Grevele și protestele angajaților au devenit o practică tot întâlnită în Europa, în condițiile în care vor să atragă atenția cu scopul obținerii unor salarii mai mari și condiții de muncă mai bune, iar aeroporturile și serviciile de transport nu sunt nici ele ocolite de astfel de evenimente.

Poate că în alte perioade ale anului, aceste întreruperi nu sunt ar suna la fel de amenințător, dar în perioada sărbătorilor de iarnă, grevele și protestele le pot strica multora planurile de vacanță.

Cei de la Euronews au realizat o listă a protestelor deja programate în luna decembrie, unele în preajma sărbătorilor, dar și în prima lună a anului viitor.

Spania: Greve pe aeroporturi de Crăciun și Anul Nou

Personalul serviciilor la sol ai companiei Iberia va organiza proteste pe aeroporturile din Spania în perioade critice în luna următoare. Datele grevelor sunt programate în intervalele 29 decembrie - 1 ianuarie și 4 - 7 ianuarie.

Acest protest va afecta toate aeroporturile în care operează transportatorul aerian spaniol. Grevele au fost organizate pentru a cere din partea companiei îmbunătățirea condițiilor și drepturilor de muncă, deoarece lucrătorii urmează să fie externalizați către alte companii.

Protestul personalului de pe aeroportul din Alicante

Personalul de securitate de pe aeroportul Alicante-Elche face grevă pentru a se plânge de condițiile de muncă și de salariile mici.

Angajații Ilunion Seguridad vor fi în grevă în următoarele intervale: 15-17 decembrie, în ziua 19 decembrie, dar și în intervalele 22-31 decembrie și 1-14 ianuarie.

Acțiunea de grevă va avea loc timp de două ore în fiecare zi, între orele 8.45-9.45 și 18-19, afectând controalele de securitate și manipularea bagajelor.

Franța: Controlorii de trafic aerian intră în grevă

Controlorii de trafic aerian francezi vor intra în grevă chiar de luni, 18 decembrie, ceea ce duce la anularea a până la 50% din zboruri pe unele aeroporturi.

Aeroportul Paris Orly va fi afectat în mod deosebit de puternic, autoritatea franceză de aviație civilă DGAC ordonând anularea a 30% din zboruri. Pe aeroportul Brest din Bretania, 50% din zboruri nu vor putea opera.

Protestele ar putea afecta călătoriile între seara zilei de 17 decembrie și până pe data de 19 decembrie la ora 6:00. Dacă călătoriți în această perioadă, vă recomandăm să verificați starea zborului dumneavoastră cu compania aeriană.

Greva ar putea provoca, de asemenea, întârzieri și pentru alte tipuri de zboruri, nu doar cele de pasageri, pentru toate aparatele de zbor care utilizează spațiul aerian francez.

Ironic sau nu, greva controlorilor de zbor a fost planificată în semn de protest față de noile reguli care obligă grupările sindicale să anunțe cu cel puțin 48 de ore de orice acțiune de grevă.

Grevă în transportul public din Irlanda de Nord

Lucrătorii sindicalizați din transportul public nord-irlandez sunt pregătiți să facă grevă în toată Irlanda de Nord în perioada 15-16 decembrie și 22 decembrie. Greva a fost declanșată în semn de protest față de propunerea de înghețare a salariilor.

Va însemna întârzieri și anulări ale trenurilor și autobuzelor din toată țara. Se așteaptă ca impactul acestor proteste va afecta și transportul școlar și vor afecta comerțul și afacerile locale.

Și o veste mai bună, feroviarii francezi au anulat grevele de Crăciun și Anul Nou

Sindicatele feroviare franceze SudRail și CGT des Cheminots au convenit să nu mai facă nicio grevă de Crăciun și Anul Nou.

Totuși, posibilitatea ca aceste proteste să fie reluate după sărbătorile de iarnă, deoarece disputele cu privire la nivelul salariilor încă nu au fost rezolvate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri