Ultimul lot al Autostrăzii Sebeş-Turda, lotul 2, în lungime de 24,25 kilometri, între Alba Iulia şi Aiud, a fost deschis circulaţiei rutiere marţi, puţin după ora 15,00, cu anumite restricţii, la şapte ani de la începerea lucrărilor şi cu cinci ani întârziere faţă de termenul avansat iniţial, respectiv după trei ani faţă de deschiderea loturilor 3 şi 4 şi după un an faţă de lotul 1.

Cel puţin 100 de maşini erau în coloană la nodul rutier de la Alba Iulia în momentul deschiderii circulaţiei.

Tot de marţi se poate circula integral pe întreg lotul 1, unde în 3 decembrie 2020 au fost deschişi traficului primii 14,8 din cei 17 kilometri, precum şi pe circa 2 kilometri de pe lotul 3 de la joncţiunea cu lotul 2.

Din cauza unor alunecări de teren în zona localităţii Oiejdea, traficul va fi restricţionat în zonă, pe o distanţă de 1,5 kilometri, pe o bandă pe sens, până în primăvara anului 2022. Potrivit Ministerului Transporturilor, pe acest sector se va circula în ambele sensuri, dar pe o singură cale, în regim de drum naţional, cu limitarea vitezei la 60 km/h. Pe restul lotului 2, limitarea este la 100 de km/h.

Luni, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că lotul 2 va fi dat în circulaţie "fără festivisme, fără tăieri de panglici, fără chestiuni care nu-şi au locul, pentru că nu e loc de festivism".

Astfel, de marţi se poate circula integral pe Autostrada Sebeş-Turda, care ar fi trebuit, potrivit planurilor iniţiale, să fie finalizată în 2016.

Proiectul "Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda" a presupus execuţia a 70 de kilometri de autostradă, ce vor asigura o legătură directă şi rapidă între Autostrada A1, Sibiu - Nădlac, parte din Coridorul IV Pan-European, şi Autostrada A3, numită şi Autostrada Transilvania. De la Alba Iulia se poate circula acum pe autostradă spre Sibiu, Deva şi Cluj-Napoca.

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeş-Turda, în lungime de 17 kilometri, a fost executat de Asocierea Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Construcţii SRL, lotul 2, în lungime de 24,25 kilometri, de Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor S.A.) - SC Euro Construct Trading 98 SRL, lotul 3 de Tirrrena Scavi, iar constructorul pentru lotul 4 a fost Asocierea Porr Construct SRL, Porr Bau GmbH.

Lucrările au fost finanţate prin Fondul de coeziune (85%) şi din bugetul de stat (15%).

Sursa foto: TTstudio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri