Harvard: 60.000 dolari pe an

Harvard: 60.000 dolari pe anUna dintre cele mai cunoscute centre universitare din Statele Unite si din lume, Universitatea Harvard, din statul Massachusetts, a fost infiintata inca din 1636, fiind, astfel, cea mai veche institutie de invatamand superior din Statele Unite, potrivit site-ului oficial.

Universitatea Harvard ofera studii colegiale, echivalentul studiilor de licenta de la noi, cu o durata de patru ani, studii de master si doctorale in majoritatea specializarilor importante: medicina, drept, litere, afaceri, jurnalism, etc.

Taxa pentru un an de colegiu, care poate include de la doua la patru cursuri pe trimestru pentru studentii straini este de 60.000 de dolari (41.500 euro) si include : taxa de scolarizare (36.000 dolari), asigurare de sanatate (1.100 dolari), cazare (7.800 dolari) si intretinere (5.000 dolari), cu cheltuieli personale estimate la 3.300 dolari pe an si costuri de calatorie de 4.200 dolari pe an.

Sursa foto: www.college.harvard.edu

Scoala Le Rosey, Elvetia: 115.000 dolari pe an

Scoala Le Rosey, Elvetia: 115.000 dolari pe anConsiderata cea mai scumpa scoala privata din lume, Le Rosey, localizata in Rolle, Elvetia este renumita atat pentru tarifele si facilitatile demne de Cartea Recordurilor, cat si pentru numarul impresionant de capete regale care au absolvit cursurile sale.

Taxa anuala pentru 2011 este de peste 100.000 dolari si include nu numai cursuri si socializare cu lumea buna, ci si accesul la toate facilitatile castelului de pe malul lacului, cu cele 10 terenuri de tenis, jacuzzi, saune si centru de navigatie, potrivit Forbes.

In plus, scoala isi muta sediul pe perioada iernii, pentru a se mula pe programul de schi al elevilor, majoritatea provenind din familii vechi cu sange albastru, familii de actori celebri de la Hollywood sau miliardari internationali.

Sursa foto: www.rosey.ch

Oxford: 15.000 lire sterline pe an

Oxford: 15.000 lire sterline pe anCea mai veche institutie de invatamand superior din Marea Britanie, datand din secolul XI, Universitatea Oxford este un alt centru universitar vanat de lumea buna.

Majoritatea specializarilor de invatamant dureaza 3 ani. Studiile de filozofie dureaza 4 ani, iar cele de medicina 6 ani, iar la finalul acestora, universitatea pune la dispozitie programe postuniversitare la fel de elitiste, potrivit site-ului oficial.

Ca o curiozitate, la absolvirea studiilor doctorale de la Oxford, titlulatura conferita este cea de DPhil (Doctor in Philosphy) si nu PhD (Philosophy Doctor), ca la toate celelalte universitati anglofone.

Un an de studii de licenta la Oxford costa intre 12.700 si 14.550 lire sterline (14.400 si 16.500 euro), in functie de specializarea aleasa, fara cazare sau asigurari medicale. Acestea mai adauga: 3.700 lire pe an pentru cazare, 1.800 lire pentru mancare si alti 1.900 lire pentru diverse cheltuieli, inclusiv calatorii in Regat.

Ca si la alte mari universitati din lume, Oxford are programe complexe de burse si sprijin financiar pentru studentii care demonstreaza capacitati academice extraordinare, dar care provin din familii cu venituri modeste.

Sursa foto: www.ox.ac.uk

Liceul Alpinum Zuoz : 65.000 euro pe an

Liceul Alpinum Zuoz : 65.000 euro pe anLyceum Alpinum Zuoz, de langa statiunea St. Moritz, din Elvetia este o scoala-internat cu mari pretentii si costuri pe masura.

Potrivit site-ului oficial, scoala ofera studii si diplome acreditate international, de la Capacitate la Bacalaureat, precum si alte diplome specializate, in functie de tara de provenienta (Diploma elvetiana de maturitate, etc).

Scoala ofera mai multe facilitati de lux pentru elevii sai, printre care un teren de golf, unul de tenis, fotbal sau de rugbi, dar si o pârtie de schi, avand in vedere localizarea sa intr-un mediu alpin.

Preturile pentru un an de scolarizare aici variaza in functie de “casele” alese, acestea clasificand elevii dupa varsta si sex: Chesa Arpiglia (fete, clasele a 11-a si a 12-a), Grosshaus (casa pregatitoare pentru baietii care vor sa urmeze studii universitare), Madcheninternat (fete cu varsta intre 12 si 17 ani), Kleinhaus (baieti cu varsta intre 15 si 17 ani) si Spencer House (baieti cu varsta intre 11 si 15 ani).

Astfel, preturile pornesc de la 53.300 euro pe an, pana la 59.200 euro, la care se mai adauga costurile de studii private, instrumente muzicale sau excursii si banii de buzunar, asigurarea medicala, etc. Totalul se ridica la circa 65.000 euro pe an.

Sursa foto: www.lyceum-alpinum.ch

Sorbona: 12.000 euro pe an

Sorbona: 12.000 euro pe anUniversitatea de la Sorbona este si ea una dintre cele mai vechi centre de invatamant superior din lume, datand din secolul al XIII-lea, potrivit site-ului oficial.

Complexul, cel mai mare de acest fel din Franta este dedicat literaturii, limbilor straine, civilizatiilor, artelor si stiintelor sociale.

La Sorbona, nu taxele sunt cele mai importante, ci rezultatele exceptionale si prestigiul academic. Astfel, fiind o universitate de stat, Sorbona ofera pentru studentii europeni multe programe de burse si schimburi educationale, majoritatea prin sistemul Erasmus.

Preturile cursurilor de la Sorbona pentru studentii internationali variaza intre 200 euro si 2.500 euro, in functie de specializare, dar trebuie luate in calcul si costurile suplimentare pentru cazare, mese, etc.

Aceste cheltuieli mai adauga aproximativ 1.000 - 1.500 euro pe luna, din care inchirierea unei camere costa intre 300 si 500 euro.

Sursa foto: www.paris-sorbonne.fr