Locul 5

Locul 5Clasamentul este intocmit dupa riscul de piata tradus prin alocarea pe care fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) o fac in actiuni din total active in administrare.

Strategiile investitionale prudentiale sunt o caracteristica a pensiilor private din Romania inca de la startul sistemului in mai 2008, insa anul acesta administratorii unora dintre fonduri si-au crescut expunerea pe actiuni, care a ajuns la 8,87% in total pe Pilonul II la sfarsitul lunii noiembrie, de la 1,8% in luna ianuarie a aestui an si 7,8% in octombrie.

Totusi, majoritatea investitiilor sunt alocate in continuare in titluri de stat, instrumente cu venit fix, in care fondurile au investit in noimebrie 61,8% din totalul activelor de pe pilonul II.

"Si in noiembrie 2009 structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat a fost caracterizata de investitii preponderent in active cu grad scazut de risc cum sunt titluri de stat si obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale (15,5% alocari in noiembrie n.r.)", precizeaza Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)

In acelasi timp, arbitrul pietei a decis prelungirea, cu un an, incepand din 3 noiembrie a.c, a termenului de derogare pentru limita maxima aplicabila investitiilor fondurilor de pensii private in titluri de stat ca mijloc de protejare a participantilor la vulnerabilitatea pietelor de capital.

Pilonul II a atins un nivel total al activelor nete de 2,25 miliarde lei (526,8 mil. euro) la sfarsitul lui noiembrie, ceea ce reprezinta o crestere cu 6,4% fata de luna anterioara si 4,52 milioane de participanti.

Ocupantul locului cinci in topul celor mai conservatoare fonduri din punctul de vedere al strategiei investitionale este fodul administrat de Allianz -Tiriac Pensii AZT Viitorul Tau cu alocari de doar 6,26% in actiuni la nivelul lunii noiembrie a anului in curs, potrivit datelor din ultimul buletin lunar CSSPP.

AZT Viitorul Tau are active in valoare totala de 528,813 milioane de lei si 1,15 milioane de participant, fiind dupa criteriul activelor si al participantilor pe locul doi in sistemul pensiilor private.

Celelalte active in administrare au fost investite in proportie de 59,87% in titluri de stat, in depozite bacare 9,61%, obligatiuni municipale 2,17%, obligatiuni corporative 13,47%, obligatiuni si alte valori mobiliare 6,39% si 2,29% din activele AZT au fost alocate in titluri de participare OPCVM (organisme de plasament colectiv in valori mobiliare).

Locul 4

Locul 4Cel de-al patrulea fond conservator din punct de vedere al strategiei investitionale este fondul administrat de BCR Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

La finele lunii noiembrie din 2009, fondul de pensii private administrat de BCR avea alocate doar 5,75% din activele in administrare in actiuni.
Restul de active au fost investite in proportie de 64,58% in titluri de stat, 6,22% in depozite bancare, in obligatiuni municipale s-au investit doar 0,57% din active, 16,24% in obligatiuni corporative si nu in ultimul rand 6,63% in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale.

BCR are active in valoare de 96,344 milioane de lei si 221.375 de participantii ocupand astfel locul sapte, dupa aceste criterii, in cadrul sistemului de pensii private.

Locul 3

Locul 3Pe pozitia a treia in clasamnetul celor mai conservatoare fonduri de pensii private obligatorii se afla fondul Vital administrat de Aegon Pensii cu alocari de 5,39% in actiuni la nivelul lunii noiembrie.

Vital ocupa locul opt in cadrul pilonului II dupa active (59,159 mil. lei) si numarul de participanti (136.351).

Totodata, Vital a alocat 60,25% in titluri de stat, in depozite bancare 9,32%, 6,01% in obligatiuni municipale, 10,94% in obligatiuni corporative si 4,06% in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine si 4,3% in titluri de participare OPCVM.

Locul 2

Locul 2Cu alocari de 5,31% din activele aflate in administrare fondul BRD este unul dintre cele mai conservatoare fonduri situandu-se astfel pe locul II in acest top.

Fondul administrat de BRD Pensii parte a grupului financiar BRD ocupa la sfarsitul lunii noimebrie locul 9 pe pilonul II al pensiilor rpivate obligatorii cu active in valoare totala de 54,159 milioane de lei si 107.496 participanti.

Astfel, fondul BRD a alocat 75,78% din active in titluri de stat, 17,14% in depozite bancare, 7,88% in obligatiuni corporative si 1,92% in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernametale.

Locul 1

Locul 1Locul intai si cel mai conservator fond de pensii este cel Administrat de Aviva Pensii. Astfel, Pensia Viva a alocat doar 0,15% din active in actiuni pe parcursul lunii noiembrie 2009.

Insa, dupa criteriul activelor (148,832 mil. lei) si al participantilor (319.689), Pensia Viva ocupa in cadrul sistemului de pensii private obligatorii locul 5.

In linie cu strategia conservatoare de investitii majoritatea activelor de pe pilonul II aflate in administrarea Aviva Pensii au fost investite in instrumente cu venit fix.

Astfel, 70,87% dintre active au fost alocate in titluri de stat, in depozite bancare in proportie de 15,88%, obligatiuni municipale 1,45%, obligatiuni corporative 7,60% si 4,05% in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernmanetale.