Fostii directori Porsche, perchezitionati de autoritatile germane

Justitia germana a efectuat perchezitii la sediul constructorului auto Porsche si la domiciliile fostilor lideri ai grupului, potrivit unui articol publicat de Der Spiegel, citat de AFP.
"Anchetatorii din cadrul Parchetului din Stuttgart au perchezitionat joi dimineata sediul Porsche, pe fondul unor suspiciuni legate de tranzactii cu informatii privilegiate si de incalcarea regulilor de comunicare bursiera", a anuntat Porsche intr-un comunicat, potrivit NewsIn.

"Acestia au perchezitionat birourile companiei si au retinut diferite documente de lucru", a precizat Porsche.

Potrivit editiei Der Spiegel ce urmeaza sa apara luni, ce citeaza un purtator de cuvant al Parchetului din Stuttgart, apartamentul fostului presedinte al grupului, Wendelin Wiedeking, si apartamentul fostului director financiar, Holger Harter, au fost, de asemenea, perchezitionate.

Wiedeking si Harter au fost demisi in iulie, dupa preluarea grupului de constructorul Volkswagen.

Potrivit cotidianului Die Welt, ancheta Parchetului din Stuttgart este legata de o serie de informatii furnizate de Bafin, autoritatea de supraveghere a bursei din Frankfurt, cu privire la aprecierea actiunilor Volkswagen in octombrie 2008, ca urmare a preluarii anutate de Porsche, situatie care s-a inversat de atunci.

Titlurile au depasit atunci pretul de 1.000 euro, Volkswagen devenind cea de-a doua companie din lume din punct de vedere al capitalizarii, dupa Exxon Mobil.

Totusi, potrivit Der Spiegel, ancheta nu vizeaza aprecierea din octombrie, ci de faptul ca Porsche a incercat in primavara, "cu ajutorul bancii Maple Bank, sa stabilizeze cursul actiunilor Volkswagen la un anumit nivel, pentru a impiedica noi fluctuatii periculoase ale cursului".

Astfel de fluctuatii ar fi putut fi sursa pierderilor masive inregistrate de Porsche, care detinea deja peste jumatate din actiunile Volkswagen, precum si optiuni, mai adauga Der Spiegel.

Volkswagen AG, cel mai mare constructor auto din Europa, va plati circa 3,3 miliarde euro pentru o participatie de 42% in divizia auto a Porsche, in contextul in care se realizeaza o fuziune intre cei doi producatori.

Integrarea Porsche in cadrul grupului Volkswagen se va realiza in 2011, dupa ce toate cerintele fuziunii vor fi indeplinite, au anuntat cele doua companii. Volkswagen vrea sa emita actiuni preferentiale in prima jumatate a anului viitor, ca sa poata plati achizitia, ce evalueaza divizia auto a Porsche la 12,4 miliarde euro.

Directorul executiv al Volkswagen, Martin Winterkorn, a spus ca profitul operational al noii companii va creste cu 700 milioane euro annual.

Familiile fondatoare Porsche si Piech vor ramane cei mai mari actionari ai Volkswagen si landul Saxonia Inferioara va fi al doilea mare investitor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri