Companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor propune in acest an actionarilor dividende in valoare bruta de 3,67 miliarde lei (821 mil. euro), Petrom (SNP) si Romgaz (SNG) conducand detasat la acest capitol. La nivel de randamente, castigul mediu al dividendelor ajunge la 7,8%, de peste doua ori mai mult decat dobanzile practicate in general de banci pentru depozitele in lei.

Randamentul mediu a fost calculat neluand in calcul dividendele Alumil si Carbochim, companiile care au anuntat dividendul cu cel mai mare, respectiv cel mai mic randament.

Majoritatea companiilor de pe Bursa au publicat propunerea de dividende care sa fie acordate din profitul pe anul 2013, Nuclearelectrica (SNG) fiind singurul nume important care nu a facut pana acum niciun anunt in acest sens.

Update: Nuclearelectrica a anuntat in seara zilei de joi ca va propune actionarilor un dividend de 1,21 lei/actiunede 10,7 ori mai mare fata de cel distribuit anul trecut. Dividendul operatorului singurei centrale nuclearelectrice din Romania avea un randament de 13%

Supriza sezonului de dividende 2014 este Alumil (ALU), care pentru prima data in ultimii patru ani ar putea sa distribuie dividende din profiturile anilor anteriori. Astfel, administratorii producatorul de profile din aluminiu au anuntat un dividend brut de 0,64 lei/actiune, care raportat la pretul de miercuri al actiunilor (inainte de anuntul oficial) ar fi adus un randament urias: 72%. Joi, actiunile ALU au crescut cu 15% pe Bursa de Valori Bucuresti, nivelul maxim admis intr-o singura zi, astfel ca randamentul s-a redus la 62,6%.

O alta surpriza a fost Transelectrica (TEL), transportatorul de energie anuntand ca vrea sa distribuie un dividend brut de 2,228 lei/actiune, reprezentand un castig de 13,3% raportat la cotatiile din timpul sedintei bursiere de ieri. Daca suma va fi aprobata de actionari, acestea vor fi cele mai mari dividende pe care Transelectrica le-a distribuit de la momentul listarii si pana in prezent.

SIF-urile, in schimb, au schimbat in acest an politica generoasa de dividend cu care isi obisnuisera actionarii in anii trecuti. Astfel, SIF Transilvania (SIF3) ar putea sa nu mai distribuie dividende, sefii societatii cu sediul in Brasov anuntand ca vor sa dubleze capitalul social folosindu-se de profitul net de anul trecut, cifrat la 189,6 mil. lei. SIF Transilvania acordase in 2013 cele mai mari dividende, randamentul ajungand la 27%.

De asemenea, SIF Banat-Crisana (SIF1), societate condusa de omul de afaceri Dragos Bilteanu va propune actionarilor sa nu distribuie dividende in 2014, asa cum s-a intamplat si anul trecut.

Nu in ultimul rand, SIF Muntenia (SIF4), societate controlata indirect de SIF1, le-a propus in acest an actionarilor fie repartizarea integrala a profitului catre rezerve, fie repartizarea a 85% din profit sub forma de dividende.

2014 este primul an in care micii investitori vor putea sa beneficieze de dividendele Romgaz (SNG), cea mai profitabla companie de stat, listata pe Bursa de Valori Bucuresti anul trecut. Romgaz va distribui catre actionari un total de 990 mil. lei, sau 2,57 lei/actiune, reprezentand un castig de 7,7% apropiat de media celorlalte companii de pe BVB.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri