Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1) a solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) acordul pentru scaderea cvorumului la intrunirea adunarilor generale extraordinare ale actionarilor (AGEA), scrie Mediafax.
"SIF Banat-Crisana aduce la cunostinta actionarilor ca, in baza hotararii Consiliului de Administratie din data de 28 iunie 2013, a transmis catre Autoritatea de Supraveghere Financiara cererea de autorizare a adaptarii statutului la noile prevederi ale legii pietei de capital, asa cum sunt reglementate prin OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.297/2004 privind piata de capital. Adaptarea statutului SIF Banat-Crisana vizeaza modificarea art. 6 alin.(18) astfel: «Conditiile pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare si pentru luarea hotararilor sunt cele prevazute de Legea nr. 31/1990 (a societatilor comerciale - n.r.) .»", se arata intr-un comunicat al SIF Banat-Crisana.

Sedinte AGEA s-au intrunit in ultimii ani doar la SIF Transilvania (SIF3), care a reusit in urma cu cativa ani sa obtina in instanta eliminarea din statut a prevederii referitoare la prezenta. In prezent, la SIF Transilvania sunt aplicabile prevederile legii societatilor comerciale, care stabilesc un cvorum de 25% din dtrepturile de vot la prima convocare, respectiv de 20% la a doua convocare.

La celelalte patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Muntenia si SIF Oltenia, in actele constitutive sunt prevazute cvorumuri de 75% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 50% la a doua convocare.

In cadrul adunarilor extraordinare actionarii pot decide printre altele schimbarea obiectului de activitate al societatii, majorarea sau reducerea capitalului social, emisiunea de obligatiuni, fuziunea sau divizarea companiei, dizolvarea, modificarea statutului.

Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana a decis, tot vineri, infiintarea firmei SIF Imobiliare Limited, la care va transfera participatiile pe care societatea de investitii financiare le detine la 18 firme din domeniul imobiliar. Dintre acestea, noua firme sunt listate pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti, iar noua nu sunt cotate la bursa.

"Pentru anul 2013, un obiectiv major il reprezinta constituirea unor structuri de administrare centralizata a societatilor in care SIF Banat-Crisana are detineri majoritare. Scopul este de crestere a valorii activelor administrate, a profitabilitatii si a randamentului capitalului investit in aceste firme (...) Ulterior constituirii SIF Imobiliare Limited, SIF Banat-Crisana va intreprinde toate demersurile necesare pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor emise de aceasta noua societate", se arata intr-un alt comunicat transmis de SIF Banat-Crisana Bursei.

Infiintarea acestui holding este prevazuta intr-un program de activitate propus, in luna aprilie, de conducerea SIF Banat-Crisana actionarilor si semnat de presedintele CA si directorul general, Dragos George Bilteanu (foto).

In acelasi program este prevazuta si infiintarea unui alt holding care sa cuprinda toate firmele din sectorul hotelier unde SIF Banat-Crisana este actionar.

Deciziile Consiliului de Administratie vin la o zi dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara a avizat noii administratori, dupa doua luni de la alegerea acestora.

Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisaana a fost ales la finele lunii aprilie, intr-o AGA in care Ioan Cuzman, aflat in conducerea societatii in ultimii 18 ani, nu a mai fost ales in Consiliului de Administratie de actionari, care au numit 6 dintre cei 7 administratori ai societatii, si au decis sa nu acorde dividende din profitul de anul trecut.

Atunci, Dragos Bilteanu a fost reales presedinte al Consiliului de Administratie si director general, iar pozitia de vicepresedinte a fost preluata de Stefan Dumitru. Alaturi de Bilteanu si Dumitru, in CA se mai regasesc Ion Stancu, Ali Lakis (reprezentant Banque SBA), Valentin Chiser (din partea grupului Romenergo) si Adrian Petreanu.

SIF Banat-Crisana urmeaza sa preia indirect controlul SIF Muntenia (SIF4), prin preluarea administratorului acesteia, Muntenia Invest. Preluarea a primit deja aprobarea din partea Consiliului Concurentei, iar pentru finalizarea operatiunii este necesar si avizul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

SIF Banat-Crisana a incheiat luna mai cu un activ net de 1,46 miliarde lei, in crestere cu 5% fata de luna aprilie, si un profit de aproape 27 milioane lei.

Actiunile societatii de investitii financiare au incheiat sedinta bursiera de vineri in scadere cu 0,44%, la 1,14 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 625,6 milioane lei (140,3 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri