Procedura de intrare în faliment a Euroins este în plină desfășurare iar compania care a preluat administrarea asiguratorului în procedura de faliment a prezentat cifrele celui mai răsunător faliment din ultimii ani din România.

CITR, compania care se ocupă de falimentul Euroins, a finalizat prima etapă din gestionarea procedurii, iar cifrele preliminare arată că, în cele aproximativ 3 luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declarații de creanță, ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a realiza tabelul creditorilor.

Totodată, echipa CITR a realizat inventarierea activelor și a demarat licitații publice pentru a acoperi costurile salariale. Mai mult, CITR a analizat și a denunțat aproximativ 1.000 de contracte și a înaintat spre analiza judecătorului sindic contractul încheiat cu EIG Re prin care au fost transferate din companie active și numerar. De asemenea, de la deschiderea procedurii, CITR coordonează cele peste 25.000 de litigii în fața instanțelor naționale.

„Într-o procedură precum cea a falimentului Euroins, rolul CITR ca lichidator judiciar este acela de a oferi claritate asupra situației companiei, de a descifra contextul în care s-a produs falimentul companiei. În același timp suntem responsabili de a crea cadrul pentru o buna funcționare a relațiilor instrucționale necesare mecanismelor care vor duce la închiderea procedurii cu succes”, a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Ce datorii și expunere are Euroins în prezent

Reprezentanții CITR nu au dorit să comenteze nimic în legătură cu afirmațiile proprietarului Euroins, grupul bulgar Eurohold, în ceea ce evitarea procedurii de faliment, asiguratorul având resursele necesare de a-și continua activitatea, dar cifrele prezentate de lichidatorul judiciar arată că Euroins are o expunere mare pe piață în situația actuală.

„Tabelul creditorilor conține, până în prezent, peste 1.100 de declarații de creanță, iar creanțele scadente însumează, până acum, 600 mil lei. Expunerea totală poate ajunge până la 5 miliarde de lei. O parte din această sumă reprezintă datorii potențiale ale unor daune care nu s-au materializat în acest moment și care nu sunt certe”, a spus Alina Popa, Coordonatorul echipei care gestionează falimentul Euroins.

falimentul euroins in cifre

Următorii pași în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, finalizarea evaluării patrimoniului, continuarea demersurilor pentru recuperarea creanțelor, valorificarea activelor, susținerea în instanță a acțiunii în anulare a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re, întocmirea raportul privind cauzele care au condus la falimentul companiei și publicarea tabelului definitiv al datoriilor după judecarea eventualelor contestații.

Alina Popa, coordonatoarea procedurii de faliment a mai precizat că și Euroins, la rândul său, are de recuperat creanțe de la alte companii.

Datorii Euroins

Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări, cu cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA. În martie 2023, Euroins deținea circa 27% din piața RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de polițe RCA Euroins erau în vigoare, iar în momentul actual, 1,6 milioane încă sunt încă valabile.

La data de 09 iunie 2023, instanța a dispus deschiderea procedurii de faliment a Euroins, iar CITR a fost numit lichidator judiciar. Conform mandatului legal, CITR gestionează lichidarea companiei prin următoarele demersuri: identificarea activului și pasivului companiei falimentare și recuperarea sumelor pe care compania este îndreptățită să le obțină pentru a le oferi mai departe creditorilor săi, fie angajați, păgubiți sau parteneri de afaceri.

De asemenea, lichidatorul judiciar are responsabilitatea identificării cauzelor falimentului și, dacă este cazul, formularea unor acțiuni la judecătorul sindic de atragere a răspunderii persoanelor responsabile.

Piata RCA

Ce pot face asigurații Euroins

Polițele de asigurare emise de Euroins încetează, conform ultimelor modificări legislative, la data de 8 decembrie 2023, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate a acestora, respectiv la data de 5 Februarie 2024 pentru asigurările de garanții, aceasta din urma fiind ultima zi de valabilitate. Până la aceste date, toți asigurații Euroins sunt obligați să încheie polițe noi de asigurare.

Prelungirea valabilității polițelor RCA de la Euroins, dar și ale altor asiguratori cu probleme fusese anunțată anterior de Guvern.

Orice persoană păgubită poate adresa FGA o cerere de despăgubire pentru sumele datorate. Cererea se depune la FGA în maximum 90 de zile de la data la care hotărârea de faliment va rămâne definitivă, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data la care i s-a născut dreptul de recuperare a datoriei

Citeste si:

    Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate de Euroins, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, va fi necesară formularea unei cereri de plata la FGA.

    Persoanele care nu au primit notificarea deschiderii falimentului Euroins încă pot depune declarație de creanță, conform legii.
    Persoanele care vor obține o sentință împotriva Euroins pot depune declarația de creanță la Tribunalul București în 10 zile de la obținerea acesteia.

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Adrian Ungureanu
    Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Auto »



    Setari Cookie-uri