Inmatricularea auto in 2019 trebuie facuta in cel mult 30 de zile de la momentul dobandirii dreptului de proprietate asupra masinii, iar documentele necesare difera in functie de situatie: masina cumparata din UE, din afara UE, din Romania. Cele doua tipizate DRPCIV de care aveti nevoie la dosar le puteti descarca de aici:

Cerere inmatriculare

Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport 2019 Editabil

Cele 30 de zile pentru inmatricularea auto vor curge de la data inscrisa in contractul de vanzare-cumparare. Daca un sofer este prins ca a depasit termenul, primeste amenda (2900 lei) si ii sunt retinute placutele si talonul.

Anul trecut, a fost aprobata suspendarea inmatricularii daca circulati cu o masina fara ITP (Inspectia Tehnica Periodica) valabil sau fara RCA (asigurarea de raspundere auto) valabil. In cazul in care sunteti opriti de politie, soferul este obligat sa predea placutele de inmatriculare si talonul. In ambele cazuri, amenzile sunt foarte mari, pot ajunge la 5.800 de lei.

Suspendarea temporara a inmatricularii inseamna ca autovehiculul nu mai poate fi utilizat pana nu se remediaza motivul pentru care a fost dispusa masura suspendarii.

Daca sunteti in momentul in care va cautati o masina, nu uitati ca in Romania Inspectia Tehnica Periodica (ITP) se va face la 1 an pentru masinile mai vechi de 12 ani (fabricate inainte de 2007).

Costuri pentru inmatricularea unei masini in 2019

Inmatricularea unui autoturism costa in 2019 sub 100 de lei pentru transcrierea masinilor inmatriculate in Romania (reinmatriculare/transcriere). Nu este luata in calcul asigurarea RCA care are un pret diferit in functie de varsta soferului, Clasa Bonus Malus (B0-B8) si motorizare. Daca masina este adusa din strainatate, este necesara in plus autenticitatea RAR, iar pretul pentru inmatriculare va depasi 500 lei.

Acte necesare inmatriculare auto 2019. Ce trebuie sa aveti la dosar:

  • cerere de inmatriculare tipizat (este gratuita si o puteti descarca de pe Internet sau o gasiti la DRPCIV);
  • fisa de inmatriculare a vehiculului NU SE MAI SOLICITA in Bucuresti nici pentru persoane fizice, nici pentru persoane juridice; Contractul sau factura - OBLIGATORIU stampilate de fisc;
  • cartea de identitate a vehicului (original si copie);
  • certificatul de inmatriculare al fostului proprietar in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul - original). ITP-ul trebuie sa fie valabil (inspectia tehnica periodica);
  • documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului in forma prevazuta de lege la data dobandirii dreptului de proprietate, in original si in copie; Acesta se numeste acum Contract de instrainare-dobandire a unui mijloc de transport. Trebuie stampilat de ambele organisme fiscale de la vanzator si cumparator.
  • actul de identitate al solicitantului (original si copie);
  • asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
  • dovada de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare (talon auto - original - 37 lei); Se poate plati pe loc politistului;
  • placutele cu numarul de inmatriculare vechi, daca vreti/trebuie sa le schimbati (40 lei) sau dovada ca fostul proprietar le-a rezervat;
  • certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (original) si ITP - doar pentru masinile aduse din strainatate - cost estimat la 450 lei;
  • documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine (original), precum si placutele de tranzit sau dovada ca masina a fost adusa pe platforma;
  • dovada platii TVA pentru masinile aduse din UE daca autoturismul va fi inmatriculat de o firma neplatitoare de TVA sau o persoana fizica - formularul "Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea aduagata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport"
  • dovada efectuarii formalitatilor vamale de import - doar pentru masini din afara UE
  • copie certificat de inregistrare a societatii - pentru persoane juridice
  • imputernicire/delegatie - chiar daca actele sunt depuse de actionarul unic al societatii

Etape si costuri inmatriculare auto

Atunci cand cumparati o masina, pentru a face rapid actele, va puteti intalni cu vanzatorul la Directia Impozite si Taxe Locale (Administratia Locala) de sectorul de care apartine. In provincie, sunt firme care fac acest lucru langa sediile primariilor sau politiei. Aici gasiti un birou unde puteti face actele: un contract de instrainare-dobandire (5 exemplare - 3 urmand sa fie stampilate de fisc si vor ajunge la cumparator). Acest model nou elimina necesitatea unei fise de inmatriculare. In cazul persoanelor juridice va fi emisa factura in 5 exemplare, 3 vor ajunge la cumparator, neaparat stampilate de organul fiscal al vanzatorului. Facturile / contractele stampilate de fisc elimina necesitatea fisei de inmatriculare.

Odata ce avem contractul de instrainare-dobandire incheiat cu vanzatorul si stampilat de Directia Impozite si Taxe Locale a acestuia, ii mai cerem vanzatorului sa semneze pe spatele talonului unde scrie: Instrainat de .... la data de ..., pentru ca fara semnatura vanzatorului pe spatele talonului politistul va refuza dosarul. Daca masina a fost pe o firma, trebuie o semnatura si stampila firmei.

