Valoarea producţiei agricole a scăzut cu 15,8% în 2022, comparativ cu anul precedent, totalizând 109,56 miliarde de lei preţuri curente, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Producţia vegetală a scăzut anul trecut cu 22,8%, până la valoarea de 71,91 miliarde de lei, producţia animală cu 0,5% (34,86 miliarde de lei), în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,2%, consemnând o valoare de 2,78 miliarde de lei.

În anul 2022, structura valorii producţiei ramurii agricole a prezentat mici variaţii în comparaţie cu anul precedent. Ponderea producţiei vegetale a fost de 65,6%, cu 5,6 puncte procentuale în scădere faţă de anul anterior, producţia animală de 31,8%, cu 4,8 puncte procentuale în creştere faţă de anul anterior, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2,5%.

În ceea ce priveşte structura valorii producţiei vegetale în anul 2022, pe principalele grupe de culturi, au fost înregistrate creşteri la plante uleioase (+1,7 puncte procentuale), cartofi (+1,3 puncte procentuale ) şi la cereale (+0,3 puncte procentuale), iar scăderi s-au consemnat la legume şi pepeni (- 2,3 puncte procentuale), plante de nutreţ (-0,5 puncte procentuale), fructe şi struguri (-0,4 puncte procentuale) şi la alte grupe de produse (-0,1 puncte procentuale).

Potrivit datelor INS, în anul 2022 valoarea producţiei animale a crescut la păsări (+1,8 puncte procentuale), produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (+0,7 puncte procentuale) şi la ovine şi caprine (+0,5 puncte procentuale). Scăderi ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la porcine (-2,6 puncte procentuale) şi la alte grupe de produse (-0,4 puncte procentuale).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri