Afacerile românești angrenate în comerț cu Republica Moldova beneficiază, în ultimii ani, de un context istoric tot mai propice schimburilor comerciale între două țări. Începând cu 2023, acestea au la dispoziție și o linie nouă de transport, inaugurată de unul dintre actorii principali de pe piața locală, compania de logistică și transporturi Gebrüder Weiss România.

Parteneriatul comercial România – Republica Moldova a beneficiat de deschiderea tot mai mare a acesteia din urmă către piața vestică, concomitent cu scăderea relațiilor comerciale cu țările CIS. În prezent, ruta comercială româno-moldovenească este printre cele mai efervescente atât ca (re)exporturi, cât și importuri, iar anvergura istorică a schimburilor comerciale bilaterale indică posibilități de creștere pe termen mediu și lung.

De altfel, statisticile oficiale* ale Republicii Moldova evidențiază un rol strategic al schimburilor comerciale cu România de peste două decenii (perioada 1997-2022). În acest moment, România se poziționează ca principal partener global de export și import al Republicii Moldova, ceea ce se traduce și prin creșterea solicitărilor către sectorul de transport și logistică. Iar țara noastră este excelent poziționată nu doar ca destinație sau origine finală a mărfurilor, ci și intermediară, care poate facilita accesul bunurilor moldovenești pe piața europeană și invers.

În contextul anului 2023:
• Moldova a exportat 65% din mărfuri către UE (35% din total către România, creștere de peste 14%) și a importat 48,5% din mărfuri (15,1% din România).
• Pondere crescută în comerțul Republicii Moldova au avut-o petrolul și produsele petroliere (10,3% exporturi și 15,5% importuri în 2023), cât și gazul și produsele industriale obținute din gaz (6,3% importuri).
• România a contabilizat Republica Moldova printre principalele țări partenere la export**, pe locul 12.
• În calitate de membră a Uniunii Europene, România beneficiază de acordul preferențial UE-R. Moldova***, intrat în vigoare la de 1 noiembrie 2022.

Sunt oportunități pe care ambele țări le pot fructifica, mai ales sub perspectivele de revenire ale economiei Moldovei: creștere a exporturilor de 6,7% în 2023 față de 2022 și deficit în scădere al balanței comerciale.

Se identifică și o necesitate tot mai stringentă de a avea o infrastructură solidă de transport și logistică, având în vedere faptul că mijloacele de transport sunt predominant rutiere (circa 80% din comerțul R. Moldova) și dependente de o rețea de drumuri deficitară de ambele părți ale graniței.

Luând în considerare particularitățile schimburilor comerciale dintre România și Republica Moldova, prin linia de transport inaugurată anul trecut, Gebrüder Weiss România pune la dispoziție rețeaua sa națională extinsă de hub-uri, care cuprinde centre logistice la Bacău, București sau Constanța în zona de sud-est, organizate astfel pentru a contrabalansa dezavantajele rețelelor de drumuri.

Compania oferă o linie săptămânală de transport dinspre și înspre Republica Moldova, cu servicii suplimentare pentru formalitățile vamale. Potențialii clienți au și opțiunea de transport ADR (marfă periculoasă) în regim de grupaj.

Toate acestea vin la pachet cu avantajele portalului digital myGW, care facilitează plasarea și urmărirea comenzilor în orice moment și accesul instant la documentație, alături de consilierea din partea experților companiei.

În cazul re-exporturilor, clienții sunt avantajați de prezența puternică a grupului Gebrüder Weiss în Balcani și Europa. De altfel, decizia de a intra pe această rută a avut la bază și cereri din partea filialelor din Bulgaria, Serbia, Macedonia de a include Republica Moldova pe ruta de transport. Iar pentru afacerile implicate în comerțul România cu Republica Moldova, fluidificarea aspectelor ce țin de achiziții extra-comunitare poate fi un factor decisiv pentru a beneficia cât mai mult de extinderea relațiilor comerciale bilaterale.

Surse:
*https://statistica.gov.md/ro/statistic_indicator_details/19
**https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/buletin_statistic_de_comert_international_nr.10_2023.xls.pdf
***https://romania.representation.ec.europa.eu/news/cooperare-vamala-la-1-noiembrie-intra-vigoare-un-nou-acord-de-imbunatatire-fluxurilor-comerciale-2022-10-28_ro

Despre Gebrüder Weiss

Gebrüder Weiss Holding AG cu sediul în Lauterach (Austria) este o companie globală de servicii complete de logistică, cu aproximativ 8.400 de angajați și 180 de locații proprii. În exercițiul financiar recent încheiat, compania a realizat o cifră anuală de afaceri de 3 miliarde de euro (2022). Portofoliul său include soluții de transport și logistică, servicii digitale și de management al lanțului de aprovizionare. Combinația dintre competența digitală și cea fizică permite concernului să răspundă rapid și flexibil la nevoile clienților. Prin intermediul numeroaselor măsuri de ordin ecologic, economic și social, compania de familie, a cărei istorie în domeniul transporturilor se extinde pe o perioadă de peste 500 de ani, este în prezent cunoscută și ca pionier în domeniul economiei durabile.

Gebrüder Weiss aniversează 30 de ani de activitate în România și se bazează astăzi pe o infrastructură națională de hub-uri logistice situate în București, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova. Filiala din Sibiu a fost extinsă în 2022, iar în 2023 a început construcția celui de-al doilea hub logistic de lângă București. Compania oferă clienților săi soluții de logistică inteligente și oferă servicii flexibile de distribuție prin transport rutier, feroviar, aerian și maritim.
www.gw-world.com

Sursa foto: gw-world.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri