Aplicatia 24pay, lansata pentru plata transportului public, va deveni universala si va intra in zona de vending pentru a acoperi necesitatea de a avea cate o aplicatie pentru fiecare serviciu in parte, astfel ca vom putea cumpara o cafea de la automat cu telefonul mobil, vom putea plati bilete de avion, parcarea, calatoria cu transportul public, asigurarea RCA, etc.

Aplicatia 24pay a fost dezvoltata de compania PTP Online, membra a grupului de firme Ecco Group Development, si este un portofel electronic care pune la dispozitia calatorilor serviciul de plata cu cardul bancar pentru transportul in comun.

"Cred ca a trecut timpul in care utilizatorul este dispus sa instaleze cate o aplicatie pentru fiecare serviciu un parte. Si asta incercam noi sa oferim, o aplicatie universala pentru microplati, unde odata inrolat cardul, sa poti beneficia de o gama mai larga de servicii. Clientul va avea posibilitatea de a plati cafeaua cumparata de la automat cu telefonul mobil. Aici ar trebui sa ajungem, si din acest motiv vom avea o oferta extrem de atractiva pe acest segment. Am inceput deja un pilot pe cateva automate, si rezultatele sunt peste asteptari. De asemenea, suntem in discutii pentru lansarea posibilitatii de a achita parcarile publice prin intermediul aplicatiei 24pay, iar pe divertisment avem deja un proiect pilot pe zona de kiddie rides. La parcare, la fel ca in cazul transportului public, solutia de plata va fi oferita in mod gratuit municipalitatilor, iar clientii nu vor suporta niciun cost suplimentar. Avem in plan si posibilitatea de a achita reincarcarea electronica, asigurarea RCA si chiar biletele de avion prin intermediul aplicatiei 24pay", a declarat Dan Cernea, director general PTP Online, dezvoltatorul aplicatiei 24pay.

In ce orase va fi disponibila aplicatia 24pay

Prima oara aplicatia 24pay a fost lansata in Arad, in martie 2018. La inceput a fost o perioada de testare a aplicatiei, aceasta fiind disponibila in 5 tramvaie din Arad. Dupa aceea, 24pay a fost lansata in intregime pentru toata reteaua de transport in comun din Arad. Au urmat orasele Timisoara in mai, Brasov si Iasi in august si Ramnicu Valcea in septembrie. In prezent, peste 1,2 milioane de locuitori din aceste orase pot folosi aplicatia.

"Pregatim lansarea 24pay in Sibiu si Cluj Napoca, fiind programate pentru luna octombrie. Speram ca pana la sfarsitului anului 2019 sa atingem pragul propus de 20 de orase unde aplicatia 24pay sa fie disponibila. Ne dorim un parteneriat cu municipalitatea din Bucuresti, am trimis mai multe propuneri de colaborare, dar pana in momentul de fata nu am primit un raspuns favorabil. Speram ca odata cu transformarea din RATB in STB, solutia de plata 24pay sa prezinte un mai mare interes. Credem ca transportul in comun din Bucuresti ar avea mare nevoie de o modalitate complementara de plata a biletelor. Avantajul 24pay este ca nu mai trebuie sa cauti o casa de bilete, nu mai ai nevoie de cash, nu te mai complici cu restul eventual. Te urci in tramvai, scanezi codul QR sau tag-ul NFC si achiti calatoria. In plus, calatorul nu are niciun cost in plus, doar pretul biletului, iar regia de transport are multe alte avantaje", a mai spus Dan Cernea.

Principalele probleme cu care se confrunta dezvoltatorii aplicatiei, pe langa reticenta unora dintre directorii regiilor de transport in a adopta o solutie de plata noua, ar fi vandalizarea stickerelor 24pay in mijloacele de transport in comun si in statii. Sistemul 24pay se bazeaza pe scanarea codurilor QR (sau a tag-urilor NFC) de pe stickerele/afisele 24pay.

100.000 de utilizatori 24pay in primul an

Lansata in martie, aplicatia 24pay avea la finalul lunii septembrie peste 37.000 de utilizatori, din care 39% in Timisoara, 30% in Iasi, 23% in Brasov si 8% in Arad.

"In Iasi si Ramnicu Valcea am introdus posibilitatea de a achizitiona abonamente prin 24pay, iar cereri in acest sens avem in toata tara de la calatori. La Iasi vom introduce in curand si abonamentele reduse pentru ca dorim sa ne adresam si elevilor/studentilor, acestia fiind foarte contectati la noile tehnologii. In plus, in aceasta toamna vom lansa 24pay in Sibiu si Cluj-Napoca. Aducem modificari constante aplicatiei, multe dintre ele venind in urma feedback-ului de la calatori. Speram ca la implinirea unui an de la lansarea aplicatie 24pay sa avem peste 100.000 de utilizatori", a adaugat managerul 24pay.

40% din utilizatorii aplicatiei 24pay detin un telefon Samsung, 22% - iPhone si 19% - Huawei. Unii utilizatori de telefoane din generatii mai vechi au intampinat dificultati la scanarea codului QR, deoarece camera focaliza greu codul. Dezvoltatorii aplicatie vor lansa o optiune prin tastarea manuala a codului in loc de scanare.

Valoarea medie a unei tranzactii prin 24pay

Romanii cumpara prin 24pay in special bilete de 1 calatorie, valoarea medie a unei achizitii fiind de 2,5 lei. Dan Cernea se asteapta ca aceasta valoare sa creasca odata cu disponibilitatea achizitiei de abonamente.

Pana la finalul lunii septembrie, prin 24pay s-au vandut 81.000 de titluri de calatorie in valoare de 203.000 lei.

Pentru a achizitiona un titlu de calatorie, utilizatorii trebuie sa acceseze sectiunea ”Transport Public” din aplicatie si sa scaneze codul QR afisat in statie sau in mijlocul de transport in comun. Daca telefonul este echipat cu tehnologia NFC, acesta se va apropia de eticheta cu simbolul NFC. Dupa scanare, utilizatorul va selecta titlul de calatorie dorit. Dupa confirmarea tranzactiei, titlul de calatorie achizitionat va fi disponibil in sectiunea Bilete pentru control. In cadrul operatiunii de control de bilete, calatorii au obligatia de a prezenta telefonul cu aplicatia 24pay in vederea efectuarii controlului valabilitatii titlului de calatorie pe mijlocul de transport utilizat.

Solutia 24pay cuprinde o aplicatie pentru calatori (portofel virtual), o aplicatie pentru controlor, dedicata verificarii valabilitatii biletelor de transport si o interfata desktop pentru generarea rapoartelor de activitate si financiare.

Aplicatia 24pay este disponibila pentru sistemele de operare Android si iOS, iar utilizatorii o pot descarca gratuit din Google Play sau App Store. Pentru utilizarea aplicatiei, este necesara adaugare initiala a unui card bancar Visa/Mastercard, platile pentru achizitia biletului fiind derulate prin solutia de plata cu card oferita de Banca Transilvania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri