Un tribunal din statul american California a constatat că Tesla nu este vinovată pentru un accident mortal din 2019 în care ar fi fost implicat sistemul său Autopilot. Decizia reprezintă o victorie majoră pentru Tesla, acesta fiind primul proces din SUA în care se susține că software-ul unui automobil a cauzat direct un deces.

Avocații acuzării au susținut că Tesla a livrat cu bună știință mașini cu un sistem Autopilot defect, ceea ce a dus la un accident care a ucis un proprietar de Model 3 și a rănit grav doi pasageri, scrie Endgadget.com.

Conform procesului, Micah Lee, în vârstă de 37 de ani, conducea Tesla Model 3 pe o autostradă din afara orașului Los Angeles, cu o viteză de 104 km/h, când a ieșit brusc de pe șosea și s-a izbit de un palmier înainte de a lua foc. Lee a murit în urma accidentului. Compania a fost dată în judecată pentru 400 de milioane de dolari, plus daune punitive, de către familia lui Lee și cele două victime supraviețuitoare, inclusiv un băiat care avea 8 ani la momentul respectiv și care a fost spintecat în accident, potrivit unui raport anterior al Reuters.

Avocații reclamanților au susținut că Tesla i-a vândut lui Lee un software defectuos, "experimental", atunci când a cumpărat un Model 3 în 2019, care a fost facturat ca având capacitate completă de autoconducere. Sistemul FSD a fost și este încă în versiune beta.

Apărarea Tesla a susținut că nu a existat un astfel de defect și că o analiză citată de avocații reclamanților care identifica o problemă de direcție căuta de fapt probleme care erau teoretic posibile. În urma analizei respective, a fost elaborat un remediu pentru a preveni apariția acestei probleme, potrivit companiei. Tesla a dat vina pe eroarea umană pentru accident, arătând că testele au arătat că Lee consumase alcool înainte de a se urca în mașină și a susținut că nu există nicio certitudine că Autopilotul era utilizat în acel moment.

În cele din urmă, juriul a constatat că nu a existat niciun defect, iar Tesla a fost achitată marți. Tesla s-a mai confruntat în trecut cu procese legate de sistemul său Autopilot, dar acesta este primul care implică un deces.

Sursa foto: Shutterstock / canadianPhotographer56

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri