Locul 5

Locul 5Clasificarea este intocmita dupa riscul de piata tradus prin alocarea pe care fondurile de pensii private facultative (pilonul III) o fac in actiuni din total active in administrare.

Astfel, locul cinci este ocupat de unul dintre cele mai mici foduri de pe pilonul III al pensiilor private facultative, Concordia Moderat administrat de Asirom Concordia Pensii.

Alocarile fondului de pensii facultative din totalul activelor aflate in administrare a fost la sfarsitul lunii octombrie de 7,51%. Activele fondului au ajuns la sfarsitul lunii octombrie la 0,2 milioane de lei avand 258 de participanti.

In aceeasi perioada de timp, fondul administrat de Asirom Concordia Pensii a investit 69,06% din active in titluri de stat, 13,10% in depozite bancare si 10,33% in obligatiuni municipale.

Locul 4

Locul 4Locul patru este ocupat de fondul AZT Moderato administrat de Allianz Tiriac, societate de administrare a fondurilor de pensii private. AZT Moderato a investit 11,28% din active in actiuni.

La aceasta data, fondul are 26.143 participanti si active totale in administrare de 27,8 milioane de lei.

Restul de active active ale fondului au fot investite in proportie de 1,60% in depozite bancare, 61,48% in titluri de stat, 5,10% obligatiuni municipale 14, 34% obligatiuni corporative, 4,04% obligatiuni neguvernamentale si 2,17 titluri de participatie OPCVM (organisme de plasament colectiv in valori mobiliare).

Locul 3

Locul 3Locul trei este ocupat de unul dintre fondurile liderului pietei pensiilor private si asigurarilor de viata, compania ING. Astfel fondul Optim ocupa locul trei cu alocari de 19,28% in actiuni din total active.

Optim avea la finele lunii trecute 46.719 participanti si 49 milioane de lei active in administrare.

Restul activelor au fost investite in depozite bancare 6,51%, titluri de stat 55,83% , obligatiuni municipale 2,60%, obligatiuni corporative 12,12%, obligatiuni neguvernamentale si alte valori imobiliare 4,55%.

„Fondurile ING, atat cele facultative, cat si cel obligatoriu, au un grad de risc mediu, iar pentru a respecta incadrarea in acest profil de risc, detinerile de instrumente cu risc scazut, asa cum sunt acestea definite de CSSPP, trebuie sa reprezinte in orice moment minimum 65% din activul net, restul putand fi investit in instrumente mai riscante. Avand in vedere orizontul investitional de 20-30 de ani al acestor fonduri, investitia in actiuni este recomandabila”, a explicat Cornelia Coman, CEO ING Asigurari de Viata si presedintele CA al ING Pensii.

Coman a adaugat ca dintre clasele principale de active, actiunile sunt cele mai riscante, insa, pe termen lung, aceste instrumente au un randament asteptat superior instrumentelor cu venit fix.

„Este foarte greu sa estimam la cat se va situa alocarea activelor fondurilor de pensii ING in actiuni la sfarsitul anului pentru ca in managementul acestor portofolii, luam in considerare atat evenimentele macroeconomice, cat si evolutia pietei de capital, analizand fundamental orice oportunitate de investitie care apare, fara a pierde din vedere respectarea restrictiilor aplicabile”, a concluzionat Coman.


Locul 2

Locul 2Locul doi este ocupat de asemenea de un fond al ING Asigurari de Viata. Fondul Clasic cu alocari de 20,38% in actiuni din activele aflate in administrare care se ridica la o valoare totala de 27,0 milioane de lei la finele luni octombrie avand 22.476 participanti.

Celelalte active au fost investite in proportie de 3,26% in depozite bancare, titluri de stat 56,76%, obligatini municipale 3,60%, obligatiuni corporative 11,27% si obligatiuni neguvernamentale 4,61%.

Locul 1

Locul 1Locul intai si cel mai “indraznet” fond de pensii facultative este ocupat fondul AZT Vivace al Allianz Pensii cu alocari de 21,29% in actiuni din active totale de 14,8 milioane de lei. Fondul avea la sfarsitul lunii octombrie 17.409 participanti.

De altfel, fondul este singurul de pe piata pensiilor facultative cu grad de risc ridicat, restul fondurilor de pnsii facultative din acst top au un gard de risc mediu.

Directorul de investitii al Allianz Pensii, Dorin Boboc(foto) declara intr-un interviu acordat recent Wall-Street ca, in cazul in care trendul de alocare a activelor in actiuni se va mentine in crestere, fondurile de pe piata vor ajunge la sfarsitul anului , in medie, la alocari de 15% pe pilonul III.

Administratorul fondului a mai investit in proportie de 7,36% in depozite bancare, 44,45% in titluri de stat, 4,83% in obligatiuni municipale, 14,04% in obligatiuni corporative, 5,35% obligatiuni neguvernamentale si 2,69% titluri de participare OPCVM.