Deși Tesla nu produce vreo mașină alimentată cu combustibili fosili, activiștii de mediu și-au arătat nemulțumirea față de uzina din Gruenheide, în apropiere de Berlin, printr-o metodă extremă. Conform presei locale, angajații Giga Factory-ului au fost evacuați în urma unei incendieri la care au intervenit nu doar pompierii, ci și geniștii.

Tesla a trebuit să oprească din nou liniile de producție de la singura sa uzină europeană, dar, de această dată, vina nu mai poate cădea pe vreun insurgent din Marea Roșie. Conform ziarului BZ citat de Automotive News, de vină pentru cele mai recente probleme ar fi activiștii ecologiști care au o răfuială mai veche cu autoritățile locale, dar și cu oficialii uzinei. În urmă cu doar câteva zile, reprezentanții unor ONG-uri locale au construit un fel de căsuțe în copac pentru a-și arăta nemulțumirile față de planul de expansiune al uzinei.

Pe lângă pompieri, la fața locului s-au prezentat și geniștii, deoarece activiștii ar fi lăsat în urmă niște semne din care se înțelegea că în zonă ar fi fost îngropată niște muniție. Un purtător de cuvânt al constructorului american a declarat că nu se așteaptă ca producția să fie reluată imediat. Poliția a fost alertată în urma unui apel ce semnala incendierea unui stâlp de telegraf în zona Gosen-Neu Zittau, nu departe de uzină. Pene de curent au fost semnalate atât la uzină, dar și în regiunea Freienbrink, la sud-est de capitală.

Forțele de ordine au confirmat că uzina nu a fost afectată de flăcări, iar cazul este investigat. Polițiștii nu au putut spune cu certitudine cine a pornit incendiul, dar angajații E.ON sunt deja la fața locului pentru a remedia lipsa alimentării cu curent electric.

Cum de un producător de mașini electrice și-a pus în cap multe ONG-uri de mediu

Elon Musk a știut mereu că va avea nevoie de o bază în Europa pentru a-și putea crește cota de piață pe Bătrânul continent și în împrejurimi. Alegerea Germaniei, inima industriei auto de pe acest continent a părut a fi una firească, dar activiștii de mediu s-au grăbit, la fiecare pas al proiectului pentru Giga Factory Berlin să-i pună bețe în roate miliardarului american. Chiar și acum, când uzina este gata și operațională, protestele continuă în lanț.

Motivul este simplu: Musk a anunțat că vrea să crească producția, atât cea de mașini, dar și cea de baterii pentru EV-uri. Acesta își dorește să dubleze capacitatea liniilor de producție de baterii până la 110 gW/h, respectiv să atingă borna de 1 milion de mașini pe an. Pentru asta, o zonă împădurită din apropierea uzinei ar trebui defrișată, locul copacilor fiind luat de alte câteva hale de producție. ONG-iștii au criticat Tesla, cum spuneam, încă de la început și s-au aliat cu localnicii care se tem că fabrica utilizează prea multe resurse și nu este atât de „eco” pe cât ar părea.

Recent, un scrutin local organizat în Gruenheide a arătat că localnicii sunt împotriva tăierii de copaci în apropierea fabricii Tesla. Pe lângă capacitățile logistice ce trebuie construite în zonă, Tesla vrea să pună bazele unei gări de marfă pentru a permite trenurilor să ajungă, efectiv, până în apropiere de fabrică și să preia mașinile sau să aducă alte componente. Până acum, procesul de creștere a capacității de producție a fost ceva mai greoi, dar Tesla a depășit nivelul de 6.000 de mașini asamblate pe săptămână pentru prima dată în luna ianuarie.

Sursa foto: Nadezda Murmakova / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri