BMW se bazează pe piața din China pentru a rămâne pe linia de plutire, iar CEO-ul mărcii germane, Oliver Zipse, declară că europenii au exagerat cu privire la riscul pe care-l reprezintă o intrare masivă a mărcilor din China pe bătrânul continent. Acesta se opune unor taxe suplimentare pe importurile din această țară, urmând linia de discurs a Volkswagen și Mercedes-Benz, scrie Automotive News.

Deși vânzările BMW au scăzut în China în ultimele două trimestre ale anului trecut, statul asiatic rămâne cea mai mare piață pentru brandul bavarez cu o cotă anuală de 32,3% din toate vânzările grupului care include Rolls-Royce și Mini. Nu este de mirare, deci, că Zipse nu primește cu brațele deschise investigația Comisiei Europene care este în derulare pentru a determina dacă guvernul de la Beijing este implicat în practici economice incorecte.

BMW a mai avertizat și în trecut că un potențial „război” al taxelor ar afecta mai degrabă mărcile europene, mai ales că multe dețin uzine de asamblare în China. În acest context, merită menționat că sunt state care au luat deja măsuri locale pentru a limita „avalanșa” de mașini chinezești, așa cum e cazul Franței. Clienții care doresc să acceseze subvențiile de la stat pentru achiziționarea unui EV nou, în Hexagon, nu mai primesc niciun ban dacă mașina e făcută în China.

BMW vinde 1 din 3 mașini în China

„Industria auto europeană, cel puțin din perspectiva Grupului BMW, nu este afectată serios de importurile de autoturisme din China. De asemenea, nu este în interesul UE să impună un nou set de taxe vamale pentru aceste produse”; a declarat Zipse recent. Acesta a subliniat că „Europa este o piață prea mare pentru ca un constructor sau mai mulți să poată să apară pur și simplu și să schimbe peste noapte trendurile de vânzări”.

Teama principală a constructorilor germani, inclusiv a BMW, este că China va răspunde cu aceeași monedă, ceea e i-ar lovi puternic în venituri deoarece pentru fiecare dintre numele mari ca Mercedes-Benz, Volkswagen și BMW China este o piață-cheie. Comisia Europeană a declarat recent că s-au găsit semne că guvernul chinez susține din două direcții industria de EV-uri locală, subvenționând direct și achiziția de mașini, dar și producția.

BMW Neue Klasse X Concept

Astfel, este destul de probabil ca taxa de 10% pe importurile din China să crească. În 2023, BMW a vândut peste 824.000 de autovehicule. Rivalii de la Mercedes-Benz consideră că taxele ar trebui să scadă pentru EV-urile din China, nu să crească. De asemenea, CEO-ul Volkswagen Oliver Blume a spus că „noi milităm pentru o piață liberă și corectă în toată lumea”, deși există o direcție a protecționismului economic nu doar în Europa, ci și în Statele Unite - mai ales dacă la Casa Albă va reveni Donald Trump.

Într-o scrisoare deschisă publicată de Grupul Renault, CEO-ul Luca de Meo a avertizat că mărcile mainstream, care au și volumele cele mai mari de vânzări, sunt cele mai expuse după ce chinezii intră mai serios pe piață. Șeful Renault a detaliat avantajul chinezilor, aceștia reușind să facă mașini compacte cu un preț mai mic între 6.000-7.000 euro, adică aproximativ 25% mai ieftin decât mărcile cu prestigiu europene.

Sursa foto: BMW

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri