Producatorii auto vor fi obligati sa reduca emisiile de noxe ale masinilor

Comisia Europeana va propune o prevedere legislativa prin care producatorii auto vor fi obligati sa reduca emisiile de dioxid de carbon ale masinilor, a declarat comisarul pentru mediu Stavros Dimas, potrivit unui ziar.

Executivul Uniunii Europene a avertizat de mai multe ori ca intentioneaza sa introduca reguli dure pentru producatorii de autoturisme daca nu vor incerca de bunavoie sa reduca emisiile de dioxid de carbon pana la o medie de 140 de grame pe kilometru, pana in 2008 si de 120 de grame pe kilometru pana in 2012.

"Vom elabora legislatia pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon cat de curand", a declarat Dimas pentru saptamanalul European Voice.

"Se pare ca nu exista alta solutie prin care producatorii vor reusi sa indeplineasca solicitarea ca emisiile sa fie de pana la 140 g/km", a precizat Dimas. Comisarul a mai afirmat ca proiectul de lege va oglindi acordul voluntar al producatorilor auto, desi detaliile sunt inca in dezbatere.

Conform acordului, producatorii din Asia s-au angajat sa reduca emisiile de noxe pana in 2009, pana la 140 g/km pentru masinile noi vandute in Europa, in timp ce producatorii din SUA nu sunt vizati de acest acord. in august, Comisia a anuntat ca emisia de dioxid de carbon a masinilor noi, in cele 15 state vechi membre UE, se situeaza, in medie, cu 12,4% sub nivelul din 1995, dar inca departe de tinta propusa pentru 2008-2009 de diminuare cu 25%.

Producatorii se opun noilor reguli dure. Asociatia Producatorilor de Automobile din Europa le-au pretins legiutorilor UE sa creeze facilitati fiscale care sa ii determine pe cumparatori sa aleaga masinile mai putin poluante. De asemenea, au spus ca cererea pentru masini mai sigure si mai spatioase a avut un efect invers asupra politicii de reducere a emisiilor de noxe.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Setari Cookie-uri