Inmatricularea auto in 2019 trebuie facuta in cel mult 90 de zile de la momentul dobandirii dreptului de proprietate asupra masinii, iar documentele necesare difera in functie de situatie: masina cumparata din UE, din afara UE, din Romania. Cele doua tipizate DRPCIV de care aveti nevoie la dosar le puteti descarca de aici:

Cerere inmatriculare

Fisa inmatriculare

Cele 90 de zile pentru inmatricularea auto vor curge de la data inscrisa in contractul de vanzare-cumparare. Daca un sofer este prins ca a depasit termenul, primeste amenda (2900 lei) si ii sunt retinute placutele si talonul.

Anul trecut, a fost aprobata suspendarea inmatricularii daca circulati cu o masina fara ITP (Inspectia Tehnica Periodica) valabil sau fara RCA (asigurarea de raspundere auto) valabil. In cazul in care sunteti opriti de politie, soferul este obligat sa predea placutele de inmatriculare si talonul. In ambele cazuri, amenzile sunt foarte mari, pot ajunge la 5.800 de lei.

Suspendarea temporara a inmatricularii inseamna ca autovehiculul nu mai poate fi utilizat pana nu se remediaza motivul pentru care a fost dispusa masura suspendarii.

Daca sunteti in momentul in care va cautati o masina, nu uitati ca in Romania Inspectia Tehnica Periodica (ITP) se va face la 1 an pentru masinile mai vechi de 12 ani (fabricate inainte de 2007).

Accident auto in strainatate:...
Citeste si: Sfaturi utile in caz de accident auto in strainatate

Costuri pentru inmatricularea unei masini in 2019

Inmatricularea unui autoturism costa in 2019 sub 100 de lei pentru transcrierea masinilor inmatriculate in Romania (reinmatriculare/transcriere). Nu este luata in calcul asigurarea RCA care are un pret diferit in functie de varsta soferului, Clasa Bonus Malus (B0-B8) si motorizare. Daca masina este adusa din strainatate, este necesara in plus autenticitatea RAR, iar pretul pentru inmatriculare va depasi 500 lei.

Acte necesare inmatriculare auto 2019. Ce trebuie sa aveti la dosar:

 • cerere de inmatriculare tipizat (este gratuita si o puteti descarca de pe Internet sau o gasiti la DRPCIV);
 • fisa de inmatriculare auto vizata la Directia Impozite si Taxe Locale de sector semnata de fostul si de actualul proprietar, in cazul persoanelor juridice este nevoie si de stampila firmei (original);
 • cartea de identitate a vehicului (original si copie);
 • certificatul de inmatriculare al fostului proprietar in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul - original). ITP-ul trebuie sa fie valabil (inspectia tehnica periodica);
 • contractul de vanzare-cumparare sau factura (in original si copie);
 • actul de identitate al solicitantului (original si copie);
 • asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
 • dovada de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare (talon auto - original - 37 lei);
 • placutele cu numarul de inmatriculare vechi, daca vreti/trebuie sa le schimbati (40 lei);
 • certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (original) si ITP - doar pentru masinile aduse din strainatate 450 lei;
 • documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine (original), precum si placutele de tranzit sau dovada ca masina a fost adusa pe platforma;
 • dovada platii TVA pentru masinile aduse din UE daca autoturismul va fi inmatriculat de o firma neplatitoare de TVA sau o persoana fizica - formularul "Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea aduagata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport"
 • dovada efectuarii formalitatilor vamale de import - doar pentru masini din afara UE

Etape si costuri inmatriculare auto

Atunci cand cumparati o masina, pentru a face rapid actele, va puteti intalni cu vanzatorul la Directia Impozite si Taxe Locale (Administratia Locala) de sectorul de care apartine. Aici gasiti un birou unde puteti face actele: contract de vanzare-cumparare, fisa de inmatriculare - care trebuie sa contina stampila de scoatere din evidenta de catre vanzator in baza prezentarii contractului de vanzare-cumparare cu noul proprietar, a cartii de identitate a vehiculului si a actului de identitate.

Odata ce avem contractul de vanzare-cumparare incheiat cu vanzatorul si fisa de inmatriculare stampilata de Directia Impozite si Taxe Locale a acestuia, ii mai cerem vanzatorului sa semneze pe spatele talonului unde scrie: Instrainat de .... la data de ..., pentru ca fara semnatura vanzatorului pe spatele talonului politistul va refuza dosarul.

Dupa ce vanzatorul a incheiat contractul de vanzare-cumparare, ne-a inmanat fisa de inmatriculare, cartea masini si talonul, ii putem da banii pe autoturism.

Antonio Souvannasouck, PRBAR:...
Citeste si: Broker: RCA-ul este obligatoriu si daca dormi cu masina in pat

Daca masina este cumparata de la o firma, vom merge mai intai la sediul acesteia pentru a ne elibera factura, nu mai avem nevoie de contract de vanzare-cumparare, vom cere o semnatura si o stampila pe spatele talonului, iar dupa aceea impreuna cu un delegat al firmei vom merge la Directia Impozite si Taxe Locale pentru a primi fisa de inmatriculare vizata.

Trebuie sa cereti vanzatorului si o copie dupa asigurarea RCA, pentru a putea circula cu masina cateva zile pana o inscrieti pe numele noului proprietar. Daca masina nu are deloc RCA puteti face asigurare in vederea inmatricularii in ziua cumpararii autoturismului si va fi valabila incepand chiar din ziua aceea (este singurul caz in care RCA-ul este valabil din ziua in care il faceti).

Urmatorul pas este sa mergeti la Directia Impozite si Taxe Locale unde aveti domiciliul, pentru a trece masina in evidenta si a primi o stampila pe fisa de inmatriculare. Cumparatorul ia masina cu impozitul platit pe anul in curs, obligatia de a plati impozit ii revine de la 1 ianuarie in anul urmator.

Taxa de 37 de lei pentru eliberarea certificatului de inmatriculare (talon) se plateste prin internet banking, virament sau mandat postal catre contul unic deschis de catre fiecare Institutie a Prefectului. Plata in numerar se poate face la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului si la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Virgil Soncutean,...
Citeste si: Allianz: Spunem an de an ca avem potential, dar mergem cu frana trasa

Taxa pentru placutele de inmatriculare se plateste politistului care va primeste dosarul la DRPCIV si costa 40 lei - numere la rand sau 85 de lei pentru numere preferentiale. Daca sunteti din acelasi oras puteti pastra numerele si nu veti mai plati nicio taxa. Daca le schimbati trebuie sa le predati politistului, odata cu dosarul. Aflati aici daca este disponibil numarul de inmatriculare preferential.

In plus pentru masinile aduse din strainatate

Pe site-ul Registrului Auto Roman va puteti programa online sau telefonic pentru obtinerea certificatului de autenticitate. Tot aici veti face si ITP. Pentru Bucuresti sunt doua sedii, in Colentina si pe Calea Grivitei. Programarea trebuie facuta cat mai repede pentru ca, uneori, sunt locuri libere peste o saptamana in anumite perioade din an. Aici platiti 450 lei.

De asemenea, actele masinii din strainatate trebuiesc traduse si legalizate (cartea de identitate a vehicului si factura/contractul de vanzare-cumparare).

Programari online pentru inmatricularea unui vehicul la DRPCIV

Dupa ce aveti toate actele la dosar trebuie sa ajungeti la DRPCIV sau primaria din localitate sa depuneti actele. Dosarele la ghiseele DRPCIV sunt primite dupa numere de ordine eliberate de aparate din incinta sau pe baza unei programari online printata (ghiseu special). Programarea online se face in urmatoarele 2 luni calendaristice pe site-ul DRPCIV.

Dupa efectuarea rezervarii aplicatia nu va mai permite o alta rezervare decat dupa expirarea acesteia. Solicitantii se vor prezenta la ghiseul de inmatriculari la ora si data rezervata, avand asupra lor dosarul complet de inmatriculare, cartea de identitate si rezervarea listata.

Rezervarea va fi trimisa pe e-mail si va trebui printata. Numele si prenumele vor fi completate fara diacritice. Pentru persoane fizice se va completa CNP-ul, iar pentru cele juridice CUI, alte campuri sunt seria de sasiu si data rezervarii.

Ce trebuie sa faca vanzatorul unei masini inmatriculate in Romania

Vanzatorii de masini inmatriculate in Romania pot afla aici cum se face radierea unui autoturism si ce pasi presupune. Procedura de radiere a unui autoturism in momentul vanzarii se face rapid, in cel mult o ora, daca nu este aglomerat la Directia Taxe si Impozite Locale de care apartineti cu adresa de domiciliu sau la Primarie daca masina este inregistrata intr-o localitate din afara Capitalei.

Vanzatorul masinii, dupa trecerea termenului de 30 de zile, poate depune la DRPCIV o copie dupa contractul de vanzare-cumparare si o declaratie scrisa de mana in care precizeaza ca a instrainat masina. Aceasta procedura il va scapa pe vanzator de eventualele neplaceri, precum amenzi care vor veni pe numele lui daca cumparatorul nu a inscris masina pe numele lui.

Sursa foto: qvist / shutterstock.com


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Data limita pana la care romanii isi primesc banii pe taxa auto