Fie ca se afla intr-un loc indepartat sau intr-un oras aglomerat, statiile de autobuz din intreaga lume nu sunt foarte spectaculoase. Dar exista si exceptii. Echipa FlixBus a a gasit cele mai originale statii de autobuz in care calatorii se bucura de timpul de asteptare.

O capsuna si o portocala in Konagai, Japonia

Orasul Konagai din Japonia are 14 statii de autobuz in forma de fructe, create initial pentru o expozitie pe tema calatoriilor care a avut loc in Osaka in anul 1990. Targul a avut atat de mare succes incat alte orase au copiat ideea si au organizat propriile expozitii. Statiile de autobuz in forma de fructe au fost aduse in Konagai pentru a atrage turistii care calatoresc in orasul cu deschidere la marea Ariake. De atunci, o capsuna, un pepene verde, o rosie si o portocala au atras multi calatori pe strada principala a orasului. Statia sub forma de capsuna a fost inspirata de caleasca Cenusaresei.

Statii de autobuz cu aer conditionat in Dubai

Din cauza temperaturilor foarte ridicate din Dubai care depasesc 40 de grade celsius vara, exista multe statii de autobuz care au aer conditionat. Autoritatea de Tranzit Rutier a lansat planurile pentru statii cu aer conditionat pentru prima data in 2006, un proiect in valoare de 20 de milioane de dolari. Prima astfel de statie a fost construita in anul 2007. Intre timp, numarul total a ajuns la 636 de statii cu aer conditionat pentru a face asteptarea autobuzului mai placuta, nu doar pentru localnici, dar si pentru turisti.

Statii de autobuz cu leagane in Montreal

In Montreal, o echipa de designeri locali a creat o instalatie interactiva cu leagane muzicale in apropiere unei statii de autobuz. Obiectivul este de a aduce putina magie in viata de zi cu zi si de a privi cu alti ochi ideea de colaborare. Leaganele canta o melodie cand pietenii nu se misca pe cont propriu, ci in acelasi ritm. Fiecare leagan creeaza sunete diferite, iar toate leaganele formeaza impreuna o piesa. Astfel, asteptarea autobuzului poate fi insotita de un moment muzical sau de un moment de relaxare intr-un leagan.

Statii de autobuz pentru iubitorii de design create de Charles & Ray Eames

Scaunele Eames sunt foarte celebre si apreciate in intreaga lume pentru designul lor inovator. Cei care iubesc formele organice si designul marca Vitra se pot bucura de ele si in timpul unei calatorii cu autobuzul in Weil am Rhein in Badenul de Sud. Statia de autobuz de la campusul Vitra in apropiere de orasul Otlingen poarta amprenta Charles & Ray Eames. Persoanele care asteapta pot sta pe scaunele elegante de sarma produse de Vitra. Daca va aflati in zona, nu ezitati sa vizitati Campusul Vitra – un spatiu de productie autentic si un camp experiemental pentru arhitectura si design. Vitra Design Museum, un muzeu specializat in design, se afla de asemenea in apropiere.

Un nou motto in fiecare an: Statia de autobuz Unst

Intr-una dintre cele indepartate si nordice insule Shetland din Scotia, Unst se afla o alta statie de autobuz originala. Aceasta nu este o statie obisnuita deoarece arata foarte diferit in fiecare an si este decorata de locuitorii insulei pe diferite teme. Unul dintre cele mai interesante a fost motto-ul din anul 2012, cand statia de autobuz a fost decorata in onoarea nuntii de diamant a Reginei Elizabeta a II- a si a Printului Philip. Din 2018, statia s-a aflat sub moto-ul calatoriilor in spatiu. Poate pare greu de crezut, dar aceasta statie este atat de faimoasa incat are si propriul sau site.

Filme western: Platoul de filmare Pioneertown

In mijlocul desertului californian, in oraselul Pioneertown, exista o mica cabana din lemn care serveste ca statie de autobuz. Nu exista altceva decat desertul din imprejurimi. Calatorii de aici se simt ca si cum ar fi fost transportati intr-un alt timp sau intr-un film western. Orasul a fost fondat in 1946 de un grup de investitori de la Hollywood, printre care si actorii Roy Rogers si Gene Autry. Acestia si-au dorit sa il foloseasca drept platou de filmare si sa atraga mai multi turisti. In anii 40 si 50 au fost filmate aici peste 50 de filme si seriale de televiziune.

Stand de vanatoare: Bushusle in Bregenzerwald

O adevarata minune arhitecturala este statia de autobuz din Krumbach din Bregenzerwald. In cadrul proiectului BUS: STOP, sapte arhitecti internationali, printre care Alexander Brodsky, Sou Fujimoto si castigatorul premiului Pritzker, Wang Shu, au conceput fiecare o statie de autobuz pentru Bregenzerwald Landbus. Proiectul a fost creat ca urmare a participarii orasului Krumbach la programul european de mobilitate e5. Se doreste ca aceste constructii sa contribuie la stimularea economiei si a turismului din regiune. Conceptul lui Alexander Brodsky este un design deosebit de creativ, care aminteste de un stand de vanatoare din lemn.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri