Ungaria nu va susţine integrarea europeană a Ucrainei până când Kievul nu va garanta drepturile minorităţii maghiare care trăieşte pe teritoriul acestei ţări, a declarat şefa comisiei parlamentare ungare pentru afaceri europene, Judit Varga, relatează agenția MTI, citată de Agerpres.

Aflată la Madrid pentru Conferinţa comisiilor parlamentare pentru afaceri europene (COSAC), Judit Varga, fostul ministru ungar al justiţiei, a subliniat pentru MTI că Ungaria susţine "fără echivoc integrarea europeană a Ucrainei, dar Ucraina a primit o listă strictă de condiţii atunci când i s-a acordat statutul de candidat".

Drepturile maghiarilor din Ucraina trebuie restabilite cel puţin la nivelul la care erau în 2015, a notat ea, adăugând că "ultimele evoluţii indică însă faptul că maghiarii din Ucraina sunt complet privaţi de drepturile lor".

Politiciana ungară a mai menţionat că în octombrie Comisia Europeană va publica un raport ce va servi ca bază de decizie pentru statele membre în această problemă şi că, potrivit unei opinii publicate de Comisia de la Veneţia, statutul minorităţii maghiare din Ucraina "ar putea fi reglementat printr-un simplu amendament".

În ce priveşte extinderea UE, Judit Varga a asigurat în cadrul conferinţei COSAC că Ungaria este o veche susţinătoare a integrării europene a Balcanilor de vest, subliniind că "este foarte important să oferim o perspectivă reală". "Nu putem accepta decât o procedură de extindere bazată pe merite", a punctat ea, explicând că procesul de integrare trebuie să respecte integritatea naţională şi subsidiaritatea, iar în acest sens Serbia şi alte ţări din regiune negociază cu UE de peste un deceniu.

În prezent, în est atenţia se concentrează asupra Ucrainei şi Republicii Moldova, dar şi Georgia merită o perspectivă de a se alătura blocului comunitar, a mai spus Varga.

Ea a menţionat, în fine, că unul din principalele puncte de interes ale preşedinţiei ungare a UE, în a doua jumătate a lui 2024, îl vor reprezenta provocările demografice, iar guvernul ungar urmăreşte să "crească popularitatea măsurilor privind politicile familiale" în cursul preşedinţiei sale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri