Luna trecuta, cand studentii din cadrul London Business School of Economics (LBSE) au ocupat sala de mase a universitatii britanice pentru a protesta fata de legaturile dintre guvernul libian si scoala, totul a parut o disputa locala, scrie The New York Times.

Studentii erau revoltati dupa ce Seif al-Islam, unul dintre copiii lui Muammar Gaddafi, care a absolvit in 2008 un doctorat la LBSE, ii avertiza pe demonstranti, intr-un discurs televizat, ca sustinatorii tatalui sau vor lupta “pana la ultimul glont”.

Initial, studentii au cerut ca institutia de invatamant sa returneze o donatie de 1,5 milioane de lire primita de la o fundatie controlata de familia Gaddafi.

Cand s-a aflat insa ca universitatea a semnat un acord pentru a pregati oficiali ai guvernului libian, dar si ca directorul scolii, Sir Howard Davies, a oferit servicii de consultanta fondului suveran de investitii detinut de Gaddafi, reputatia institutiei a fost afectata serios.

In urma dezvaluirilor, Davies a demisionat. Plecarea sa a oferit o perspectiva deloc placuta asupra felului in care universitatile britanice atrag finantare.

Citeste si:

Acum 15 ani, miliardarul sirian Wafic Said acorda Oxfort 25 de milioane de lire sterline pentru a fonda o scoala de business. La acea vreme, lumea se intreba daca o universitate precum Oxford ar trebuie sa inceapa sa predea business. Nimeni nu dorea sa aduca in discutie legaturile dintre Said si conducatorii Arabiei Saudite.

Plecarea lui Davies a scos la iveala si alte conexiuni intre invatamantul britanic si familia Gaddafi. King’s College London, John Moores University si The School of Oriental and African Studies au recunoscut diverse colaborari cu familia dictatorului libian.

Recent, IE Business School (Spania), una dintre cele mai importante scoli de business din lume, a anuntat ca l-a exclus de la cursuri pe Khamis, unul din fiii lui Gaddafi, care se presupune ca ar fi fost ucis de catre trupele americane. El urma cursurile unui program de tipul Master of Business Administration (MBA).