Boc: Pierderea salariala pentru bugetari va fi recuperata integral in 2012

Pierderea salariala in sectorul bugetar decisa anul trecut va fi recuperata integral anul viitor, dar probabil in doua transe, dintre care una aplicata la 1 ianuarie 2012 sau in prima parte a anului, a declarat premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

"Pierderea salariala va fi recuperata integral in 2012, dar probabil in doua transe. Astazi, nu cred ca putem promite recuperarea intr-o singura transa", a spus Boc la Realitatea TV.

El a aratat totodata ca recuperarea salariala nu va fi influentata de calendarul electoral aferent anului 2012.

"Nu au legatura cu calendarul electoral aceste mecanisme economice, pentru ca noi vorbim de revenirea la salariile din 2010, inainte de taiere, nu vorbim de lucruri promise cum a facut Guvernul Tariceanu, cand, in 2008, stiti cate acte au fost de majorare a salariilor. S-au majorat drepturile intr-un act electoral. Cu siguranta nu se va corela cu mecanismul electoral", a spus Boc.

Legea responsabilitatii fiscale interzicerea efectuarea de majorari salariale cu sase luni inainte de alegeri.

In privinta pensiilor, seful Guvernului a amintit ca, potrivit legislatiei in vigoare, acestea vor fi majorate anul viitor cu 100% raportat la inflatie si 50% din cresterea salariului mediu brut.

Anul trecut, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, masura aplicata din luna iulie. In ianuarie 2011, salariile de baza ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie. Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern.

Proiectul Strategiei fiscal-bugetare pe 2012-2014 releva ca Guvernul ia in calcul reducerea drastica a sumelor care trebuie platite anul viitor bugetarilor cu titluri judecatoresti executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel incat sa isi poata onora angajamentul de recuperare integrala a taierilor salariale pentru toti angajatii din sectorul public.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri