Masurile de relaxarea fiscala si lupta impotriva evaziunii sunt cele mai importante aspecte pe care Dacian Ciolos, noul premier, trebuie sa le ‘mosteneasca’ de la Guvernul Ponta, considera economistii si analistii financiari. De cealalta parte, investitiile, in general, si investitiile in infrastructura, in special, reprezinta capitolul la care fosta guvernare a esuat si unde trebuie facute progrese rapide.

Continuarea relaxarii fiscale fara a dezechilbra balanta veniturilor si cheltuielilor bugetare va fi una dintre principalele provocari pe care cabinetul Ciolos le va avea de infruntat.

TVA la alimente a fost redusa de la 24% la 9% in vara acestui an, tot in 2015 fiind micsorata si taxa pe constructii speciale, de la 1,5% la 1%. In Noul Cod Fiscal se prevede eliminarea taxei pe stalp dar si a accizei suplimentare pe carburanti incepand cu 2017. Nu in ultimul rand, cota standard a TVA va fi redusa anul viitor de la 24% la 20% (19% in 2017), iar impozitul pe dividende va fi redus de la 16% la 5%.

Avand in vedere largul consens politic cu care au trecut aceste decizii (de relaxare fiscala), nu ne asteptam sa fie inversate. Totusi, noul guvern ar putea veni cu un set de masuri care sa tina sub control daunele provocate de deciziile excesive - Radu Craciun, BCR.

Analistii Fitch Ratings nu se asteapta ca aceste masuri sa fie semnificativ schimbate ca urmare a nominalizarii unui nou premier, dar subliniaza ca principala sensibilitate a ratingului suveran al Romaniei este reprezentata de posibilitatea ca relaxarea fiscala sa pericliteze stabilitatea finantelor publice.

De o parere similara este si Radu Craciun, economistul sef al BCR afirmand intr-o nota adresata investitorilor ca masurile de relaxare fiscala anuntate de fostul guvern continua sa reprezinte un risc pentru 2016. “Avand in vedere largul consens politic cu care au trecut aceste decizii, nu ne asteptam sa fie inversate. Totusi, noul guvern ar putea veni cu un set de masuri care sa tina sub control daunele provocate de deciziile excesive”, mentioneaza acesta.

Craciun considera ca schimbarea guvernului este un factor pozitiv, cu toate ca nu ne putem astepta la “miracole” peste noapte. "Pana la urma, majoritatea deciziilor fiscale trebuie validate de acelasi Parlament".

In general, suntem adeptii unui stat cat mai putin impovarator. Principiul relaxarii graduale a taxarii trebuie sa fie cuplat cu o colectare mai eficienta a incasarii veniturilor fiscale, pentru a nu genera dezechilibre - Iancu Guda, Coface Romania

Mentinerea unei colectari eficiente a incasarii veniturilor fiscale va fi estentiala pentru continuarea ‘campaniei’ de reducere a taxelor.

“In general suntem adeptii unui stat cat mai putin impovarator, pentru ca niciodata, in nici o economie o tara nu a cheltuit banii mai eficient decat mediul privat. De aceea principiul relaxarii graduale a taxarii trebuie sa fie cuplat cu o colectare mai eficienta a incasarii veniturilor fiscale, pentru a nu genera dezechilibre”, spune Iancu Guda, services director si senior economist, Coface Romania.

ANAF a demarat in acest an o ampla lupta impotriva evaziunii fiscale, veniturile colectate in primele noua luni fiind cu 10,6 mld. lei mai mari decat cele din perioada similara din 2014. Razboiul cu evaziunea inceput de ANAF a determinat majoritatea comerciantilor romani sa acorde bonuri fiscale, un lucru rar intalnit in anii precedenti, insa Agenita si-a atras totodata si acuze privind posibile abuzuri.

Coface: Infrastructura – un punct cheie pentru cresterea economica

Infrastructura si investitiile in acest sector au reprezentat o provocare constanta in ultimii ani pentru toate guvernele, aceasta problema urmand sa fie punctul cheie pentru viitorul guvern tehnocrat.

“Provocarile sunt in principiu aceleasi pe care le-au avut si guvernele anterioare, pentru ca este mai mult decat clar ca trebuie sa se inainteze in zona de dezvoltare a infrastructurii – un punt cheie pentru o crestere economica. A doua provocare este atragerea investitiilor straine, iar pentru asta trebuie sa avem un sistem fiscal bine pus la punct si un climat economic si fiscal predictibil”, mentioneaza Constantin Coman, country manager Coface Romania.

“Infrastructura este domeniul unde Guvernul Ponta a inregistrat un esec major, iar investitiile in domeniu vor trebui sa fie prioritare pentru noul Cabinet. In schimb, trebuie continuate o serie de masuri pozitive adoptate in precedenta guvernare, precum reducerea impozitului pe dividende si privatizarile companiilor de stat prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti”, a declarat seful unuia dintre principalii administratori de fonduri de pensii private din Romania.

Investitiile din buget s-au redus la 2,5% din PIB in 2014 dupa ce in 2008 si 2009 acestea ajungeau la aproximativ 4,5%. In primele sapte luni din 2015 situatia investitiilor era chiar mai grava, cheltuielile de capital ajungand la doar 0,7% din PIB.

WALL-STREET.RO a lansat, imediat dupa declandarea protestelor post-incendiul din Colectiv, campania editoriala #GuvernulTAU, un proiect care isi propune sa prezinte si sa disemineze propunerile mediului de business si solicitarile strazii pentru viitorii decidenti politici. Proiectul editorial isi propune doua lucruri esentiale: 1) selectarea reactiilor din partea romanilor care solicita in strada schimbarea sistemului etatist si 2) cele mai bune idei ale mediului debusiness pentru guvernantii din Romania, asa ca wall-street.ro invita Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei la un dialog constructiv pentru perioada care urmeaza. Avem nevoie de coerenta si stabilitate iar acum, mai mult ca niciodata, nu mai este loc pentru amanari.

Citeste si:

    Sursa foto: Mediafax

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri