Președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care rețeaua de dealeri auto a grupului ROLF fondat de omul de afaceri Sergei Petrov este trecută în controlul statului, relatează Automotive News Europe. Deși Rusia a mai naționalizat și uzinele și unitățile de producție ale unor companii străine (ca Danone sau Carlsberg), ROLF este prima companie din Rusia care intră în administrare de stat de la începerea invaziei în Ucraina.

Dealerul auto ROLF, deținut de o companie cu sediul în CIpru printr-o schemă ce include și capital offshore, a intrat „temporar” sub cupola statului, o mișcare necesară pentru reorganizarea și creșterea performanțelor organizației, conform oficialilor ruși. În schimb, Petrov, care a fondat ROLF în august 1991, numărându-se printre primii importatori de mașini străine în Rusia post-sovietică, spune că această mișcare face din Rusia să pară o țară în care nu poți să faci investiții.

„Singura motivație din spatele acestei decizii ține de actuala legislație din Rusia, cât și climatul economic intern și extern bine cunoscut”, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Printr-un comunicat de presă, ROLF a transmis că această schimbare nu va afecta operațiunile companiei, deși a fost numit un nou CEO, dar și un nou adjunct. Petrov, însă, consideră că mutarea este motivată politic în contextul în care el însuși este dorit de autoritățile de la Moscova după ce a fost acuzat că a scos în mod ilegal bani din țară.

Vorbind cu Reuters, Petrov a explicat că „o mutare pe care ei o numesc «temporară» este, de fapt, permanentă. Dar noi știam deja toate acestea, deoarece băncile cu care colaborăm ne-au anunțat că vom fi plasați sub management extern”. De acum, operațiunile ROLF vor fi supervizate de Rosimushchestvo, agenția de stat rusă specializată pe managementul proprietăților. Petrov a dat de înțeles că această mișcare ar putea avea ca rezultat cumpărarea, prin metode obscure, a activelor companiei, după ce ea intră sub controlul statului.

În urmă cu aproape 10 ani, în 2014, multi-milionarul s-a numărat printre puținele figuri marcante din Rusia care a semnat o scrisoare deschisă în care critica Moscova pentru decizia de a anexa Crimeea, deoarece intervenția a afectat puternic relațiile dintre Rusia și vestul Europei. Cinci ani mai târziu, în 2019, o investigație a fost deschisă după ce Petrov a fost acuzat că a cumpărat acțiuni la prețuri umflate. Și mai recent, în septembrie anul acesta, un fost manager al ROLF a primit o sentință de 8 ani și jumătate după ce a fost găsit vinovat de mutarea ilegală a unor fonduri înafara țării.

Sursa foto: Kekyalyaynen / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri