Adaptarea la schimbările climatice este esențială pentru viitorul agriculturii din România, condițiile meteorologice extreme afectând resursele de apă necesare pentru irigații, practicile de adăpare a animalelor, prelucrarea produselor agricole, precum și condițiile de transport și depozitare.

"În ceea ce privește evoluția schimbărilor climatice în România, este una destul de vizibilă dacă este să ne raportăm la ce s-a întâmplat în ultimele 3, 4 ierni. În România nu prea am avut strat de zăpadă, a fost efemer, de scurtă durată, ceea ce înseamnă că rezerva de umiditate pentru culturile de toamnă, sau pentru cele de primăvară, a fost diminuată semnificativ", a declarat Mihai huștiu, meteorolog ANM, pentru wall-street.ro.

Schimbarea climatică, spectaculoasă în România

Deși este un aspect mai greu de observat la prima vedere, perspectiva agriculturii românești nu este una optimistă. Iar asta, în special din cauza faptului că un cumul de factori precum deficitul de apă, valurile de căldură, precipitațiile abundente care contribuie la eroziunea solurilor și alte condiții meteorologice și climatice extreme, vor duce, cel mai probabil, la scăderea producției agricole.

Meteorologul Mihai Huștiu a arătat că se poate vorbi de asemenea despre secetă pedologică (rezervă scăzută de apă în sol, n.r.) pe tot parcursul acestei ierni. Mai mult, a arătat acesta, în prezent situația este destul de gravă în anumite zone, în special în Moldova, în nord-estul Munteniei, unde deficitul de apă este unul semnificativ, cu alte cuvinte "schimbarea climatică este una destul de spectaculoasă în România dacă este să privim în urmă cu 3-5 ani".

Temperaturile au efect asupra culturilor agricole

Îngrijorător este însă și faptul că toate sectoarele economice sunt și vor fi afectate de schimbările climatice. Iar motivul este simplu: producția agricolă depinde în mare măsură de condițiile meteorologice și climatice și ca urmare este unul dintre sectoarele cele mai vulnerabile.

"Strat de zăpadă aproape că nu mai avem", a explicat Mihai Huștiu, "iar temperaturile sunt cu mult peste cele obișnuite, specifice perioadei. Însă acum, primăvara, avem parte de aceste alternanțe termice, de la temperaturi foarte ridicate în anumite perioade la vreme rece, brume și chiar îngheț la sol, cum am avut în ultimele dimineți".

Sigur că aceste temperaturi au efect asupra culturilor agricole și asupra pomiculturii.

Mihai Huștiu, meteorolog ANM

Ce soluții au la îndemână fermierii români

Un alt aspect, mai puțin cunoscut, al schimbărilor climatice, este și acela conform căruia plantele stresate devin din consumatoare de bioxid de carbon ȋn plante producătoare de bioxid de carbon, aspect mai puţin relevat când se vorbeşte despre emisiile de CO2.

"Soluții pot fi pe suprafețe mici, irigațiile ar fi o soluție, dar și acestea presupun costuri destul de mari dacă este să ne raportăm la suprafața agricolă mare a României", a concluzionat MIhai Huștiu.

Nu în ultimul rând, a mai arătat acesta, nu putem decât să sperăm că condițiile meteorologice vor fi mai bune în perioada următoare, chiar dacă situația, din punct de vedere meteorologic, nu este la fel distribuită pe tot teritoriul.

Pe data de 18 mai, va avea loc conferința Agricultura Viitorului, organizată de wall-street.ro. Dacă vrei să afli mai multe informații despre subiectele discutate și despre speakerii care vor participa, înscrie-te AICI.

Sursa foto: Shutterstock / Meryll

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri