Un monopost de Formula 1 pilotat de septuplul campion mondial Lewis Hamilton a fost vândut pentru 17,2 milioane de euro (18,8 milioane de dolari) în cadrul unei licitații RM/Sotheby's organizate cu ocazia Marelul Premiu de Formula 1 din Las Vegas. Exemplarul, folosit de Hamilton în sezonul 2013, devine astfel cel mai scump monopost modern de F1, devansând recordul înregistrat de un Ferrari F2003-GA pilotat acum 20 de ani de Michael Schumacher.

O mașină care a concurat în ultimul sezon în care s-au folosit motoarele V8 aspirate de 2,4 litri în Formula 1 a fost vândută pentru o sumă echivalentă cu prețul a 1.215 Dacia Logan noi-nouțe. Cu alte cuvinte, vorbim despre a doua cea mai scumpă mașină de Formula 1 vândută vreodată în cadrul unei licitații publice și asta deși Lewis Hamilton, care a pilotat șasiul în 2013, nu a pus mâna pe titlul mondial la finele acelui sezon.

Embed from Getty Images

Cel mai valoros monopost de F1 este tot un produs al mărcii germane, dar unul dezvoltat la mijlocul aniilor '50 sub bagheta lui Rudolf Uhlenhaut. Mai precis, acum un deceniu, un Mercedes-Benz W196R pilotat de Juan-Manuel Fangio în 1954 și-a găsit o nouă casă pentru 27 milioane de euro (29,6 milioane de dolari). În schimb, Ferrari-ul F2003-GA al lui Schumi care a fost vândut la o licitație, în Elveția, în 2022, s-a vândut pe „doar” 13,6 milioane de euro (14,9 milioane de dolari).

Mașina a concurat în 14 dintre cele 19 Grand Prix-uri ale sezonului, Hamilton câștigând în Marele Premiu al Ungariei de la Hungaroring. Acela a fost singurul succes stagional pentru britanicul care, la acel moment, nu-și începuse era de dominație. Abia din 2014, când s-a trecut la motoarele turbo de 1,6 litri V6, echipa Mercedes-AMG a înlocuit formația austriacă Red Bull Racing la vârful piramidei din F1. Între 2014 și 2020 echipa a câștigat titlul mondial la piloți de fiecare dată, atât prin Hamilton, cât și prin coechipierul Nico Rosberg.

Embed from Getty Images

Hamilton a terminat sezonul 2013 pe locul al patrulea, strângând cu 10 puncte mai puțin decât Mark Webber. Fernando Alonso, pe atunci la Ferrari, a fost vice-campion mondial, iar Sebastian Vettel a bifat ultima coroană mondială din cariera sa. Inițial, RM/Sotheby's estimase că mașina se va vinde pentru o sumă cuprinsă între 10 și 15 milioane de dolari, dar estimarea a fost depășită cu ușurință. Trebuie spus că acest Mercedes-AMG W04 este singurul monopost al echipei din Brackley din era actuală care nu mai este în proprietatea echipei, a lui Toto Wolff (șeful echipei) sau a lui Hamilton însuși.

Mașina, care este a patra construită pentru sezonul 2013, are în continuare unul dintre motoarele originale folosite în urmă cu un deceniu, deci poate fi folosită pe circuit. Pe viitor, va fi interesant de văzut dacă vreunul dintre exemplarele folosite de Hamilton în anii în care a devenit campion mondial cu Mercedes-AMG va ajunge la licitație. Britanicul s-a bucurat de cel mai mult succes în anii 2014, 2018, 2019 și 2020 când a câștigat câte 11 curse pe an.

Embed from Getty Images

În sezonul actual, însă, Hamilton n-a reușit nicio victorie, iar dacă situația nu se va schimba în finala de la Abu Dhabi, anul 2023 ar putea căpăta o importanță neobișnuită în istoria F1: acesta ar fi primul sezon din 1953 încoace în care nu s-a intonat nici măcar o dată imnul Marii Britanii pe podium, la capătul unui GP. Imnul este intonat pentru pilotul câștigător, dar și pentru țara de origine a constructorului câștigător. În prezent, în F1 sunt trei echipe britanice, respectiv trei piloți din Albion.

Sursa foto: RM/Sotheby's

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri