Peste 90% dintre cumparatorii de masini second-hand merg pe incredere si nu verifica istoricul autoturismelor inainte de cumparare, reiese dintr-o analiza realizata de autoDNA.ro pe baza rapoartelor de verificare a istoricului masinilor emise in 2017.

Masini ale marcilor Volkswagen, BMW si Audi sunt cele mai verificate de clientii de automobile second-hand din Romania, iar la polul opus, cu cel mult 1%, sunt Renault, Dacia, Fiat sau Peugeot.

Cu cat masinile sunt mai vechi si mai ieftine, cu atat clientii prefera sa le cumpera fara sa le mai verifice istoricul. Majoritatea masinilor mai vechi de 10 ani sunt cumparate fara sa fie verificate profesionist.

„La nivel de 2017 am avut mai mult de 550.000 de masini la mana a doua aduse in Romania din alte tari, dar si peste 500.000 de reinmatriculari ale masinilor aflate deja in tara. Dintre toate aceste tranzactii cu masini rulate mai putin de 100.000 de automobile sunt verificate profesionist in vreun fel, online sau fizic, in vederea achizitiei. Sute de mii de clienti sar peste verificarea profesionista a masinii, crescandu-si sansele de a plati sume mari pentru o masina care este altceva decat ceea ce pare”, estimeaza Razvan Pavel, managing partner autoDNA.ro - platforma de verificare online a istoricului masinilor aflata de zece ani pe piata internationala si de peste doi ani reprezentata si in Romania.

Din totalul verificarilor efectuate pe autoDNA.ro, anul trecut, platforma a avut informatii despre date tehnice, istoric de furt si lista dotarilor din fabrica pentru aproape toate masinile, precum si date despre istoric (avarii sau kilometri) in mai mult de 50% din cazuri.

„In fata unei piete foarte putin transparente clientii cei mai putin informati sunt victime sigure pentru vanzatorii neonesti si sunt pacaliti nu o data, ci de trei ori! 1. Cumpara masini despre care nu stiu mare lucru. 2. Platesc mai mult decat face in realitate masina respectiva. 3. Au costuri mari de exploatare. Riscul nu este doar al cumparatorilor, ci si al finantatorilor – companiile care finanteaza achizitia de masini rulate prin instrumente ca leasing-ul auto sau creditul auto”, mai spune Razvan Pavel.

Ce modele de masini verifica romanii pentru istoricul kilometrilor

Cele mai verificate masini din punctul de vedere al istoricului de daune si kilometri, pe autoDNA.ro apartin marcii Volkswagen. Aceasta este si cea mai tranzactionata marca pe piata second hand de import.

1. Volkswagen: Modelele Passat si Golf reprezinta, impreuna, peste 60% din totalul masinilor Volkswagen verificate pe autoDNA.ro, urmate la mare distanta de Tiguan.

2. BMW: Cele mai verificate sunt BMW Seria 3 si BMW Seria 5, reprezentand impreuna peste 50% din totalul masinilor BMW verificate pe autoDNA.ro. SUV-ul BMW X3 se afla pe pozitia a treia.

3. Audi: Modelele A4 si A6 reprezinta peste 60% din totalul masinilor Audi verificate, urmate de Q5.

4. Ford: Focus si Mondeo reprezinta peste 70% din masinile Ford verificate pe autoDNA.ro in vederea achizitiei, iar pe locul al treilea, la mare distanta, se afla modelul Fiesta.

5. Opel: Un singur model, Astra, reprezinta peste 50% din totalul masinilor Opel verificate pe autoDNA.ro, urmat de Insignia si de Corsa.

„Este ingrijorator faptul ca masini Renault, Dacia, SEAT, Fiat, Pegeot, Citroen, Toyota si Land Rover sunt verificate intr-un procent foarte mic raportat la numarul total de tranzactii din piata si in comparatie cu numarul de verificari realizate pentru masini ale altor marci. Spre exemplu, doar 1% dintre clientii de masini Dacia rulate le verifica istoricul online. Sunt verificate online de sase ori mai multe masini Mercedes-Benz decat Dacia”, spune Razvan Pavel.

Platforma de verificare online a istoricului masinilor autoDNA.ro activeaza pe piata din Romania din 2015, sub forma de franciza, avandu-si sediul central in Polonia. in cei peste 10 ani de activitate la nivel international, autoDNA este, probabil, cel mai important furnizor din Europa pentru date despre istoricul automobilelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri