Bursa de la Bucuresti a urmat marti directia marilor piete de capital externe si a inchis in scadere cu peste 1%, acesta fiind cel mai puternic declin incepand de la mijlocul lunii octombrie, cand a coborat cu aproape 3%, tot din cauza evolutiei burselor dezvoltate, scrie Mediafax.

Scaderea principalilor indici ai bursei, BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, s-a accelerat de la 0,4% la mijlocul zilei la 1,4% la finalul sedintei. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Cel mai recent, piata a scazut mai puternic pe 16 octombrie, cand declinul principalilor indici s-a situat la 2,78%.

Tranzactiile cu actiuni s-au ridicat marti la 56,55 milioane de lei (12,7 milioane de euro), lichiditate apropiata de sedintele precedente. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au asigurat din nou o mare parte din rulajul pietei.

Investitorii au transferat actiuni Fondul Proprietatea de 42,5 milioane de lei, din care 18,3 milioane de lei prin trei operatiuni deal, in timp ce pretul a scazut cu 1,4%, in linie cu evolutia generala. Fondul Proprietatea este emitentul cu cea mai ridicata pondere in componenta principalilor indici ai bursei.

Titlurile OMV Petrom (SNP) si BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au scazut cu 1,5%, respectiv 2,2%, si au tras in jos piata. Tranzactiile cu OMV Petrom s-au situat la 4,3 milioane de lei, inclusiv 1,2 milioane de lei printr-un transfer deal, in timp ce titlurile BRD au facut obiectul unor schimburi de 2,4 milioane de lei.

Peste pragul de 1 milion de lei in privinta rulajului a mai trecut doar Electrica (EL), cu 1,25 milioane de lei, dar declinul a fost mai limitat, de 0,7%.

Cele mai multe dintre actiunile lichide au inchis in teritoriu negativ, cu scaderi de 2,3% pentru Transelectrica (TEL), 2,7% pentru Romgaz (SNG) si 2,4% in cazul Erste Group Bank (EBS).

Indicele BET FI, format din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,8%, in timp ce BET NG, al sectorului energetic, a coborat cu 1,2%.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4) au ramas suspendate de la tranzactionare pentru a doua sedinta consecutiv, in contextul anchetei derulate de DIICOT.

Titlurile celor doua SIF-uri au fost suspendate luni de la tranzactionare inainte de deschiderea sedintei, in urma unui anunt al DIICOT ca desfasoara perchezitii la 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul celor doua societati. De asemenea, DIICOT investigheaza si o posibila manipulare a pietei de capital.

Dintre cele trei SIF-uri ale caror actiuni sunt disponibile la tranzactionare, SIF Transilvania (SIF3) a consemnat cel mai puternic declin, de 1,9%.

SIF Moldova (SIF2) a coborat cu 1,3%, iar SIF Oltenia (SIF5) cu numai 0,1%.

SIF Transilvania a scazut luni cu 1,7%, SIF Oltenia cu 1,2%, iar SIF Moldova cu 0,9%.

Procurorii DIICOT au audiat luni 25 de persoane, dupa ce au facut 31 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Arad, inclusiv la sediile SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia.

Potrivit DIICOT, in perioada 2012-2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional care urmarea obtinerea de sume de bani de la SIF Banat Crișana si SIF Muntenia, prin delapidarea acestora (in modalitatea insusirii/traficarii). Ulterior, banii au fost transferați prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, pentru a ascunde provenienta acestora.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAF ca anchetatorii i-au retinut pe Dragos Bilteanu - presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana, Najib El Lakis - membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana, Adrian Victor Prodan si avocatul Nicolae Mergeani - membri in Consiliul Reprezentanților Acționarilor SIF Muntenia si Stere Gardan, broker la firma Swiss Capital. Avocatul Nicolae Mergeani este cercetat pentru spalare de bani in dosarul lui Viorel Hrebenciuc.
Indicii BET XT si BET BK au scazut cu 1,3%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au inchis in scadere pentru a doua zi consecutiv, cu o evolutie mai slaba in sectoarele energie si constructii. Sentimentul negativ al pietelor europene a fost accentuat de scaderea mai puternica a pietei din China, dupa o decizie a autoritatilor de a inaspri conditiile de acordare a imprumuturilor pe termen lung.

Pe marile burse europene, indicii FTSE 100 (Londra) si DAX (Frankfurt) au scazut cu 1,9%, in timp ce CAC 40 (Paris) a consemnat un declin de 2,2%.

In Europa Centrala, bursele de la Praga si Varsovia au sazut cu 1,6%, respectiv 1,4%, iar cea de la Budapesta a coborat cu 0,8%.

Foto: Shutterstock / stock market graph

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri