Locul 11: Banca Romaneasca - 1%

Locul 11: Banca Romaneasca - 1%Pe locul 11 in clasamentul bancilor din Romania in functie de notorietate se claseaza Banca Romaneasca, numele institutiei de credit fiind precizat doar de 1% dintre persoanele care au participat la un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Banca Romaneasca este controlata de National Bank of Greece, care a achizitionat in 2003 pachetul majoritar de actiuni, iar in prezent detine 89% din capitalul bancii. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine un pachet de 10,2% din actiunile Bancii Romanesti.

Locul 10: Banca Comerciala Carpatica - 1%

Locul 10: Banca Comerciala Carpatica - 1%Notorietatea Bancii Comerciale Carpatica se afla la un nivel similar cu cel al Bancii Romanestii, 1% dintre respondenti mentionand ca acesta este primul nume de banca ce le vine in minte.

Pierderile inregistrate de Banca Comerciala Carpatica au crescut de peste sapte ori in 2010 comparativ cu nivelul de la finalul anului 2009, ajungand pana la aproximativ 155,1 milioane de lei.

Locul 9: Alpha Bank - 2%

Locul 9: Alpha Bank - 2%Grecii de la Alpha Bank beneficiaza de o notorietate un pic mai ridicata in Romania, de 2%, potrivit sondajului realizat de IRES.

Profitul inainte de taxe al Alpha Bank in Romania a scazut cu 21% in primele noua luni 2010, la 34 milioane de euro, in contextul cresterii costurilor din reevaluarea in scadere a activelor cu 54%, la 72 milioane de euro.

Locul 8: UniCredit Tiriac Bank - 2%

Locul 8: UniCredit Tiriac Bank - 2%Tot 2% este si nivelul de notorietate inregistrat de UniCredit Tiriac Bank, acesta fiind procentul de respondenti care au mentionat prima data numele bancii.

Cea mai mare banca italiana, UniCredit, intentioneaza sa deschida in urmatorii cinci ani 900 de sucursale in Europa Centrala si de Est, din care 300 in Romania.

Locul 7: CEC Bank - 4%

Locul 7: CEC Bank - 4%CEC Bank, singura banca comerciala detinuta de stat, are o notorietate mai ridicata, 4% dintre respondentii la studiul realizat de IRES mentionand ca acesta este primul nume de banca ce le vine in minte.

Guvernul ar putea incerca sa majoreze capitalul CEC Bank prin atragerea unor investitori institutionali, dupa modelul utilizat in urma cu sase ani la privatizarea BCR, considerand neatractive conditiile pietelor internationale pentru vanzarea bancii in cadrul viitorului acord cu FMI.

Locul 6: ING - 5%

Locul 6: ING - 5%Notorietatea sucursalei ING Bank din Romania este de doar 5%, desi olandezii de la ING se afla de foarte multi ani pe piata locala.

ING, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, prezent si in Romania, a raportat pentru anul trecut un profit net de 3,22 de miliarde de euro, comparativ cu pierderi de 935 de milioane de euro in 2009.

Locul 5: Bancpost - 5%

Locul 5: Bancpost - 5%Notorietatea Bancpost se afla tot la nivelul de 5%, similar cu ING Bank Romania.

EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost si al altor companii din Romania, anticipeaza pentru acest an dublarea profitului in regiunea Europei Centrale si de Est, fata de 2010.

Locul 4: Raiffeisen Bank - 11%

Locul 4: Raiffeisen Bank - 11%Raiffeisen Bank Romania, urmatoarea institutie de credit din clasament, se bucura de o notorietate mult mai ridicata, de 11%.

Profitul bancii austriece Raiffeisen Bank International in Romania a crescut de peste doua ori in primele noua luni din 2010, la 85 milioane euro, in principal datorita scaderii puternice a provizioanelor constituite pentru creditele neperformante.

Locul 3: Banca Transilvania - 13%

Locul 3: Banca Transilvania - 13%Banca Transilvania, o institutie de credit cu capital majoritar autohton, beneficiaza de o pozitie buna in clasamentul bancilor in functie de notorietate. Astfel, BT se claseaza pe locul trei, cu o notorietate de 13%.

Banca Transilvania a inregistrat un profit net de 28,15 milioane de lei in ultimul trimestru din 2010. Banca a realizat in 2010 un profit net total de 97,85 milioane lei, in crestere cu 58% fata de sfarsitul anului precedent, cand anunta un profit net de doar 61,93 milioane lei.

Locul 2: BRD - 18%

Locul 2: BRD - 18%BRD, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor gestionate, ocupa si a doua pozitie in clasamentul bancilor in functie de notorietate realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie.

Astfel, 18% dintre persoanele care au participat la studiu si au fost rugate sa raspunda la intrebarea: "Care este primul nume de banca ce va vine in minte?", au precizat BRD.

Profitul net obtinut de BRD a fost in 2010 de 501 milioane lei, in declin cu 36% fata de profitul net obtinut in 2009.

Locul 1: BCR - 34%

Locul 1: BCR - 34%BCR, prima banca de sistem, este institutia de credit la care cei mai multi dintre romani se gandesc atunci cand sunt intrebati care este prima banca ce le vine in minte.

Notorietatea BCR se afla la nivelul de 34%, potrivit studiului realizat de IRES.

Banca Comerciala Romana a inregistrat anul trecut un profit de 100 - 105 milioane lei conform calculelor pe standardele romanesti de contabilitate (RAS), potrivit Medifax care citeaza surse din actionariatul bancii.