Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, la conferinţa de presă obişnuită, relatează Agerpres.

Guvernul de la Budapesta consideră că Bruxellesul doreşte amendamente la buget înainte de a implementa prevederile actuale, fără un studiu de impact privind efectul aderării Ucrainei, a spus Gergely, citat de MTI.

Referitor la execuţia bugetară, oficialul ungar a menţionat că UE nu a achitat sumele datorate Ungariei şi Poloniei din fondul de redresare după pandemia de coronavirus; multe astfel de plăţi sunt amânate, iar nivelul general de plată este scăzut. El a apreciat că reţinerea banilor destinaţi ţării sale şi Poloniei este ilegală.

Reuters citează oficiali europeni neidentificaţi care au declarat joi că urmează să fie deblocate în curând zece miliarde de euro pentru Ungaria, sumă care fusese blocată din cauza îngrijorării privind dezechilibrele democratice din această ţară. Sub rezerva anonimatului, sursele agenţiei au afirmat că reformele implementate în vară de guvernul Orban au contribuit la întărirea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană ţine legătura cu Budapesta privind "ultimele puncte rămase".

Deciziile oficiale privind aceste subiecte controversate urmează să fie luat la summitul de la Bruxelles al Uniunii din 14-15 decembrie. Până atunci, însă, cele 10 miliarde pentru Ungaria ar putea fi deja deblocate, plăţile efective urmând să se facă pe baza documentelor justificative înaintate de Ungaria; până acum, sunt acoperite astfel 500 de milioane de euro, iar Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută plata unor avansuri de 900 de milioane de euro.

Oficialii cu care a discutat Reuters avertizează că nu va fi deblocată înainte de summit întreaga sumă de 11,7 miliarde de euro rezervată pentru Ungaria, deoarece nu au fost îndeplinite toate cerinţele privind libertatea academică, accesul la azil şi drepturile minorităţilor sexuale.

În ceea ce priveşte Ucraina, Gulyas a comentat că nu a fost evaluată nici îndeplinirea criteriilor de aderare la UE, în timp ce integrarea statelor "mult mai bine pregătite" din Balcanii Occidentali este amânată.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri