Taxa Oxigen a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2020, insa amenzile pentru neplata vinietei de catre soferi vor incepe sa fie aplicate din luna martie. Pana atunci, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a instalat indicatoare cu zona unde va fi aplicata noua taxa pentru masinile sub norma de poluare sub nivelul Euro 4. Mai jos poate fi accesata o harta interactiva a perimetrului ZACA - Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului.

Potrivit Primariei Bucuresti, zona in care Taxa Oxigen este aplicata va fi delimitata de: Piata Victoriei - bld. Iancu de Hunedoara - sos. Stefan cel Mare str. Polona - str. Mihai Eminescu - str. Traian bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Sincai - str. Lanariei - Calea Serban Voda-bd. Märäsesti - str. Mitropolit Nifon- bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie Sos.Pandurilor sos.Cotroceni -Spl. Independentei - str. Stirbei Voda - Str. Berzei str. Buzesti -P-ta Victoriei.

Harta perimetrului ZACA poate fi vizualizata accesand direct acest LINK sau in preview-ul de mai jos.

Taxa Oxigen a fost anuntata inca din vara anului trecut, reprezentantii PMB afirmand ca scopul acesteia nu este acela de a colecta bani la bugetul local, ci mai degraba acela de a decongestiona traficul. Astfel, primaria se asteapta ca bucurestenii cu masini poluante sa renunte la acestea si sa foloseasca mai mult transportul in comun.

Cat costa Taxa de Poluare in Bucuresti, ce soferi trebuie sa o plateasca si cat este amenda pentru neplata

Conform hotararii Consiliul General al Capitalei, in zona relativ centrala a Bucurestiului (ZACA – vezi harta), se aplica urmatoarele restrictii:

  • Masinile cu motoare non-Euro, Euro 1 si Euro 2 nu mai au acces in perimetrul ZACA de la 1 ianuarie 2020.
  • Masinile Euro 3 pot circula prin ZACA si pe restul strazilor din Capitala, doar cu vinieta Oxigen.
  • Masinile Euro 4 pot circula oriunde in Bucuresti, pana la 1 ianuarie 2021, de cand ar urma sa plateasca si ele vinieta Oxigen.
  • Masinile Euro 5, Euro 6, electrice si hibride, precum si motocicletele si scuterele nu au nevoie de vinieta Oxigen.
  • Masinile non Euro, Euro 1 si Euro 2 ar urma sa fie interzise in Bucuresti din 2022, iar cele Euro 3 din 2024.

Cifrele de afaceri ale principalilor transportatori feroviari de marfuri

O zi 30 zile 6 luni 1 an

Costul vinietei Oxigen

Motoare non-euro 15 lei 300 lei 1.100 lei 1.900 lei
Motoare Euro 1 15 lei 250 lei 1.000 lei 1.700 lei
Motoare Euro 2 15 lei 200 lei 900 lei 1.500 lei
Motoare Euro 3 5 lei 100 lei 450 lei 700 lei
Motoare Euro 4 (din 2021) 5 lei 80 lei 350 lei 500 lei

Soferii care nu platesc Taxa Oxigen vor plati amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.000 de lei.

Vinietele Oxigen vor putea fi achizitionate online, din benzinarii, prin sms sau aplicatii online ale Primariei Capitalei, care vor fi realizate special in acest scop. In momentul de fata, rovinietele pot fi achizitionate de pe Roviniete.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri