Ministrul Transporturilor a făcut un anunț surprinzător: vom avea 100 de kilometri noi de autostradă și drum expres anul acesta. Suntem însă în decembrie și nu am ajuns, pe cifre reale, nici la un sfert din această lungime. Este realist ce promite Sorin Grindeanu?

”Ne onorăm promisiunea făcută românilor și, până la sfârșitul anului, vor fi finalizați peste 100 de kilometri de autostradă și drumuri expres”, a anunțat Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, chiar înainte de 1 Decembrie. Sorin Grindeanu susține că ”după cei 13,55 km din Autostrada Transilvania (Nușfalău – Suplacu de Barcău), dar și cei 19 km din Autostrada de Centură a Capitalei (A0 Nord Lot 2) urmează alte vești bune atât pentru A3 (Chețani- Câmpia Turzii), partea de Sud a A0, cât și pentru Drumul expres Craiova- Pitești (Tronsonul 3, Valea Mare- Colonești).”

În primul rând, trebuie observat că ministrul a trișat un pic: pe lotul 2 al A0 Nord se poate circula efectiv doar pe 9,5 kilometri. Motivul este, spun specialiștii, acela că CNAIR nu a făcut o soluție provizorie de coborâre de pe autostradă la Ștefănești, deși aceasta ar fi putut să mai preia din traficul de pe Centură. Ca urmare, abia anul viitor circulația va fi posibilă la profil de autostradă între DN1 și DN2 pe 21 de kilometri.

Ca urmare, rămânem cu 24 de kilometri reali de autostradă deschiși până acum în 2023, nu cu 32,5, cum a calculat ministrul, punând la socoteală și segmente de autostradă ”de vitrină”. Ne putem realist aștepta ca într-o lună să fie gata de trei ori pe atât?

Ce segmente de autostradă și drum expres s-ar mai putea deschide în 2023

Lotul 3 din tronsonul III al Autostrăzii Transilvania, Chețani – Câmpia Turzii, realizat de asocierea Strabag SRL - Geiger Transilvania, pare gata de finalizare – la finalul lunii noiembrie se montau deja balizele din zona mediană și mai rămăseseră doar finisajele și marcajele. Ca urmare, este plauzibil să se deschidă în decembrie. Aici sunt însă doar 15,7 kilometri.

Tronsonul de drum expres Slatina (Valea Mare) - Colonești, realizat de UMB, ar mai adăuga 31,7 kilometri, dar momentan se confruntă cu două probleme. Prima problemă este ieșirea (desărcarea provizorie) de la unul dintre capete, cel de la Colonești. Cealaltă este pasajul de la Jitaru, unde lucrările au început abia în septembrie. Practic, până atunci a existat o gaură de aproape 300 metri în traseul drumului expres, deoarece nu a existat un Acord de Mediu revizuit – în lipsa căruia nu putea fi eliberată nici Autorizația de Construire. UMB a recuperat relativ rapid întârzierea, dar vremea rea a pus piedici lucrărilor.

Ca urmare, deschiderea tronsonului Valea Mare-Colonești până la sfârșitul anului este pe muchie de cuțit. Fără pasajul de la Jitaru, drumul expres ar putea fi inaugurat doar pentru imagine, fiindcă nu se va putea circula pe el.

Lotul 2 al A0 Sud, Jilava-DN6, făcut de Alsim Alarko, are șanse destul de mari să fie gata până la sfârșitul lui 2023. Este vorba despre 16 kilometri, dar și dacă va fi deschis, se va vor putea folosi doar 11 kilometri, între DN5 și DN 6 ”Pentru a se putea circula pe întregul lot 2 este important ca și lucrările pe 7 km din lotul 1 să fie finalizate tot în acest an”, a explicat șeful CNAIR, Cristian Pistol – iar acest lucru e puțin plauzibil să se petreacă.

Drumul de legătură de 19 kilometri dintre Centura Oradea și A3 ar mai putea fi terminat în decembrie 2023 – cel puțin, așa speră constructorul, STRABAG. Doar 13 kilometri din lungimea sa au însă statut de drum expres, deși autoritățile au rebotezat deja șoseaua DEx16. La începutul lui noiembrie, stadiul fizic era de 88.3% și se lucra la încă la finalizarea structurilor, asfalt și marcaje. Cum condițiile meteo nu au fost favorabile, nu e sigur însă că va fi gata la timp.

Deci doar în cel mai optimist scenariu, în care toate segmentele de autostradă și drum expres menționate mai sus ar fi gata până la 31 decembrie, s-ar putea ajunge la 100 de kilometri inaugurați în 2023 și, mai important, pe care să se poată și circula. Cum însă iarna pare a fi mai aspră ca anii trecuți, nu deloc sigur că lucrurile vor putea avansa semnificativ pe final de an.

Sursa foto: Facebook / Cristian Pistol

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri