cu 20 de camere din zona Poiana Brasov, construita recent cu scopul de fi folosita pe post de hotel, costa la sfarsitul anului 2008 cinci milioane de euro, potrivit imobiliare.ro. In aprilie 2009, pretul a fost redus la 3 milioane de euro, proprietatea fiind, in acelasi timp, scoasa la inchiriere in schimbul sumei de 20.000 euro/luna. Patru luni mai tarziu, pretul de vanzare a coborat la 2,5 milioane de euro, chiria lunara ceruta ramanand aceeasi.

„Intr-o perioada de criza accentuata, precum cea de pe piata imobiliara locala, proprietatile scumpe sunt foarte greu de vandut. Chiar daca vizitatorii portalului intra in paginile de detaliu, o fac mai mult din curiozitate, numarul celor cu adevarat interesati de achizitionarea unui asemenea tip de imobil fiind, de fapt, foarte mic”, a explicat, pentru Wall-Street, Adrian Erimescu, directorul imobiliare.ro.

Cele mai mari preturi raman insa in Bucuresti si sunt intalnite in cazul vilelor istorice. O astfel de proprietate, construita in anul 1921, amplasata in zona Victoriei si avand 33 de camere, costa la jumatatea anului 2008 noua milioane de euro. Un an mai tarziu, in iunie 2009, pretul scazuse cu doua milioane de euro.

O alta vila istorica, amplasata in apropiere de Piata Dorobanti, una dintre cele mai scumpe zone ale Bucurestiului, a fost redusa cu 1,7 milioane de euro din toamna anului 2008 si pana in vara anului 2009. Proprietatea a fost construita in anul 1940 si are noua camere. Pretul initial, cerut in octombrie 2008, era de 4,5 milioane de euro, ramanand valabil doar pentru o luna. In noiembrie 2008, proprietarul cerea 4,1 milioane de euro, iar trei luni mai tarziu pretul coborase la 3,8 milioane de euro. Din iulie 2009, pretul cerut a ramas 2,8 milioane de euro.

Ce spun proprietarii

Ce spun proprietariiO casa cu opt camere si piscina inchisa, construita in anul 2008 si amplasata in apropiere de Podul Baneasa, a fost redusa cu un milion de euro, de la 4,5 la 3,5 milioane de euro, potrivit anuntului postat pe portalul magazinedecase.ro. Proprietarul, care a construit casa pentru familia sa, spune ca nu va cobori pretul mai mult.

„A fost un moment de criza personala si a trebuit sa scad pretul, dar cred ca voi reveni la pretul initial, chiar daca va trebui sa astept un an sau doi pana o voi vinde. Este o munca de o viata si nu imi pot bate joc”, ne-a explicat proprietarul vilei din Baneasa.

Gabriel Alexandru, vicepresedintele retelei de francize imobiliare Century 21 Romania, afirma ca o reducere cu un milion, de la 4,5 milioane, inseamna o reducere de doar 22%, in timp ce majoritatea proprietarilor au redus preturile cu 45-55% si tot nu reusesc sa vanda. „Chiar daca mai reduce cu inca un milion de euro pretul, tot ii va fi greu sa vanda semestrul acesta”, subliniaza el.

Tot cu un milion de euro a fost ieftinita si o vila istorica, amplasata pe Bulevardul Dacia, cu 10 camere. Proprietatea, costruita in anul 1905, a costat initial 2,8 milioane de euro, pentru ca, in prezent, proprietarul sa ceara 1,8 milioane de euro, potrivit portalului magazinuldecase.ro.

„Am redus din cauza crizei si incercam sa ne aliniem preturilor actuale. Nu vrem sa ne batem joc de casa, dar nici nu mai putem cere preturile de acum doi ani. In ultima vreme, piata o luase razna”, ne-a spus proprietarul vilei din apropiere de Piata Romana. Vila se afla la vanzare de aproximativ un an, dar niciun cumparator nu a aparut pana acum.

Cum s-a ajuns la reduceri de milioane

Cum s-a ajuns la reduceri de milioaneGabriel Alexandru, vicepresedintele Century 21 Romania, spune ca preturile din 2007, care pareau tuturor reale si normale, au devenit acum ireale si anormale.

„Gestul proprietarului de a reduce pretul initial cu peste 20% indica faptul ca, la fel ca majoritatea celor ce incearca sa-si vanda proprietatile, nu a solicitat un raport de evaluare sau o analiza comparativa de piata, plecand astfel de la un pret stabilit arbitrar. Acesta este riscul pe care si-l asuma toti care incearca sa-si vanda singuri proprietatile si nu apeleaza la un expert imobiliar pe zona respectiva”, declara Alexandru.

Reprezentantii portalului magazinuldecase.ro spun ca reducerea mare de preturi poate fi datorata faptului ca proprietarii au stat prea mult timp cu vilele nevandute si au ales sa scada pretul initial pentru a creste sansele de vanzare.

„Fata de maximul preturilor atins in 2007 pe piata rezidentiala, preturile din 2009 s-au redus chiar cu pana la 50%. In aceste cazuri, reducerea de un milion reprezinta o scadere de 22,2% pentru proprietatea din Baneasa, respectiv de 33% pentru cea din Romana. Chiar daca sunt scaderi mari, procentual este vorba de un fenomen firesc, care a urmat trendul intregii piete rezidentiale”, sustin cei de la magazinuldecase.ro.

Reprezentantii portalului cred insa ca in acest an piata se va stabiliza si, cel mai probabil, nu vom mai asista la astfel de reduceri. Intre timp, proprietarii vilelor de milioane de euro cauta cumparatori si incearca sa mentina pretul constant.

„Pana cand previziunile de crestere economica nu vor fi pozitive, speculatorii vor intarzia sa apara. De partea cealalta, consumatorii pe acest segment sunt foarte pretentiosi si trebuie sa le placa acea proprietate foarte mult pentru a decide sa o cumpere. Chiar si asa, consumatorii asteapta ca preturile sa nu mai scada”, a incheiat Gabriel Alexandru, de la Century 21.