Dupa ce vanzatorul a incheiat contractul de instrainare-dobandire, l-a stampilat la institutia financiara, ne-a inmanat cartea masini si talonul, ii putem da banii pe autoturism.

Daca masina este cumparata de la o firma, vom merge mai intai la sediul acesteia pentru a ne elibera factura. Vom cere o semnatura si o stampila pe spatele talonului, iar dupa aceea impreuna cu un delegat al firmei vom merge la Directia Impozite si Taxe Locale pentru a primi fisa de inmatriculare vizata.

Legat de asigurarea RCA, companiile de asigurari ne sfatuiesc sa nu dam nici macar o copie cumparatorului. Acesta trebuie sa isi faca asigurare in vederea inmatricularii si este valabila chiar din ziua respectiva (este singurul caz in care RCA-ul este valabil din ziua in care il faceti). Daca cumparatorul foloseste RCA-ul in cazul unei daune, vanzatorul va pierde din clasa Bonus Malus si nu va mai avea voie sa isi recupereze banii pe lunile ramase din contractul de asigurare.

Urmatorul pas este sa mergeti la Directia Impozite si Taxe Locale unde aveti domiciliul, pentru a trece masina in evidenta si a primi o stampila pe 3 contracte de vanzare-cumparare si pe fisa de inmatriculare. Cumparatorul ia masina cu impozitul platit pe anul in curs, obligatia de a plati impozit ii revine de la 1 ianuarie in anul urmator.

Taxa de 37 de lei pentru eliberarea certificatului de inmatriculare (talon) se plateste direct politistului sau prin internet banking, virament, mandat postal catre contul unic deschis de catre fiecare Institutie a Prefectului. Plata in numerar se poate face la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului si la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Taxa pentru placutele de inmatriculare se plateste politistului care va primeste dosarul la DRPCIV si costa 40 lei - numere la rand sau 85 de lei pentru numere preferentiale. Daca sunteti din acelasi oras puteti pastra numerele si nu veti mai plati nicio taxa. Daca le schimbati trebuie sa le predati politistului, odata cu dosarul. Aflati aici daca este disponibil numarul de inmatriculare preferential.

In plus pentru masinile aduse din strainatate

Pe site-ul Registrului Auto Roman va puteti programa online sau telefonic pentru obtinerea certificatului de autenticitate. Tot aici veti face si ITP. Pentru Bucuresti sunt doua sedii, in Colentina si pe Calea Grivitei. Programarea trebuie facuta cat mai repede pentru ca, uneori, sunt locuri libere peste o saptamana in anumite perioade din an. Aici platiti 450 lei.

De asemenea, actele masinii din strainatate trebuiesc traduse si legalizate (cartea de identitate a vehicului si factura/contractul de vanzare-cumparare).

Programari online pentru inmatricularea unui vehicul la DRPCIV

Dupa ce aveti toate actele la dosar trebuie sa ajungeti la DRPCIV sau primaria din localitate sa depuneti actele. Dosarele la ghiseele DRPCIV sunt primite dupa numere de ordine eliberate de aparate din incinta sau pe baza unei programari online printata (ghiseu special). Programarea online se face in urmatoarele 2 luni calendaristice pe site-ul DRPCIV.

Dupa efectuarea rezervarii aplicatia nu va mai permite o alta rezervare decat dupa expirarea acesteia. Solicitantii se vor prezenta la ghiseul de inmatriculari la ora si data rezervata, avand asupra lor dosarul complet de inmatriculare, cartea de identitate si rezervarea listata.

Rezervarea va fi trimisa pe e-mail si va trebui printata. Numele si prenumele vor fi completate fara diacritice. Pentru persoane fizice se va completa CNP-ul, iar pentru cele juridice CUI, alte campuri sunt seria de sasiu si data rezervarii.

Ce trebuie sa faca vanzatorul unei masini inmatriculate in Romania

Vanzatorii de masini inmatriculate in Romania pot afla aici cum se face radierea unui autoturism si ce pasi presupune. Procedura de radiere a unui autoturism in momentul vanzarii se face rapid, in cel mult o ora, daca nu este aglomerat la Directia Taxe si Impozite Locale de care apartineti cu adresa de domiciliu sau la Primarie daca masina este inregistrata intr-o localitate din afara Capitalei.

Vanzatorul masinii, dupa trecerea termenului de 30 de zile, poate depune la DRPCIV o copie dupa contractul de instrainare-dobandire si o declaratie scrisa de mana in care precizeaza ca a instrainat masina. Aceasta procedura il va scapa pe vanzator de eventualele neplaceri, precum amenzi care vor veni pe numele lui daca cumparatorul nu a inscris masina pe numele lui.

Sursa foto: qvist / shutterstock.com

Sursa foto: By Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri