Cum transformi un ONG intr-un business

Cum transformi un ONG intr-un businessArnoud Raskin este creatorul proiectului “Mobile School”, o organizatie din Belgia care si-a propus sa contribuie la scolarizarea copiilor de pe strada. Instrumentul lor e o cutie pe roti care se desface intr-o tabla lunga de sase metri, cu ajutorul careia copiii din strada pot invata sa scrie si sa citeasca.

Proiectul a pormit in Columbia si s-a extins curand in mai multe tari (inclusiv in Romania, la Iasi, exista o astfel de scoala mobila). Cand ONG-uri din mai multe tari au inceput sa ceara scoli mobile, Raskin a cautat o modalitate de finantare. “Am mers pe principiul potrivit caruia decat sa ii oferi unui om un peste, mai bine il inveti sa pescuiasca”. Astfel ca, in loc sa ceara sponsorizari, asa cum fac majoritatea ONG-urilor, Raskin s-a gandit sa foloseasca principala resursa de care dispunea: inteligenta copiilor din strada.

A gasit puncte comune intre mediul in care traieste un copil pe strada si contextul de criza in care marile companii au incercat sa razbeasca in ultimii doi ani: un mediu dificil, competitie acerba, lupta pentru supravietuire. A transformat astfel copiii in niste experti “streetwise” si a realizat documentare in care acestia explica ce abilitati si-au dezvoltat si ce tehnici folosesc pentru a supravietui pe strada. Aceste documentare sunt prezentate contra cost (si nu ieftin, a tinut sa precizeze Raskin) companiilor din Europa, iar banii sunt investiti in dezvoltarea de scoli mobile.

“Nu putem eradica saracia prin solidaritate. Ci prin focus pe oportunitati si pe antreprenoriat autentic”, a fost concluzia belgianului.

Ce te poate convinge sa alergi la Polul Nord

Ce te poate convinge sa alergi la Polul NordIntr-o seara, dupa ce a ajuns acasa si s-a cufundat in canapea cu telecomanda in mana, stors de energie dupa o zi de munca, Andrei Rosu a observat cum baietelul sau de numai cativa ani se catarase si el pe canapea si il imita, facand zapping cu un telefon mobil. Atunci si-a dat seama ca ceva nu e in regula si ca nu acesta era modelul pe care voia sa il transmita copilului.

La putin timp dupa aceea a primit, mai mult in gluma de la colegi un email care anunta maratonul de la Polul Nord. “Am inceput sa visez din nou. Mi-am amintit de toate visele pe care le aveam in tinerete si pe care le abandonasem pe parcurs”, spune Rosu. A inceput sa se antreneze in fiecare dimineata la ora 5, alergand cate doua ore; si-a gasit un sponsor si a plecat.

Acum, Andrei Rosu se pregateste sa participe la maratoane de pe alte cinci continente. Lectia simpla: “Dream it big. Plan it right. Do it now”.

Exista o geografie a fericirii

Exista o geografie a fericiriiEric Weiner, autorul cartii “The Geography of Bliss: One Grump’s Search for the Happiest Places in the World”, a calatorit in intreaga lume pentru a vedea cum variaza fericirea de la o tara la alta. Potrivit cercetatorilor, cele mai nefericite regiuni sunt Africa, Rusia si Estul Europei. Mai sus pe scara fericirii se afla Asia, America Latina, Statele Unite si Canada. Iar cele mai “fericite” tari din lume sunt Danemarca, Islanda si Elvetia.

Printre concluziile lui Weiner se numara faptul ca, in general, calitatea unei societati e mai importanta decat locul pe care o ocupi in cadrul ei; banii sunt importanti si nu sunt, in sensul ca pe masura ce tarile devin mai bogate, oamenii devin mai nefericiti.

Ciocolata pare sa contribuie la nivelul de fericire al elvetienilor, pe care ii ajuta si o atitudine relaxata fata de bani. Intr-o tara mult mai saraca, Buthan, fericirea e o politica nationala: prin programul “Growth of National Happiness”, politicienii analizeaza fiecare decizie in functie de cata fericire le-ar aduce locuitorilor.

Cele patru invataturi ale lui Eric Weiner despre fericire sunt:
1. Renunta la invidie. Invidia e unul din factorii care afecteaza cel mai mult fericirea, lucru pe care autorul l-a observat in Moldova, cea mai “nefericita” dintre tarile pe care le-a vizitat.
2. Nu castiga la loto.
3. Conecteaza-te. Fericirea e 100% relationala.
4. Coboara-ti asteptarile.

Poti face sporturi extreme si salva vieti in acelasi timp

Poti face sporturi extreme si salva vieti in acelasi timpRoland Hermann este un dentist care a ales sa schimbe munca de la cabinet pe experienta tarilor din lumea a treia. A facut parte din echipe de medici care au tratat oameni din locuri izolate din tari precum Guyana, Ciad, Rwanda, Nepal si Bolivia.

A ajuns sa sara cu parasuta in Amazon, pentru ca altfel ar fi trebuit sa calatoreasca doua zile prin jungla. El ii spune “sport extrem cu scop nobil”.

Cancerul va putea fi diagnosticat cam la fel de simplu ca o sarcina

Cancerul va putea fi diagnosticat cam la fel de simplu ca o sarcinaRaluca-Ioana van Staden a castigat anul acesta, la Geneva, trofeul pentru cea mai buna femeie inventator. Chimistul roman a inventat un dispozitiv care, cu o singura picatura de sange, poate depista celulele canceroase cu sase luni inainte ca boala sa intre in faza clinica, oferind astfel timp pretios pentru tratament.

Micul dispozitiv are un pret de productie de sub un euro si identifica boala in 6 minute.

Comunismul a tinut cultura romanilor in pod

Comunismul a tinut cultura romanilor in podRealizatorul TV Catalin Stefanescu a vorbit la TedxBucharest despre cum comunismul i-a invatat pe romani sa pastreze “cultura” in biblioteci, sa o adune si eventual sa o ascunda, pierzandu-i caracterul de impartasire cu ceilalti.

“Din cauza politicii totalitare am pierdut unul din cele mai importante aspecte ale culturii: sensul activ, social, comunitar al culturii”, a spus Stefanescu. “Consideram ca daca avem rafturile pline de carti si daca mergem la teatru ne-am satisfacut nevoia de cultura”.

Potrivit definitiei din dictionarul Oxford, cultura reprezinta “un mod de viata”, “obiceiuri generale” si “credinte”.

Tineri romani "de excelenta" se pregatesc sa se intoarca in tara

Tineri romani "de excelenta" se pregatesc sa se intoarca in taraRadu Tatucu, un tanar din Arad, studiaza economie si administratie publica la Harvard. Este antreprenor si consultant de business. Insa cel mai suprinzator e ca, dupa incheierea studiilor la Harvard, vrea sa se intoarca in Romania pentru a lucra in administratia publica.

Tatucu a prezentat o serie de date potrivit carora 2,4 milioane de romani vor sa emigreze definitiv, dintre care jumatate sunt tineri de pana in 32 de ani. Cu toate acestea, crede ca tinerii din Romania au potentialul si dorinta de a fi agenti ai schimbarii.