"Ministerul Transporturilor va continua dialogul pentru modificarea legislatiei si, probabil, in cateva zile vom finaliza draftul, astfel incat saptamana viitoare sa avem o prima intalnire cu patronatele", a declarat Eusebiu Pistru, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, citat de Mediafax.

Presedintele Uniunii Nationale a Transporturilor Rutieri din Romania (UNTRR), Constantin Isac, a afirmat ca, in cazul in care Ministerul Transporturilor nu va organiza saptamana viitoare intalnirea cu patronatele, transportatorii vor protesta in strada.

"In cazul in care nu vom fi chemati vom iesi in piata si vom striga, pentru ca stiu ca politicienii sunt sensibili la astfel de actiuni", a spus Isac.

Secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu, a precizat ca patronatul a propus o serie de modificari ale legii, printre care cresterea valabilitatii licentei de la cinci ani la zece ani si a copiei conforme de la un an la zece ani.

"Am cerut cresterea valabilitatii licentei si a copiei, dar s-a ivit o alta problema, si anume costul de eliberare. In prezent, eliberarea copiei costa 260 lei si autoritatile vor sa plece de la tariful actual, inmultit cu zece, pentru o copie valabila zece ani, cu un cost de zece ori mai mare", a spus Dinescu.

Potrivit UNTRR, in prezent exista 36.000 de firme, care solicita in jur de 134.000 de copii pe an. "Ministerul colecteaza aproximativ 8 milioane euro pe an din taxele de eliberare a copiei. Probabil ca ii deranjeaza ca in loc sa aiba 8 milioane de euro pe an ii vor avea la zece ani", a afirmat reprezentantul UNTRR.

Citeste si:

Alte modificari propuse de UNTRR vizeaza introducerea cazierului pentru soferi, crearea unei organism unic de control (in prezent controalele se efectueaza separat de catre CNADNR, ARR si RAR), introducerea clasificarii firmelor in clase de risc, reglementarea accesului la profesie si stabilirea elementelor minime care trebuie avute in vedere la calculul tarifelor de transport.

O problema ridicata de Dinescu a fost neaplicarea legii. "Aplicarea legii se intampla doar in cazuri extreme, de accidente, si nici atunci autoritatile nu vor recunoaste ca legea nu a fost aplicata si spun ca legea nu e buna si o vor schimba", a mai spus secretarul general al UNTRR.

Noua lege a transporturilor trebuie adoptata pana in luna decembrie pentru a armoniza prevederile interne cu cele comunitare.